0
Lifestyle

LIFESTYLE: Volite jagode? Zbog ovih pet moćnih razloga volećete ih još više!

Objavljeno: 24.05.15 u 20:44

Sezona je jagoda. U njima uživamo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno umočenim u šlag ili čokoladu. Trebalo bi ih što češće jesti, posebno zbog svih blagodati koje imaju na naše zdravlje, a to možda niste ni znali.

Dobre su za mršavljenje: Ovo voće sadrži sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorevanju masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođe povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.

Ublažavaju bol: Dokazano je da jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol. Smanjuju markere upala, a preporuka je ih konzumirate tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od upala.

Imaju antikancerogena i antialergeno dejstvo: Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože. Osim toga, fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biohemijskih procesa, koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, iako pomažu osobama sa alergijama, postoje ljudi koji su alergični baš na njih.

Pomažu u borbi sa šećerom: Iako su postojale određene nedoumice da osobe sa povišenim šećerom smeju da jedu jagode ili ne, nedavna studija pokazala je da jagode zapravo regulišu nivo šećera u krvi, čak 130 grama svežih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi.

Usporavaju starenje: Jagode su izuzetno bogate antioksidanatima. Toliko, da se nalaze na četvrtom mestu po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Oni su važni za naš organizam jer štite telo od slobodnih radikala, koji nisu samo izazivači mnogih bolesti, već ubrzavaju i starenje kože.

Nije li ovo sasvim dovoljno razloga da ih jedete, osim toga što su toliko ukusne i osvežavajuće?

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter