0
Evrokupovi

FOTO: as.com/fcbarcelona.com

ANALIZA: Trio MSN na korak da postane najbolji ikada, Pep naredne sezone ima jedan cilj – Ligu šampiona! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 13.05.15 u 12:05

Fudbaleri Barselone prvi su finalisti ovogodišnje Lige šampiona, a konačni utisak posle revanša u Minhenu jeste da su Katalonci zasluženo prošli dalje.  

Pepov Bajern i Enrikeova Barsa su ponovo prikazali jedan zanimljiv fudbal. Prvi je evidentno i ovaj put bez Robena i Riberija mogao da se osloni “samo“ na snagu ostatka kolektiva, dok je trio MSN od drugog potvrdio da je sigurno jedan od najubitačnijih napada svih vremena.  

MSN najbolji ikada? 

Njihova zajednička partija nije nikakva novost ove sezone. Trio MSN stigao je i do 114. pogotka, uz 63 asistencije u svim takmičenjima i ostaje im još samo četiri da dostignu rekord Ronalda, Benzeme i Iguaina koji su u 2011/12 zajedno postigli 118. Pored toga, između Mesija, Nejmara i Suareza vlada neverovatna fudbalska hemija što pokazuju i međusobne asistencije:

MSN ucinak

I kod oba gola na “Alijanc areni“ učestvovali su i Mesi i Suarez i Nejmar i to istim redosledom – Argentinac daje ko na tacni završni pas (čak i glavom), Urugvajac nesebično spaja Brazilca sa golom, a ovaj rešava sve dileme oko konačnog pobednika. 

Iako nije postigao pogodak, Mesi je i sinoć bio u centru pažnje i na svom najvišem nivou, a kada još pored sebe ima i Nejmara i Suareza takođe u punom svetlu, epilog bi bio sličan protiv bilo kog tima na svetu.  

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Učinak MSN u sezoni 2014/15:

Lionel Mesi (53):
Primera – 40
Liga šampiona – 10
Kup kralja – 3 
Ukupno – 53 gola i 30 asistencija

Nejmar (37):
Primera – 22
Liga šampiona – 9
Kup kralja – 6
Ukupno – 37 golova i 10 asistencija

Luis Suarez (24):
Primera – 16
Liga šampiona – 6
Kup kralja – 3
Ukupno – 24 gola i 23 asistencije

Ukupno: 114

[/stextbox]

Šta je mogao Bajern?

Pep Gvardiola najbolje zna šta znači kada je Mesi u top formi, zajedno su tako osvojili 14 trofeja za četiri godine, a još sada pored sebe ima ovakvog Nejmara i ovakvog Suareza. Španac nije mogao mnogo toga da učini, Benatija i Boateng su previše spori za ovakav napad, a pritom su i ostavljali previše prostora u prvom poluvremenu.  

FOTO: fcbayern.de
FOTO: fcbayern.de

Ostatak tima je bio na svom nivou, Miler i Levandovski su pokazali da mogu da budu još bolji tandem, ali im je definitivno potrebna podrška sa bokova. Gledajući statistiku, Bajern je imao daleko više šansi, u drugom poluvremenu je potpuno neutralisao Barsu, ali treba uzeti u obzir i da je Luis Enrike svesno i namerno ‘spustio’ ritam, što je ostavilo još više prostora domaćima.  

U sličnom problemu kao danas Bajern, bila je upravo – Barselona

Nakon druge uzastopne eliminacije u polufinalu Lige šampiona (od Real Madrida prošle godine – 0:5 i ove od Barse 2:5), jasno je da Pep Gvardiola mora da unapredi svoj sistem i da osveži ekipu. Klub evidentno nema više poverenja u Marija Gecea. sve češće se piše o njegovom odlasku, dok petorica standardnih prvotimaca imaju 30+ godina – Ćabi Alonso (1981), Lam (1983), Riberi (1983), Roben (1984), Švajnštajger (1984). To ne znači da oni ne mogu da igraju na visokom nivou, ali utakmice su sve intenzivnije, igračima je potrebna rotacija i odmor kako bi u ključnim trenucima bili na najvišem nivou.   

FOTO: fcbayern.de
FOTO: fcbayern.de

Ne treba zaboraviti da je u sličnom problemu i ne tako davno bila upravo Barselona. Tokom prethodnih godinu i po dana, nakon ispadanja od Bajern Minhena (0:7) u sezoni 2012/13, a potom i sa samo osvojenim Superkupom Španije (2013/14) pod vođstvom Herarda Martina, svi su govorili o kraju jedne ere. Očekivale su se velike promene, ali one se nisu dogodile u kadrovskom smislu, koliko u mentalnom.  

Kao ključna pojačanja, došli su Suarez i Rakitić, ali ne kao zamene za neke od “starosedelaca“, već umesto Fabregasa i Aleksisa Sančeza. Kada pogledate sastav Barselone od tog kriznog perioda od pre godinu, godinu i po dana, u startnoj postavi i dalje su tu – Alveš, Pike, Maskerano, Alba, Buskets, Inijesta, Mesi i Nejmar – dakle, osam od 11 igrača.  

FC Barcelona v Club Atletico de Madrid - UEFA Champions League Quarter Final

Pep Gvardiola bi upravo mogao da preuzme recept od svog bivšeg kluba i dugogodišnjeg kolege i prijatelja Luisa Enrikea. 

Ne bih da nagađam potencijalna pojačanja, ali i Pep je svestan da će mu se sledeće sezone “računati“ samo “ušati“ pehar, jer Bajern je Bajern, a i Pep je Pep. Takav spoj donosi pritisak da se Liga šampiona mora osvojiti i stoga će biti jako zanimljivo leto na “Alijanc areni“. 

Barsa favorit u finalu?

Nakon ovog dvomeča, i dok se još uvek ne zna ishod meča Real Madrid – Juventus, po mišljenju mnogih, Barselona je u ovom trenutku favorit za osvajanje Lige šampiona. Međutim, ne treba zaboraviti Murinjov Inter, Di Mateov Čelsi, ili Ćolov Atletiko, jer svi znamo na koji način su prethodnih godina ovaj pehar osvojili ili bili na korak od toga, sa svojim ‘podređenim’ timovima.

Već smo pisali o mogućnosti da finale bude “El klasiko“, a u tom slučaju pitanje je da li se uopšte sme reći da je iko, pa kamoli i ovakva Barsa favorit.   

Još ‘samo’ 24 dana do Berlina…

 (Youtube/FC Barcelona)

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter