2
Intervju

Foto: HOTSPORT

RISTIČEVIĆ I MANOJLOVIĆ ZA HOTSPORT: Niko neće moći da skine Partizan sa trona! (FOTO)

Objavljeno: 22.05.15 u 17:40

U inat svima, Partizan opet šampion. I ne samo da je 26. trofej prvaka zemlje stigao na Banjicu, I da ga je osvojila verovatno najmlađa generacija u istoriji kluba, već momci ne nameravaju tu da stanu. Želja im je da sa Partizanom osvoje sve što se može osvojiti i naglašavaju da je povratkom titule počela nova dominacija i da u skorijoj budućnosti niko neće moći da ih svrgne sa trona.

Kada su poverovali da mogu do šampionske titule, kako izgleda rad sa vaterpolo legendom Vladimirom Vujasinovićem, kakva iskustva imaju sa najvećim imenom ovog sporta na svetu, Igorom Milanovićem, koliki je udeo Slobodana Sora u njihovom stasavanju, kakav je Dušan Mandić kao kapiten, ko je najveći šaljivdžija u timu i još mnogo toga saznaćete u priči koja sledi, a sagovornici HotSporta bili su janak plej-ofa Dimitrije Rističević i centar Marko Manojlović.

Slušajući momke, recept za uspeh deluje prilično jednostavno.

Manojlović: U sezonu smo ušli bez pritiska, a to se pokazalo kao ispravno i najbolje rešenje – rasterećenost. Na 1:1 u seriji sa Crvenom zvezdom, u polufinalu plej-ofa, i 5:1 za njih, mi smo napravili neverovatan preokret i postigli šest golova za 7:5, potom je bilo 7:7, pa peterci iz kojih smo izašli kao pobednici. To nam je dalo veliki vetar u leđa i podstrek pred finalnu seriju.

 

Foto: HOTSPORT
Foto: HOTSPORT

 

Usledila su tri žestoka duela sa Šumadincima.

– Pobedili smo u prvoj utakmici u Kragujevcu, pa drugu kod nas zahvaljujući Soru. Ko god da dođe na Banjicu, bilo da je Jug, Galatasaraj, Radnički, nije mu lako, a u treći meč u Kragujevcu ušli smo na sve ili ništa, imali smo u glavama da već u tom meču možemo sve da završimo I zasluženo smo slavili – prepričao je ukratko ključne detalje sezone Manojlović.

 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Za dve godine – LŠ!

Navijači Partizana mogu da odahnu, jer većina ekipe ima ugovor na još tri sezone.

-Voleo bih da ostanemo na okupu I da napravimo nešto veliko sa partizanom. Naravno i da Vlada ostane, jer bez njega kao trenera to ne bi bilo isto. Toliko se posvetio ovoj ekipi, a I cilj nam je da za dve godine probamo da osvojimo Ligu šampiona. Uz još dvojicu dobrih i iskusnih igrača, možemo do najviših dometa. Još Igor dok je bio tu pričao je da je sa ovom ekipom to moguće – kaže Manojlović.

[/stextbox]

Već pred Kup se videlo da Partizan može više od očekivanog ove sezone i već tada su kao ciljevi postavljeni trofeji.

Rističević: Išli smo na to da osvojimo Kup, dobili Vojvodinu, odigrali 4:5 sa Radničkim i das mo mi osvojili ne bi bilo nezasluženo. Bila je dobra utakmica, a i pre toga, kada smo ih dobili sa 10:8 u Kragujevcu i naneli im prvi poraz na njihovom bazenu, videli smo da možemo da igramo sa njima. To nam je i trener rekao i nastavili smo jako da se spremamo za prvenstvo.

Kragujevčani su na početku sezone bili galvni favoriti za osvajanje trofeja, pre dzavršnicu prvenstva su ostali bez trojice igrača, ali to ne umanjuje Partizanov uspeh.

Rističević: Oni su bili mnogo rasterećeniji. Možda bi se serija produžila da im nisu otišli igrači, ali opet mislim da bismo mi osvojili titulu. Žalili su se toliko, a imaju bolje uslove nego mi, a mi ne kukamo. Pa njihova dvojica igrača su plaćena kao ceo naš tim, a to je oko 55.000 evra. A mi smo šampioni… Ali, Partizan nam je sve dao, nenadano smo dobili šansu da igramo za veliki klub, najtrofejniji i u Evropi i na svetu . Da je situacija u zemlji, vaterpolu i klubu drugačija u ovakvoj instituciji bi igrali sve sami reprezentativci, a mi bismo čekali šansu ili bili rezerve. Čast, privilegija i velika obaveza je nositi grb Partizana  i to tako shvatamo. Ne primamo pare redovno, hladna je voda, ali o tome ne pričamo.

Momci ističu da Partizanu ne bi mogla da se desi situacija da igrači napuste klub u toku sezone.

– Ne bi, jer smo mi tako vaspitani. Kod nas je gora situacija nego u ostalim klubovima, ali i da uopMomci ističu da Partizanu ne bi mogla da se desi situacija da igrači napuste klub u toku sezonešte ne primamo nikakav novac, čast je igrati za ovaj klub za koji su igrale sve same legende. Ko god je vredeo u ovom sportu, prošao je kroz Partizan i to nam trener stalno priča. Evo, pogledajmo i sadašnju reprezentaciju… Ne može za Partizan da se igra tek tako, svi znamo gde smo. Teško je nositi ovu kapicu, velika je to obaveza, ali mi se časno i pošteno odnosimo prema njoj i borimo se maksimalno, bez obzira na ime, godine, kvalitet i iskustvo onog preko puta nas – objašnjava Rističević, a nadovezuje se na priču Manojlović.

– I kako onda mi da se ne zalažemo maksimalno? Ginemo za ovaj klub, jer smo mi odrasli sa legendama.

A kada je to tako, potpuno je logično ovo što je Rističević rekao:

– Osvojili smo titulu i sada želimo da produžimo niz. Teško da će nas uskoro neko skinuti sa trona jer imamo ovakvu ekipu. Kroz regionalnu ligu I Ligu šampiona smo sazreli. Ove smo bili četvrti u grupi, ali već sledeće ćemo mnogo ozbiljnjije konkurisati za F-6, a one tamo i za trofej. To nam je cilj.

Foto: HOTSPORT
Foto: HOTSPORT

U tome žele pomoć Grobara.

– Ove sezone su dolazili ponekad, od sledeće želimo da budu redovniji. Da nije bilo njih, ne bismo napravili onakve preokrete kao protiv Galatasaraja i Zvezde. Jas am veliki Partizanovac, pratim i idem i na ostale sportive i ne mogu da opišem šta nama znači igranje pred njima. Ove sezone smo prvi put osetili tu draž, I TV prenose, nije lako navići se na to. Desilo nam se da odemo u Budvu i izgubimo se kada smo videli naše navijače i izgubimo ot tima koji je slabiji od nas. Čuli smo kada smo se vraćali iz Kragujevca da nas čekaju, bilo nam je drago što su došli, dao sam sve što sam imao, trenerku, majicu – priča Ristiević, a sa pričom o navijačima slaže se i Manojlović.

Kakav je Vujasinović kao trener?

Manojlović: Veliki je psiholog i tačno zna da smiri naše mlade i usijane glave.

Rističević: On je najveći igrač kojeg sam ja ikada gledao. Imao sam tu sreću i da mi šutiram i da mi je trener. Njeguve zasluge za titulu su ogromne i presrećni smo što je prvu klupsku titulu osvojio baš sa nama. Sve ga slušamo, šta kaže, tako se radi, pa i kada nekome nešto nije baš pravo. Evo, recimo, jednom sam igrao beka, jer je on tako rekao. I dao sam sve od sebe, mora se.

Možda mnogi ne shvataju na pravi način kolika je i kakva bila uloga Slobodana Sora.

Rističević: U Partizanu je devet godina, sa klubom je osvojio sve što se moglo osvojiti. Njegov doprinos i u bazenu i van njega je ogroman. Uvek ima savete za nas i kada je odlazio u Brazil i kada se vraćao. Mnogo toga učimo od njega, bilo da je reč o pristupu, šutu, odbrani. Mnogo znači i Vladi, a sve se videlo, drugu utakmicu na Banjici je sam rešio. Ušao je i odbranio dva peterca. Neopisivo zadovoljstvo i čast je imati ga za saigrača I zahvaljujemo mu se na svemu što radi za nas.

Šta se dešavalo uoči i za vreme te penal serije?

-I pre početka pitao sam ga da li hoće on da brani, pošto mnogo bolje brani peterce od mene, ja još nisam toliko dobar u tome, mada mogu da odbranim, kao Viktoru… Počeo sam ja, a onda me Vlada zamenio posle treće serije. Više je to bio psihološki aspekt, da se poremete njihovi igrači promenom golmana – objasnio je Rističević.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Slučaj Dobud

Manojlović je već na početku sezone potpuno nenadano izbio u prvi plan, posle udaranja igrača Juga Nikše Dobuda.

– Bio sam u šoku, nisam se nadao da će baš onako da me udari. Bilo je tu udaranja, ali ono nisam očekivao… Mogu još malo pa sin da mu budem – smireno se Manojlović priseća te situacija.

Rističević je bio žustriji.

– Jako prljav igrač, pokvaren… Dođe na Banjicu, psuje ovde. Takvo ponašanje ne priliči jednom reprezentativcu, ali takav je on.

[/stextbox]

Sa posebnim emocijama je i kapiten Dušan Mandić igrao u plej-ofu i podigao prvi trofej kao kapiten Partizana.

Manojlović: Pravi je vođa ovog tima, uvek nas savetuje, pravi je čovek, igrač. Ume da nas smiri, da nas izdigne… Uvek u pravom trenutku kaže pravu reč.

Rističević: Ovo mu je možda poslednja godina u Partizanu i videle su se iskrene emocije. Lično, nikada sa dominantnijim igračem od njega nisam igrao, a van bazena je prava dobrica. Takvog kapitena smo samo mogli da poželimo.

Još jedno ime je neizostavno u ovoj priči – Igor Milanović.

Manojlović: Desilo se u jednom trenutku da generacija ’96. nije imala trenera i on je došao da nas vodi na neki turnir. Za jako kratko vreme potpuno je ušao u ekipu, u nas kao igrače, iako nas prethodno nije znao. Dao je veliki doprinos našem razvoju, a s obzirom na to da je i on bio centar, mnogo toga mi je pokazao.

Rističević: Ma, mi smo bili njegovi ptići.Dosta pažnje je posvetio ovoj generaciji, veliki je trener i stručnjak i najveća legenda ovog sporta. Toliko je harizmatičan i radi potpuno drugačije, bukvalno je svakome čast da samo stoji na bazenu pored njega.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Samo jedan klub i Srbija

Mogao je Rističević da napusti Banjicu još pre četiri godine, kada je na Svetskom prvenstvu 2011. sa reprezentacijom osvojio zlato i izabran za najboljeg mladog golmana.

-Novoselac me zvao da pređem u Špandau, nudili su mi ugovor, nemački pasoš, da branim za njih. Međutim, nije me to privuklo. Želja mi je bila da branim za Partizan i za Srbiju, da jednoga dana osvojim zlato na Olimpijskim igrama. Nisam video sebe nigde drugde. Recimo, ne bih mogao nikada da branim u Zvezdi i prihvatio bih svaku drugu opciju pre toga. I Šefik je veliki Partizanovac , ali brani za Zvezdu. Za mene postoji samo jedan klub i Srbija – iskren je Rističević.

[/stextbox]

Rističević je želeo da spomene još neke trenere:

-Zahvalni smo na svemu Zoranu Milenkoviću, Ćiriću, Milanoviću, a ja lično i Nikoli Radojičiću. Trenutno je selektor u UAE, do prošle godine je bio tu. Trener je golmyna i sve što znam, naučio sam od njega. Nikada nisam video da neko toliko zna o golamanima kao on, ceo život je tome posvetio. I sad me pozove, savetuje i neizmerno sam mu zahvalan na svemu.

Partizan je proteklih sezona bio u specifičnoj situaciji, praktično je igrao bez centra.

Manojlović: To je specifična pozicija i igrač tek sa 23, 24 godine dobije to iskustvo i snagu. Teško je kao mlad igrač rvati se sa bekovima koji su jači i stariji i po deset i više godina. Ali, doći će sve na svoje.

Rističević: Dešavalo se to da nismo imali prava rešenja na tim pozicijama i Vlada je to pošteno rekao. Sećate se šta je bilo pred F-4 u Beogradu? Jednostavno, kod njega ne prolaze igrači koji ne daju celog sebe timu, a on je šef, odlučuje o svemu. On može da kaže da recimo Subotić, koji nam je jedan od glavnih igrača, neće igrati… Sada imamo na toj poziciji Manojlovića, Vica, Lazića, tek su na početku  i pokazaće šta znaju.

Foto: HOTSPORT
Foto: HOTSPORT

Veliku ulogu u uspehu prvog tima ima i Banjica, kao Partizanov drugi tim.

– Osim Sora i Gilena, svi drugi su prošli kroz Banjicu, pa i Mandić. Niko nema ovakvu školu kakvu ima Partizan , niti toliko omaldinskih reprezentativaca, budućih A reprezentativaca. A ne ceni se dovoljno to što Partizan radi…

Ali, Partizan opstaje zahvaljujući zlatnoj deci koju ima, velikom radu i pozitivnoj atmosferi.

– Za atmosferu u svlačionici i podizanje adrenalina pred meč smo svi zaduženi. Najveći šaljivdžija je Gajo Subotić, ili zmaj od Šipova – smeju se momci, a Manojlović dodaje.

– Ma Soro nam je svima dao nadimke, ali nećemo o njima javno.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Posle Istanbula pobedonosna serija

Osim serije sa Zvezdom, presudno je bilo i gostovanje u Istanbulu Galatasraju.

-Njihovi navijači sun am mahali albanskom zastavom, letele su petarde, čekali smo sat vremena da odu da možemo da izađemo. Vređali sun as, pljuvali, psovali, a ipak smo ih pobedili. I nekako od tog meča je sve pošlo na bolje, napravili smo niz pobeda i došli do titule.

[/stextbox]

Nii Partizan ni reprezentacija ne treba da brinu za budućnosst, što se igračkog kadra tiče. Ove sezone su u Svetskoj ligi debitovali Stojanović, Jakšić, Manojlović…

– Igrao sam protiv Rusije i Nemačke i čast mi je bilo što sam pozvan i što sam deo takvog tima. Radiću još jače, pa ćemo videti – kaže Manojlović.

Rističević je debitovao pre godinu dana, a prošlog leta je sa A reprezentacijom osvojio Svetski kup.

– Tu sam, čekam šansu i selektorov poziv. Gojko Pijetlović, Bane Mitrović, Stefan Živojinović su odlični golmani. Prija mi rad sa njima i reprezentacijom, a videćemo kako će ko da bude raspoređen ovog leta – zaključio je Rističević.

Partizan ima izuzetno mladu, ali pravu šampionsku ekipu, kadru za velika dela. Samo da ostane na okupu i da može nesmetano da radi. A tiigrači su i budućnost srpskog vaterpola…

A želeli su i da pruže podršku Nikoli Rađenu…

 

 

0
0

2 Komentara

  1. Kad ode Vujasinovic i sa njim Mandic a to je vec izvesno,vracate se na 3.mesto,gde vam je i mesto.Protiv Zvezde su vas sudije vratile u igru u drugom poluvremenu jer su vam dozvolili sve sta hocete da radite a njima iskljucivali igrace i za popreki pogled ali doci ce sve na svome.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter