5
AdmiralBet ABA Liga

FIBA PRETI: Srbija bi mogla da ostane bez EP!?

Objavljeno: 31.05.15 u 12:24

Na adresu regionalne ABA lige stiglo je upozoravajuće pismo generalnog sekretara svetske kuće košarke Patrika Baumana koji izražava nezadovoljstvo zbog nepoštovanja novog koncepta ovog takmičenja koji je donet 9. aprila na sastanku košarkaških saveza i 13. aprila na sastanku svih klubova ABA lige. 

Pismo generalnog sekretara FIBA prenosimo u celosti:

Predsednicima nacionalnih saveza:

Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše jugoslovenske republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije

Poštovani predsednici,

Pišem u vezi sa regionalnom ligom koja uključuje timove iz bivših jugoslovenskih republika. Kao što znate, nakon što je Odbor FIBA Evropa u martu ukinuo priznanje ABA lige, 6 nacionalnih saveza (NS) sastalo se u Kući košarke 9. aprila i zatražilo pomoć od FIBA da bi promenili model regionalne lige.

Tokom proteklih šest nedelja, FIBA (neposredno i putem FIBA Evropa) uložila je značajne ljudske i novčane resurse kako bi vam pomogla u tom procesu.

Nakon intenzivnih konsultacija sa zainteresovanim stranama i prepoznajući oklevanje pojedinih NS, FIBA je čak predložila da se osnuje privredno društvo i da se 84% njegovih deonica, profita i glasačkog prava dodeli klubovima koji učestvuju, čime se za 6 preostalih NS omogućuje da poseduju preostalih 16%. 

ABA LOGO

Reakcija klubova može da se rezimira kako sledi:

klubovi iz Hrvatske Cibona, Cedevita i Zadar pisali su FIBA da su „odlučili da nastave da se takmiče u ABA ligi i tokom naredne sezone“;

ABA Sidro d.o.o. je objavila da su klubovi iz svih 6 NS (Igokea, MZT Skopje Aerodrom, Krka, Zadar, Union Olimpija, Cibona, Cedevita, Budućnost VOLI i Partizan NIS), nakon čega su usledili i Metalac i Megal Leks, jednoglasno odobrili nacrt novog ugovora datog privrednog društva i da će nastaviti da igraju u ABA ligi i tokom naredne sezone.

U isto vreme, odgovori koji su primljeni od NS uključivali su izjave podrške za projekat nove regionalne lige, odnosno neprecizno definisanu podršku za ideju regionalne lige u korist razvoja košarke u regionu. Nijedan od NS nije priznao ABA ligu i, u meri u kojoj smo obavešteni, nijedan od NS nije odobrio svojim klubovima da tokom naredne sezone učestvuju u ABA ligi koja više nije priznata. Osim toga, nijedan od NS nije preduzeo nikakve mere u vezi sa nedavnim postupcima svojih klubova. 

FIBA

Kao što znate, navedeni stavovi vaših klubova i vaših odgovarajućih NS su u suprotnosti. Osim toga, ovakvi stavovi se moraju posmatrati kroz prizmu FIBA generalnih statuta koje su vaši delegati jednoglasno odobrili na FIBA kongresima i u kojima se, između ostalog, navodi sledeće:

„9.1 Nacionalni savezi članovi su u obavezi da

a. očuvaju punu kontrolu i rukovođenje nad košarkom u svojoj zemlji, uključujući, bez ograničenja, kontrolu nad svojim nacionalnim takmičenjima;

d. osiguraju da u svakom trenutku njihove lige, klubovi, igrači i zvaničnici učestvuju samo u međunarodnim aktivnostima i takmičenjima koje zvanično priznaju odgovarajući nacionalni savezi članovi i FIBA.

e. sprovode pravila po kojima je moguće diskvalifikovati klub iz nacionalnog takmičenja, ili dovesti do toga da odgovarajuća liga diskvalifikuje dati klub, ukoliko klub učestvuju u nepriznatoj ligi.

12.1 Različiti organi nacionalnih saveza članova (uključujući lige i klubove) mogu da se bave svojim aktivnostima samo u okviru geografskih i regulatornih granica njihovih nacionalnih saveza članova, kao i uz priznanje i dozvolu istih.

12.4 Nacionalni savezi članovi i njihovi klubovi ili lige ne smeju da igraju ili organizuju takmičenja na teritoriji drugog nacionalnog saveza člana bez odobrenja istog i FIBA.“

U svetlu navedenih novijih dešavanja i statutornih obaveza vaših NS, napominjemo da će situacija sa vašim NS biti uključena na dnevni red predstojećeg sastanka Izvršnog odbora FIBA (18-29. jun 2015. godine).

Sa ciljem očuvanja reda i predostrožnosti, već sam dostavio zahtev FIBA Evropa i Odseku za takmičenja FIBA da prouče sve alternative u vezi sa mogućim sprečavanjem učestvovanja odgovarajućih NS u takmičenjima FIBA/FIBA Evropa i sprečavanjem organizovanja FIBA/FIBA Evropa takmičenja na njihovim teritorijama.

Srdačno,
Patrik Bauman
generalni sekretar

Dostavljeno i:
G. Horacio Muratore, predsednik FIBA
G. Turgaj Demirel, predsednik FIBA Evropa
G. Kamil Novak, regionalni direktor za Evropu

0
0

5 Komentara

  1. Micko jarane upravu si i to je jedan od nacina da se unisti ABA liga i da dodje do ne suglasnosti izmedju klubova pa cak jos i izmedju nacionalnih timova jer isto prete BIH,HR,CG,SL. Veliki pozdrav!

    0
    0
    Odgovori
  2. Ljubo care nisi pročitao tekst… Ovo pismo je naručio “mali čovek sa velikom torbom“ jer bi za sebe da zgrabi malo veće parče nego što mu pripada!

    0
    0
    Odgovori
  3. FIBA hoce da unisti jednu od naj jacih liga u evropi. Sve je dobro funkcionisalo dok se FIBA nije pocela petljat u ABA ligu. Klubovi iz ABA lige imaju pravo ucesca u evropskoj ligi a to njima smeta jer kad FIBA funkcioneri i sudije dodju u pioner ili arenu noge im se tresu jer Zvezda i Partizan imaju najbolje navijace na svetu. ABA liga je jako vazna za sve klubove iz bivse YU. Hoce da nas zavade jeb… im mater. Pozdrav iz BIH

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter