7
Evrokupovi

PRIMERA ILI PREMIJER LIGA!? A da razmislite još jednom? (ANKETA) (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 28.05.15 u 12:55

Večita dilema poslednjih godina – Liga Primera ili Premijer liga? Pitanje na koje se na ovim prostorima odgovara podjednako različito kao na ono – Mesi ili Ronaldo? Ipak, u ovom slučaju, jasni argumenti i nepobitne činjenice utvrđuju samo jedno – u španskoj Primeri igra se najbolji evropski fudbal.  

Fudbaleri Sevilje u sredu uveče postali su jedini evropski klub koji je u dva navrata odbranio titulu u drugom evropskom takmičenju – Ligi Evrope. I pre ishoda finala Lige šampiona između Barselone i Juventusa, možemo slobodno da kažemo da Primera sada i zvanično nosi primat na Starom kontinentu. A razloga za to ima na pretek.  

Klubovi – Barselona, Real Madrid, Atletiko Madrid, Sevilja, Valensija… 

Pođimo od klubova – Barselona i Real Madrid su definitivno dva najjača kluba u poslednjih desetak godina. Ako uzmemo u obzir Ligu šampiona od 2000. godine, zajedno imaju šest titula u Ligi šampiona, a u poslednjih 10 – četiri, a ukoliko Barselona savlada Juventus, polovinu evropskih titula u poslednjoj deceniji odneće španski klubovi. 

Mesi i Ronaldo LS

Sevilja je osvojila četiri titule u Ligi Evrope/Ligi UEFA u poslednjih 10 godina – 2006, 2007, 2014 i 2015. Atletiko je isto takmičenje osvajao 2010. i 2012. godine.

Primera će u sezoni 2015/2016 biti prva koja će imati pet predstavnika u Ligi šampiona, ukoliko Valensija prođe kvalifikacije. Sevilja je direktan plasman obezbedila titulom u Ligi Evrope, dok su svoje karte već čekirali Barsa, Real i Atletiko. 

Atletiko i Sevilja

Međusobni susreti poslednjih godina španskih i engleskih klubova takođe govori dosta. Barselona je u dva “najdosadnija“ finala u istoriji Lige šampiona razmontirala Junajted, mnogo više igrom nego rezultatski sa po dva gola razlike – 3:1 i 2:0. Kada smo već kod Katalonaca, Mančester Siti u poslednje dve godine, kao i Arsenal pre toga, bili su prelak zalogaj za bordo-plave u svim mogućim međusobnim duelima (jedina rak rana bio je Čelsi).

https://www.youtube.com/watch?v=Ost90DnkjOA

(Izvor: Youtube/FC Barcelona)

https://www.youtube.com/watch?v=VoJR7GbJptg

(Izvor: Youtube/FC Barcelona)

Takođe, možemo podsetiti i na dvomeč Atletika i Čelsija iz prošlogodišnjeg polufinala Lige šampiona, kao i Superkup Evrope između ta dva tima sezonu pre.

Potom, ne sme se zaboraviti ni čas fudbala Marsela Bijelse Aleksu Fergusonu u 1/8 finala Lige Evrope u sezoni 2011/2012 kada su Baski prošli dalje ukupnim rezultatom 5:3 i stigli do finala gde su ih tada čekali, gle čuda – “jorgandžije“ iz Madrida.  

Kada smo već kod Atletik Bilbaa, neizostavno je pitanje – zamislite jedan čistokrvni engleski klub koji je uopšte uspeo da se plasira u neko evropsko takmičenje, a kamoli još u eliminacinoj fazi nadigrao jedan španski tim? Zna da se u Atletiku igraju samo igrači “domaće proizvodnje“, dok su engleski timovi jaki najviše zahvaljujući – strancima u ekipi. 

Martinez i Gigs

Činjenica koja je na strani Primere jesu i koeficijanti na UEFA rang listi – Primera je ubedljivo prva sa 99,713 bodova, Premijer liga je prati sa 80,391, a Bundesliga je korak iza sa –  79,415.

Igrači – Mesi i Ronaldo, pa svi ostali 

Gledajući pojedince u ligama, Primera ima dva ponajbolja igrača u istoriji fudbala, i definitivno najveći rivalitet koji je postojao u jednoj eri. Mesi i Ronaldo osvojili su poslednjih šest Zlatnih lopti, a zajedno su osvojili sedam. Sesk Fabregas i Aleksis Sančez (Barselona), kao i Anhel di Marija imaju vanserijski kvalitet, ali Barselona i Real Madrid mogu da dozvole sebi taj luksuz i da ih pošalju u Premijer ligu. 

Mesi i Ronaldo 2

Koliko igrača iz Primere je učinilo Premijer ligu kvalitenijom, a koliko se puta to desilo u obrnutom slučaju? Kristijano Ronaldo i Geret Bejl jesu dva najskuplja transfera u istoriji fudbala, tu ne smemo zaboraviti ni velika pojačanja – Maskerana (Liverpul – Barselona), Pikea (Junajted – Barselona) i Ćabija Alonsa (Liverpul – Real Madrid) ALI, pored njih, koliko igrača iz Primere je otišlo u Premijer ligu kao transfer bombe ili makar dovoljno dobra pojačanja? 

Bejl i Ronaldo

Spisak je poduži – Dijego Košta, Sesk Fabregas, Aleksis Sančez, Tibo Kurtoa, David de Hea, Jaja Ture, Anhel di Marija, Serhio Aguero, Ander Erera, Huan Mata, David Silva, a tu su sigurno i Pablo Zabaleta, Hesus Navas, Martin Demikelis, Alvaro Negredo, Miču… 

Reprezentacije? 

Parametar koji je možda i nepotrebno pominjati, ali Španija je postavila standarde za budućnost reprezentativnog fudbala osvajanjem Svetskog prvenstva 2010. i dva evropska – 2008. i 2012. S druge strane, Engleska svoj uspeh na velikim takmičenjima godinama unazad meri – plasmanom u eliminacionu fazu. 

Spanija 2010

Složićemo se u jednom, definitivno je zanimljivije gledati Svonsi – Njukasl subotom u 13:45 nego Real Sosijedad – Levante nedeljom u podne. Englezi su daleko ispred svih na marketinškom planu, Premijer liga ima daleko najbolju infrastrukturu, daleko najlepšu navijačku kulturu, ali to ne znači da se tamo igra bolji fudbal. Ambijent na gotovo svakom engleskom stadionu je daleko privlačniji našem običnom oku smrtnika sa ovih prostora koji čezne za pravim fudbalom. Liga je ujednačena, a svaki meč ima posebnu draž i neki novi rivaalitet, ali po kvalitetu fudbala – Primera je ipak Primera, a to dokazuju činjenice: 

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Osvajači Lige šampiona i Lige Evrope u poslednjih 10 godina: 

2006 – Barselona, Sevilja
2007 – Milan, Sevilja
2008 – Mančester junajted, Zenit
2009 – Barselona, Šahtjor
2010 – Inter, Atletiko Madrid
2011 – Barselona, Porto
2012 – Čelsi, Atletiko Madrid
2013 – Bajern Minhen, Čelsi
2014 – Real Madrid, Sevilja
2015 – ?, Sevilja

[/stextbox]

Liga Primera VS Premijer liga?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

7 Komentara

  1. ne kenjajte majke vam , englezi redovno ispuse kad se sretnu sa spancima … jedino sto spancima smeta u premijer ligi je to sto su englezi operisani od fudbala , vise podsecaju na mesare nego na fudbalere ….

    0
    0
    Odgovori
  2. Cista glupost. Kao sto to neko rece uporedjujete rezultate u evropskim takmicenjima najboljih klubova sve drzave. A nigde ne pominjete lige. Primera… U startu znate da prvenstvo osvaja ili real ili barsa. Mala je verovatnoca da to bude neko treci kao atletiko prosle godine. Dominacija ta dva kluba tu ligu cine dosadnom. S druge strane u premijer ligi nikada ne znate koga na kraju da ocekujete na vrhu tabele… Celsi, siti, junajted, arsenal, liverpul… To je ta glavna petorka. I naravno, nikako ne izostaviti timove kao sto su totenhem, sautempton (koji me prijatno iznenadio ove sezone), everton itd. koji su uvek u stanju da zakuvaju corbu gorepomenutoj petorci. Stoga

    Premijer liga kao takva –> primera.

    0
    0
    Odgovori
  3. Joj, Joj, JOJ….Dominacija Spanaca? 3 napadaca Barcelone Messi, Neymar, Suarez su cistokrvni Spanci a i napad Real Madrida isto Benzema, Bejl, Kristiano Ronaldo ma sve sami spanci. Goman Barse isto Spanac kao i desni bek. A da dodamo u Realu igraju u veznom redu sve spanci redom Kroos-Modric-James Rodriguez. Ma sve sami spanci, legende spanije, Da ne bude samo ta 2 kluba i Griezman-Mandzukic tandem Atletico Madrida je sastavljen od cisokrvnih spanaca to jest osvajaci Liga Evrpe su sve spanci popuc Carlosa Bacca-e, a tu je i Valencia sa svojim spancima. Daj ne prenosite vise ovakve gluposti da ispirate ljudima mozak. Jednostavno se ne moze meriti Primera sa majkom svih liga Premier ligom koliko god lazi da prosipate naokolo. Joj, Joj, JOJ….

    0
    0
    Odgovori
  4. vi ovde uporedjujete najjace timove ove dve lige a ne lige kao sto bi trebalo. Eibar, Levante, Elche i ostali ne mogu ni da se porede sa Aston Vilom, Leicesterom, QPR-om…

    0
    0
    Odgovori
  5. U primeri svi vec u startu znaju kad dodju real i barsa da ce ih napuniti, tako da ovim klubovima liga sluzi kao trening i otud dominacija u evropi, dok u engleskoj gostujes stokeu treba dobro da se oznojis da osvojis i bod, kako god radije bih gledao lester barnli, nego valensiju bilbao

    0
    0
    Odgovori
  6. Lično mislim da bi odgovor tek znali kada bi na par sezona real i barsa otišli u premier ligu, a celzi i junajted u primeru. Pa posle 5 godina da se uporede rezultati.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter