7
Domaći fudbal

FOTO: partizan.rs

NA DANAŠNJI DAN PRE 49 GODINA: Real Madrid ukrao Partizanu titulu evropskog prvaka (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 11.05.15 u 20:04

Crno-beli su na stadionu Hejsel u Briselu 11. maja 1966. poraženi od Real Madrida rezultatom 2:1. To je najbolnija utakmica za ljubitelje Partizana u istoriji, jer je njihov omiljeni tim propustio možda i jedinstvenu priliku da se domogne pehara najelitnijeg evropskog takmičenja.  

Na stadionu Hejsel 55.000 ljudi je čekalo okršaj dva tima koji su se te sezone borili za trofej Kupa šampiona. Na jednoj strani je bio slavni madridski Real, a na drugoj, pomalo i neočekivano, stajali su fudbaleri Partizana koji su te sezone napravili nekoliko senzacija u ovom takmičenju. Među te antologijske utakmice, svakako spada i četvrtfinalni dvomeč protiv praške Sparte, kada su crno-beli posle poraza u Pragu od 4:1, zadivili igrom na domaćem terenu gde je pukla „petarda“ u golu gostiju, tako da je Partizan ukupnim rezultatom 6:4 otišao u polufinale. 

FOTO: sr.partizan.rs
FOTO: sr.partizan.rs

Tu ih je čekao slavni Mančester Junajted za koji su nastupala nekolicina atraktivnih imena, a medju njima su svakako i Bobi Čarlton, Denis Lou, kao i u to vreme mlađani Džordž Best koji je već tada svojim igrama najavio da će jednog dana ući u društvo legendi Junajteda i svetskog fudbala. Mančesteru je to bila prva sezona takmičenja u euro kupovima od minhenske tragedije iz 1958. kada se po povratku iz Beograda, gde su Crveni đavoli igrali utakmicu protiv Crvene zvezde, avion kojim su leteli igrači i celokupna uprava Mančestera, usled kvara motora iznad Minhena srušio i odveo u smrt jednu celokupnu blistavu generaciju Mančester Junajteda, popularnu kao „Bezbijeve bebe“, koje su taj nadimak dobile po tadašnjem treneru Mat Bezbiju. 

FOTO: sr.partizan.rs
FOTO: sr.partizan.rs

Partizan je u tom polufinalnom dvomeču pokazao sjajnu i odvažnu igru. Posle velike borbe i zaostatka od 1:0 iz prve utakmice, crno-beli su slavili u Beogradu rezultatom 2:0 i postali prva ekipa iz naše zemlje koja je igrala finale ovog takmičenja.

                                                A u Briselu, od sjaja do očaja …

Crno-beli su te majske večeri na teren Hejsela izašli u sastavu: Šoškić, Jusufi, Vasović, Rašović, Mihajlović, Kovačević, Bečejac, Bajić, Hasanagić, Galić i Pirmajer. Partizan je sa klupe predvodio Abdulah Gegić.

Real Madrid je taj meč odigrao bez povređenih Di Stefana i Puškaša, ali su bez obzira na to mogli da se pohvale mnogim, u to vreme zvučnim imenima pooput Zoka, Pirija, Genta, Velaskeza i mnogih drugih.

Prvo poluvreme ove utakmice je donelo dosta uzbuđenja, ali uprkos tome, nismo videli golove ni u čijoj mreži. Tek s početka drugog poluvremena, stvari su počele drastično da se menjaju. Već u 55. minutu, publika na Hejselu je zanemela, kao i ona u Madridu. Velibor Vasović je doveo crno-bele u vođstvo od 1:0. To je bio nagoveštaj da će Partizanova sjajna sezona biti krunisana peharom Kupa šampiona.

FOTO: sr.partizan.rs
FOTO: sr.partizan.rs

Međutim, te misli se još uvek nisu iskristalisale, kada je Real najpre izjednačio u 70, a potom i poveo u 76. minutu i tako za tren oka, sav delirijum i snove Partizanovih igrača i simpatizera pretvorio u nevericu, tugu i noćnu moru. Utakmica se upravo i završila tim rezultatom. Real je osvojio tada šesti put ovo takmičenje, a Partizan je propustio da postane prvi tim iz Istočne evrope koji je podigao „ušati pehar“ najelitnijeg evropskog takmičenja. Realu je kasnije još četiri puta to pošlo za rukom, dok crno-beli nikada više nisu bili ni blizu. Ovo je Partizanov najveći uspeh u istoriji kluba, za koji mnogi kažu da neće više ponoviti ništa slično. 

FOTO: partizan.rs
FOTO: partizan.rs

A što se Brisela tiče, mnogi kažu da je sreća prevrtljiva. Avgustovske večeri 2010. godine, Partizan je baš u tom gradu u jednoj ekstra uzbudljivoj utakmici eliminisao Anderleht posle boljeg izvođenja penala i tako se plasirao u Ligu šampiona. To je nažalost u današnjem vremenu retkost da se neki naš klub plasira u najelitnije evropsko takmičenje, tako da se to smatra enormnim uspehom. Međutim, u poređenju sa Hejselom, to je samo kap u okeanu. Neuporedivo je veći žal za onim izgubljenim te čuvene 1966. godine nego radost za dobijenim 2010. Pa baš zato što je sreća toliko prevrtljiva, ko zna, možda Partizan jednom ponovo zaigra finale Lige šampiona baš u Briselu, baš protiv madridskog Reala, samo neka epiolog bude malo drugačiji.

Ako iko to u budućnosti doživi, pričaće …. 

(Izvor: youtube.com/Iggy Speed)

hotsport.rs/Miloš Živković

0
0

7 Komentara

  1. Ja kao strasveni navijac Crvene Zvezde izrazavam veliko divljenje za ovaj uspeh Partizana.Steta samo sto nisu osvojili pehar.Onda bi Zvezda osvojila makar dva.Dobro ,malo sale.Inace secam se tih utakmica,narocito kako je branio Soskic u Mancesteru.Taj podvig Partizana bio je velika inspiracija za Crvenu Zvezdu..Inace Beograd je jedan od retkih gradova cija su dva tima ucestvovala u finalima.(to su doskora bili samo Madrid i Milano ,a od nedavno i London).Pozdrav svima.

    0
    0
    Odgovori
  2. Cigani,kad je ovo nebitno,nevažno,onda palite sa ovih vesti,šta ste došli?Nego,kako osvajač KEŠ-a igra na banovom brdu?Heheheheheh.Upamtite,samo Partizan ima finale LŠ u dva najvažnija sporta,Košarka i fudbal!

    0
    0
    Odgovori
  3. Za sve Gejlije sto se kace na nase objave… KO SMO MI? CIGANI… STA KAZEMO KAD IZGUBIMO? NAMESTENO… ILI? 91… toliko od mene poz

    0
    0
    Odgovori
  4. “Izgubili od slavnog Real Madrida koji je do tada osvojio pet puta KEŠ“!!! Bolje izgubiti od najvećeg kluba ikada, nego dičite se pobedom protiv tamo nekog Marseja

    0
    1
    Odgovori
    • Mi se ne dicimo pobedom protiv tamo nekog Marseja, vec se dicimo time sto smo osvojili taj trofej.Cak ni taj veliki Real tada nije mogao da nas zaustavi zato sto je ispao tada u cetvrtfinalu.Inace, Zvezda je Real barem dva puta pobedila u Evropskim kupovima, 2:0 i 4:2.A taj tamo neki Marsej je visestruki Francuski sampion.

      0
      0
      Odgovori
    • Hteo si reći „Real Lopov“ !! Najveći lopov sva vremena, the GOAT od lopovluka… Nedavno mart 2023) se napravila statistika koliko bi Madrid imao lige šampiona da bi imalo VAR, najviše bi imao 4 !!!! One titule 50′ godina ne bi ni važile jer su oni organizovali protiv koga bi igrali!! 66 je Partizan izgubio bez frke… Ostalo je istorija lopovluka i sreće, 3 titule više za reala kad bi bilo VARa… živim u Španiju već 15 godina i mogu da svedoćim da Madrid i svoj presednik, pravi mafiaš, Florentino Perez, kontroliše 95% medije! Presednik lige je navijać reala, Javier Tebas, kao i presednik španjolske federacije, Luis Rubiales, takođe i presednik sudijskog kabineta!!! Nedavno, Madrid preko medije, traži da se prekidne VAR, jer kažu da su oštećeni grešakama VARa!!! Čak su i napravili tabele klasifikacije bez VARa gde bi bili PRVI
      Trn u oko uvek im je bio Barcelona, stvarno je pravo ćudo da je mgao Barsa da osvoji toliko titule neverovatnom igrom i bez krađe. Ono što se danas dešava, je orkestrirano iz Madrida da bi destabilizari Barsu, jer u ligi imaju prednost od 12 bodova!¡ VAR je samo doneo ćiste i pravićne odluke, za to i služi, ali Madridu se ne sviđa kad im se pravićno sudi
      Statistika pokazuje da bi Madrid imao samo 15 osvojene lige i 4 liga šampiona SA VARom.
      Eto, to je realnost „najvećeg“ kluba istorije fudbala.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter