Na ovogodišnjem ‘Slovenija internacional 2015. u badmintonu’ koji je od 7. do 10. maja održan u Medvodama, Srbiju su predstavljali Milica Simić, Ilija Pavlović, Igor Bjelan, Borko Petrović, Miodrag Kaličanin i Dragoslav Petrović.

Srpski seniorski badminton ispunio je očekivanja na još jednom međunarodnom turniru. Na tradicionalnom takmičenju Slovenia International 2015, koji je od 7. do 10. maja 2015. u Medvodama okupio 190 badmintonca i badmintonki iz više od 20 zemalja, zabeleženo je nekoliko važnih pobeda i tako su “upisani” novi bodovi za svetsku i evropsku rang listu.


Najdalje su stigli muški dublovi Igor Bjelan, Dragoslav Petrović i Borko Petrović, Miodrag Kaličanin koji su poraženi u duelima za četvrtfinale, od Hrvata Zvonimira Durkinjaka i njegovog imenjaka Hoelblinga, odosno tajlandsko-mađarske kombinacije Karnhopa Athaviroj, Đerđeli Kraus.

Prethodno, u prvom kolu glavnog žreba, Bjelan i Dragoslav Petrović su pobedili Slovence Martin Adler, Dani Klančar, dok su Borko Petrović i Kaličanin bez borbe prekočili Abdelrahmana Abdelhakima i Ahmeda Salaha iz Egipta.

Igor Bjelan je u muškom singlu, posle sjajnog rezultata na ‘Hellas International 2015’, gde se probio među 16 najboljih igrača u singlu, još jednom potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi. Naš državni prvak je vezao tri pobede u kvalifikacijama koje su ga odvele u glavni žreb. Međutim, nije imao sreće budući da je u borbi za osminu finala naleteo da Azijata Adija Pratama iz Indonezije.

Dragoslav Petrović je stao na korak od plasmana u glavni žreb. Nakon pobeda nad domaćim takmičarem Martinom Adlerom i Mađarem Jozefom Mešterom naš dojučerašnji junior izgubio je posle velike borbe i tri seta od Šveđanina Danijela Ojara. Ilija Pavlović i Borko Petrović preskočili su prva kola kvalifikacija pobedama nad Francuzem Džimijem Noblekurtom, odnosno Hrvatem Lukom Zdenjakom.

Ipak, u drugim kolima Pavlović je izgubio od Tajlanđanina Karnpopa Athaviroja, a Borko Petrović od Šveđanina Petera Jangvesona. U prvom kolu kvalifikacija Miodrag Kaličanin je poražen od Finca Jonasa Korhonena, a Milica Simić od domaće takmičarke Ane Marije Setine.

– Igor Bjelan je plasmanom u glavni žreb muškog singla pokazao da se nalazi u odličnoj formi što može da nas raduje jer će on, uz Milicu Simić, biti naš predstavnik na Prvim letnjim evropskim igrama mladih u Bakuu u drugoj polovini juna. Ostali takmičari su dali svoj maksimum, a da je bilo malo više sreće ostvarili bi bolji plasman. Naredni izazov koji očekuje naše seniore na međunarodnoj sceni jeste turnir u Litvaniji od 4. do 7. juna na kojem će igrati Bjelan i Simićeva – kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na ‘Slovenia International 2015.’

hotsport.rs