0
Ostali sportovi

EP U VESLANJU: Evropska bronza za Vasića i Beđika

Objavljeno: 01.06.15 u 08:30

Srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore, koje je u nedelju, 31. maja 2015, završeno u Poljskoj – Nebojša Ilić: Bronzom u Poznanju Vasić i Beđik pokazali da će biti kandidati i za odličje na SP u Francuskoj. – Vasić: Na odlipčnom smo putu. – Beđik: Moj najvredniji rezultat. – Trijumf dubl skula Marko Marjanović, Aleksandar Filipović u B finalu, četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić osmi, najmlađi skifista na šampionatu Andrija Šljukić deseti, ženski dubl skul Iva Obradović, Jovana Arsić 11.

Srbija se popela na pobedničko postolje i na devetom po redu evropskom prvenstvu od obnove ovih takmičenja 2007. Na šampionatu Starog kontinenta, koji je u nedelju završen u Poznanju srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić/Nenad Beđik osvojio je bronzano odličje i tako nastavio niz medalja u ovoj disciplini koji traje devet godina (osvojeno tri zlata, dva srebra i četiri bronze). U neizvesnom i uzbudljivom finalu naš čamac je potvrdio visok kvalitet. Od samog starta odvojila su se tri čamca. Britanska posada Foad/Lendgridž, svetski viceprvak iz Amesterdama 2014, izbila je na čelo, Vasić i Beđik su ih pratili u stopu, a priključak su držali i Francuzi Šardin i Mortele, olimpijski viceprvaci iz Londona 2012.. Raspored tri vodeća čamca na stazi nije se menjao gotovo 1.800 metara – Velika Britanija je bila prva, Srbija druga, a Francuska treća. U samom finišu Vasić i Beđik su pokušali da sustignu Britance, koji su odbili napad. Nadirali su i Francuzi koji su u poslednjih desetak metara stigli do srebra. Razlika u vremenima osvajača medalja najbolji je dokaz ujednačenosti sva tri čamca – Velika Britanija je kroz cilj prošla u vremenu 6:27,89, Francuska je imala rezultat 6:28,16, a Srbija 6:28,94. Daleko iza osvajača medalja bile su Češka (6:33,33), Mađarska (6:33,55) i Turska (6:41,93).

Vasić i Beđik su ovom trkom i medaljom verifikovali visoku klasu koju su već dokazali u dosadašnjem delu sezone, ujedno pokazali da će biti ozbiljni kandidati za odličje na Svetskom prvenstvu u Francuskoj krajem avgusta ove godine. Njih dvojica su sjajan tim, odlični sportisti i, što je možda i najbitnije, veliki i pravi ljudi. Ako nastave u ovom ritmu postaće posada koja će biti ravnopravna sa svim svetskim čamcima. Ovu priliku koristim da im od srca čestitam na velikom uspehu – istakao je član Selektorske komisije Vesačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Na ceremoniji dodele medalja dvojcima bez kormilara odličja je uručio Nebojša Jevremović, član Borda Evropske veslačke federacije, inače generalni sekretar VSS.

– Ceo šampionat je bio odličan za nas. Već u kvalifikacijama smo u direktnom duelu sa Britancima, sa kojima smo bili ravnopravni sve do 1.500 m, videli da imamo ozbiljan rezultat. To smo pokazali i u repesažu u kojem smo trijumfovali po izuzetno nepogodnim uslovima na stazi. U finalu smo se od početka odvojili sa Britancima i Francuzima, dve posade koje iz Novozelanđane, važe za najbolje na svetu. Gazili smo koliko god smo mogli. Ipak, u poslednjih 500 metara francuski čamac je podigao više od nas, a mi smo došli do bronze, koja je izvanredan uspeh, ako se ima u vidu konkurencija u Poznanju. Na odličnom smo putu, tim pre što smo nas dvojica prvi put zajedno seli u ovaj čamac prošle godine. U Poljskoj smo pokazali da trenutno pripadamo grupi najboljih svetskih dvojaca i ako nastavimo da se razvijamo u pozitivnom pravcu bićemo u najužem krugu kandidata za svetsko odličje – kazao je Miloš Vasić kojem je ovo drugo odličje na evropskim prvenstvima budući da ima i bronzu u četvercu bez kormilara sa Evropskog prvenstva za seniore u Varezeu 2012. – S obzirom na jačinu čamaca s kojima sa veslao u Varezeu i Poljskoj ovo odličje ima mnogo veći značaj. Konkurencija je u Poznanju bila mnogo jača pa mi je samim tim ova medalja najvredniji rezultat u dosadašnjoj karijeri.

Nenad Beđik se bronzom u Poljskoj na najbolji način vratio na scenu posle 2014, u kojoj je zbog zdrastvenih problema propustio najveća takmičenja. Osvajač bronze na EP u Varezeu 2012. u dvojcu sa Nikolom Stojićem i zlata u istom čamcu i sa istim partnerom godinu dana kasnije na EP u Sevilji, u najavi za ovo takmičenje bio je samouveren.

– Nadao sam se odličju i stigli smo do njega, što je samo potvrda da smo dosegli vrhunski kvalitet. Taktički smo finalni okršaj odradili kao što se dogovorili, međutim, nije nam uspelo da se u središnjem delu trke odvojimo za tri-četiri sekunde u odnosu na Britance i Francuze. Britanci imaju izvanredan čamac, odbili su napade, a ni Francuzi nisu posustali. Za viši plasman nedostajao nam je iskustvo, ali i bolji finiš i to je nešto na čemu ćemo raditi u narednom period. S ovim rezultatom možemo da se nadamo i svetkoj medalji budući da će u Francuskoj konkurencija biti jača jedino za dvojac Novog Zelanda. Meni lično ova medalja ima ogroman značaj jer se desila posle raznih problema koje sam imao u 2014, a po značaju ona mi je vrednija čak i od zlata iz Sevilje – napomenuo je Nenad Beđik.

veslanje-cetverac-1341305471-180909

Marko Marjanović i Aleksandar Filipović najboljim svojim rezultatom u Poljskoj (6:20,82) trijumfovali su u B finalu dubl skula koji im je doneo sedmo mesto u generalnom plasmanu. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta naš čamac je od početka uhvatio pravi ritam. Posle prvih 500 metara imao je čelnu poziciju, koju mu je na kratko preuzela Danska. Ipak, u drugoj polovini trke Marjanović i Filipović su ponovo izbili na prvo mesto koje su zadržali do kraja. Druga kroz cilj prošla je Velika Britanija (6:21,72), Danska je bila treća (6:22,75), Litvanija četvrta (6:25,02), Letonija peta (6:27,57), a Mađarska šesta (6:29,51).

Marjanović i Filipović su u B finalu izveslali rezultat u svojoj klasi i u ovoj trci, u nešto boljim uslovima na stazi, uspli da pokažu kvalitet koji trenutno imaju. Pobedili su čamac Velike Britanije koji je na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Amsterdamu bio ispred njih. Današnja trka je dopinela pozitivnom utisku s kojim napuštamo Poljsku iako ostaje žal što naš dubl skul nije uspeo da se plasira u finale za koji je, nema nikakve sumnje, imao vrednost. U svakom slučaju treba izvući pouke i pokušati da se na predstojećim takmičenjima ostvari bolji plasman – rekao je član Selektorske komisije VSS Dejan Guslov.

Četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić šampionat u Poznanju završio je drugim mestom u B finalu koji mu je doneo osmo mesto u ukupnom plasmanu. U svojoj poslednjoj trci u Poljskoj naš teški četverac je, poput repesaža za finale, odlično startovao. Odmah je izbio na prvo mesto koje je, za razliku od subotnje trke, uspeo da čuva do samog kraja. Ipak, trijumf naših sprečila je Francuska u poslednjim zaveslajima. Tako je naš čamac s vremenom 6:00,35 prošao kroz cilj kao drugi sa svega 23 stotinke zaostatka za pobediničkom posadom (6:00,12). Treća je bila Rumunija (6:00,46), četvrta Rusija (6:02,83), peta Češka (6:02,94), a poslednja Poljska (6:06,87).

– Iako su danas u Poznanju bili nešto bolji uslovi na stazi nego u subotu opet je duvao jak vetar koji je podigao talase. Naš teški četverac je u repesažu imao brzinu i ritam sve do ulaska u drugu polovinu trke kada je tri puta udario veslom u talas i tako potpuno ispao iz trke. Danas je bilo mnogo bolje. Do poslednjih 500 metara imao je čelnu poziciju ali se u samom finišu ponovio problem iz repesaža, doduše samo jednom, pa je izostala pobeda u poslednjim metrima. Posle Svetskog kupa na Bledu i ovog šampionata imamo mnogo jasniju sliku o problemima ove posade. U svakom slučaju njenim plasmanom u Poljskoj ne možemo da budemo zadovoljni jer je cilj bilo finale. Period do Svetskog kupa u Lucernu sredinom jula, koji će biti poslednji test za Svetsko prvenstvo u Francuskoj, ostaje da ispravimo sve greške, eventualno i da probamo još neke kombinacije unutar ovog čamca – kazao je trener reprezentacije Oleksandr Fedotov.

 

veslanje

Devetnaestogodišnji Andrija Šljukić na najbolji način stavio je tačku na svoj prvi nastup na evropskim šampionatima za seniore. Ubedljivo najmlađi takmičar u skifu u Poljskoj u B finalu s vremenom 6:58,55, prvim ispod sedam minuta u Poznanju, osvojio je treće mesto koje mu je donelo 10. poziciju u konkurenciji 20 evropskih skifista. Svetski juniorski viceprvak u skifu iz 2013. odlično je startova. Posle prvih 500 metara bio je treći. Središnji deo trke proveo je na četvrtoj poziciji, ali je u finišu uspeo da se vrati na treće mesto koje je zadržao do kraja. Prvi je bio čamac Belorusije (6:54,38), a drugi čamac Danske (6:56,19). Iza prve trojek kroz cilj su prošle Finska (6:59,43), Holandija (7:02,27) i Rumunija (7:13,56).

Šljukić je u B finalu bio na visokom nivou. Izveslao je odličnu i izuzetno zrelu, ispoštovao je dogovor od početka do kraja, a desetim mestom u Poljskoj je ostvario uspeh. Jedan od zadatak u B finalu bio je da pobedi Rumuna Prundeanua, koji iako dve godine stariji od Šljukića, i dalje pripada konkurenciji mlađih seniora. Čestitam Andriji na nastupu u Poznanju gde je pokazao tačno ono što u ovom trenutku može. Odmah po povratku u Beograd nastavljamo pripreme za nastavak sezone u kojoj ga očekuju još veći izazovi – istakao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

Petim mesto u B finalu i vremenom 7:02,46 ženski dubl skul Jovana Arsić/Iva Obradović zauzeo je u Poznanju ukupno 11. mesto. U poslednjem okršaju za što bolji plasman u Poljskoj naše jedine predstvanice na ovom šampionatu su od početka do kraja bile pete u trci u kojoj je trijumfovala Grčka (6:55,90), druga bila Danska (6:57,44), a treća Češka (6:58,08). Francuska je zauzela četvrto mesto (7:00,57), a Švedska šesto (7:08,95).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter