7
Analize

FOTO: STARSPORT

RASPAD SISTEMA NA MARAKANI: Da li je Lalatović jedini krivac za posrnuće Zvezde? (ANKETA) (FOTO)

Objavljeno: 14.05.15 u 10:46

Crvena zvezda se definitivno oprostila od titule prvaka Srbije, a „neuspeh“ je kumovao raspadu sistema na stadionu „Rajko Mitić“, to jest „ratu“ na relaciji šef stručnog štaba Nenad Lalatović – uprava kluba.

Partizan se izjednačio po broju osvojenih titula sa Crvenom zvezdom (26), i dok se u Humskoj slavi i pije šampanjac, nedaleko u komšiluku se vodi prepirka ko je kriv za neuspeh i katastrofalne rezultate u poslednja dva kola? Posle poraza od Čukaričkog prošlog vikenda 2:0, Nenad Lalatović je „udario“ na upravu poslavši poruku da se niko od čelnika neće kriti od neuspeha iza njegovih leđa. Taman kada su svi pomislili da će se nesuglasice i „ratne sekire“ zakopati bar do kraja prvenstva, usledio je novi šamar. Crveno-beli su u sredu poraženi od već prežaljenog Radničkog iz Kragujevca 2:1 (Zvezda osvojila samo jedan bod ove sezone protiv najgoreg tima u ligi), a na udaru Nenada Lalatovića ponovo se našla uprava za koju je mladi stručnjak rekao da deo njih ne zaslužuje da radi u klubu . I dok trener optužuje upravu, a uprava trenera, navijači Crvene zvezde se pitaju ko je kriv i ko će preuzeti odgovornost za neuspehe, jer bi klub mogao da završi na trećem mestu na tabeli što se poslednji put dogodilo 2009. godine.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ko je kriv? Da li Lalatović ili uprava Crvene zvezde? Krenimo od mladog trenera koji je letos uzeo „vruć krompir“ u ruke. Iako je prva priča bila da crveno-belima odbrana trona nije prioritet, već da se usled velikih finansijskih problema afirmišu mladi igrači koji će za par godina napuniti kasu, dobri rezultati na startu prvenstva doveli su do toga da se „vodenica“ okrene na drugu stranu.

Borba za titulu sa Partizanom je postala imperativ, ali…Nenad Lalatović je ostao bez glavnog igrača, pošto je Milijaš prodat Manisi, a od tog momenta počelo je da škripi i u igri Crvene zvezde. „Večiti rival“ je na zimski raspust otišao sa šest bodova prednosti, ali priča o tituli nije bila završena, a Nenad Lalatović je dobio punu podršku. Uprava je krenula u renoviranje tima, došli su Luković (povredio se i nije igrao), Anđelković, Stojanović, Orlandić, Cvetković (jedina želja Lalatovića) i Parker, oko kog će u maju i početi „rat“ na relaciji stručni štab – uprava.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Početak prolećnog dela sezone išao je na ruku Crvenoj zvezdi. Tim iz „Ljutice Bogdana“ se vratio na „minus dva“ od Partizana i svi su već tada videli Crvenu zvezdu kao novog šampiona Srbije. Ali, usledio je prvi šamar i poraz od Novog Pazara. Crno-beli su pobegli na „plus šest“ i Zvezdi je bila potrebna pobeda u „večitom derbiju“. Partizan je na Marakani osvoji zlata vredan bod i titula je polako krenula put Humske.

U međuvremenu i problematični Parker (kako kaže Lalatović dovela ga je uprava) napušta treninge i radi šta hoće bez kazne. Definitivno „kruna“ je predata za vikend posle poraza od Čukaričkog, što je bila i kapisla da „prljav veš“ u klubu izađe u javnost. Lalatović je „opleo“ po upravi, čelnici po treneru i haos je nastao. Igrači bezvoljnom igrom su doživeli najteži udarac porazom od Radničkog iz Kragujevca.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Da li je Lalatović kriv? Delimično jeste, ali ne sme sve da se svali na grbaču momka koji bi sve dao Zvezdi. Kriv je za dovođenje pojedinih fudbalera (pre svega Gavrića, Cvetkovića i Kataija koji nisu kvalitet za najveći srpski klub), kao i lošu igru na terenu. Mada za to ima alibi mlad tim, to jest igrače od 17 do 20 godina.

Nenadu Lalatoviću može da se zameri i to što nije stajao iza ekipe kada su bili loši rezultati, to jest nije branio igrače posle kikseva i slabih partija (Darko Lazović, Darko Lazić i Miloš Bosančić), već ih je puštao niz vodu. Ipak, svidelo se to Delijama ili ne, Lalatović je uradio veliki posao, u tim je ubacio Rajkovića, Jovanovića, Ristića, Grujića i Jovića i samim tim je, kako kaže, u kasu Crvene zvezde ubacio 12 miliona evra. Primarni cilj je ostvario, ali ambicije kluba kakav je Crvena zvezda, ne.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Da li je uprava kriva? Da, možda, ne. Nova uprava na čelu sa Svetozarom Mijailovićem, Slavišom Kokezom, Ivicom Tončevim i Zvezdanom Terzićem se grčevito borila za goli život kluba kome stoji omča nad glavom zbog 50 miliona evra duga. Čelnici su se borili da nađu novac, a prevashodni cilj je bio obezbediti evro-licencu zbog koje je klub prošle godine izbačen iz Evrope. Zatim, želja je bila da šansu dobiju mlađi igrači, što je i traženo od Lalatovića, i ostvareno.

Ipak, kako su se dobri rezultati ređali ambicije uprave su rasle, a kada je stigla „kriza“ sve se raspalo u paramparčad. Uprava je okrenula leđa Lalatoviću (mada ne još zvanično) i indirektno ga optužila za gubitak titule. Ali, Lalatović ne može biti jedini odgovoran, jer nije on sam došao u Crvenu zvezdu, već ga je uprava dovela. Nije mladi stručnjak dovodio pojačanja tipa Parkera, već su i oni u tome učestvovali. Ipak, uprava Crvene zvezde ima veliki „plus“, a to je potpisivanje novog ugovora sa Gaspromom i obezbeđivanje evro-licence.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Na kraju kako god da okreneš i obrneš, odgovora na pitanje ko je kriv nismo dobili. Možda je najbolje citirati reči iz one pesme „Zar je važno ko je kriv, kad se već sve to desi“. Treba gledati napred jer je u Zvezdi sjajna generacija mladih igrača. Jedno je sigurno, najbolja priča Crvene zvezde u ovoj sezoni (kao i u prethodnih nekoliko) bile su Delije, koje su i kada se pobeđivalo i gubilo bile uz ekipu. I po suncu, i po snegu i po kiši i po vetru. Što bi navijači Zvezde rekli „Ušlo u krv i doviđenja“.

Ko je kriv za posrnuće Crvene zvezde?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

hotsport.rs  

 

 

 

0
0

7 Komentara

  1. Da li trebas da budees glup ili sta da bi shvatio da klub ne moze da funkcionise sa 50+ miliona evra duga? Pa ko ce da igra/radi za dzabe? Bez privatizacije nema spasa,pametnom dovoljno!

    0
    0
    Odgovori
  2. Ocigledno je napravljena kombinacija iskusnih igraca sumnjivog kvaliteta i mladih igraca, visokog potencijala koji nemaju od koga da uce, nemaju pravog vodju. Znate, ono sto Sale Ilic odradjuje u Partizanu vec godinama, kada nema niko hrabrosti ili kada ne ide nikoga na utakmici, on napravi neki potez, povuce igru…to u Zvezdi nedostaje, kako igrati sa 5-6 igraca mladjih od 20 godina, jos njihove prve utakmice u JSL, kapiten protjeran zbog neposlusnosti!? prije njega najbolji igrac i kapiten otisao nakon 6 utakmica!? Sta to njima govori?! nakon toga dovode nekoga ko je povredjen da bi bio vodja, donio iskustvo!?! Ma dajte, ako postoji kakva mogucnost da se dovede Jankovic ili neko drugi od te geeracije da malo pomogne iskustvom i sigurnoscu, da pokusa povezati redove i ohrabriti, kada zatreba ove mlade momke, kojima svakako treba dodati i Srnica i jos par mladih, vrsnjaka ili nekadasnjih saigraca novopecenih prvotimaca Zvezde i eventualno trenera koji bi imao vise autoriteta, jer mislim da je to jedna od stvari koja Lazovicu fali, pa za godinu ili dvije, nije daleko ni poslednje kolo kvalifikacija za LS, a nakon te sezone i bericetna pijaca…Realno…naravno, sve je to realno, ali da i Uprava radi svoj posao i smanjuje dug, uporedo sa sportskim dijelom price….

    0
    0
    Odgovori
  3. O cemu ti pricas druza,kakve drzavne pare i kakav drzavni projekat?!!!Pa vi ste jaukali da vam je Vucic postavio novog predsednika kluba i kako hoce da vas uniste,oni vam ljudi doveli 6-7 novih sponzora za dva meseca!!!Vi vise ne znate ni sta pricate ni sta hocete!!!Slavite titulu koju ste osvojili a ne da bulaznite o glupostima i kako Vucic pomaze Zvezdu.Da pomaze Zvezdu kao sto pricate dovodila bi se dobra,solidna pojacanja a toga u Zvezdi nema ni na vidiku,videcemo za mesec dana ko ce se kako pojacati i ko to ima drzavnu pomoc!!!

    0
    0
    Odgovori
  4. da li sportska javnost , mediji mogu sebi i narodu da objasne : KOLIKA JE KRIVICA NJIHOVA U PODRZAVANJU , PRAVDANJU, VELICANJU , … NECEG STO JE PREZADUZENO I TRULO GODINAMA, BEZ REZULTATA (sve je pocinjalo i zavrsavalo se u sezoni kupanja … sem OTETE titule ) ??? podrzavane su uprave sve do jedne u : MANIPULACIJMA LAZIMA, PREVARAMA I PLJACKAMA … ALI ni jedna uprava kao ova stara-nova uprava u poslednje 3 godine . narode , sportska javnost i gospodo iz medija , pogledajte sastav te uprave … dzajic, covic , kokeza, toncev, terzic, knez, bajatovic, …vesic , gradonacelnik mali … kojima ledja u svim radnjama oko zvezde drzi SNS uz svu medisku pratnju . dok to cvoriste uprave sa ovim i slicnim ljudima se NE resi … sport i zvezda ce biti tu gde jesu .

    0
    0
    Odgovori
  5. Za licencu je najzasluznija uprava na celu sa Vucicem koji na racun budzeta koji pune gradjani,presipa iz budzeta u budzetsku rupu bez dna zvanu CZ,a pritom otima penzije posteno zaradjene i Ustavom garantovane.Ali,i to ce proci a neko ce zavrsiti u odgovarajucoj ustanovi zatvorenog tipa.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter