0
Evropske lige

PRIČA KOJA VRAĆA VERU U FUDBAL: Karpi – nedavno pred gašenjem, danas na megdan Juveu, Milanu, Romi (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 29.04.15 u 12:25

Fudbalski klub Karpi obezbedio je plasman u Seriju A i naredne sezone po prvi put u svojoj stogodišnjoj istoriji takmičiće se u najjačoj italijanskoj ligi. Njihova priča je zaista posebna i podseća nas zbog čega toliko volimo ovu igru.

Klub je smeštan u istoimenom gradiću – Karpi, na severu Italije u oblasti Emilio-Romanja i ima 67.298 stanovnika. 

Priča ovog kluba podseća na onu o engleskom novom premijerligašu Bornumutu, koji se takođe posle 125 godina duge istorije po prvi put plasirao u najjači rang ostrvskog fudbala.  

Karpi stadion

Karpi, osnovan 1909. godine, decenijama se batrgao po serijama C i D, jedno vreme bio čak i deo amaterskih liga, često na ivici egzistencije, pa i pred gašenjem, ali danas, ovaj klub sa severa Italije može da se pohvali neverovatnom činjenicom – da su obezbedili plasman u Seriju A ČETIRI kola pre kraja prvenstva.  

Njihov dom “Sandro Kabasi“ prima svega 4,144 navijača, ali garantovano će svaki od njih iz sveg glasa bodriti crveno-bele kada u goste dođu velikani italijanskog fudbala – Juventus, Milan, Inter, Roma, Napoli, Lacio… 

Karpijev godišnji budžet iznosi TRI miliona evra, što je otprilike prosečna godišnja plata jednog igrača iz pomenutih najvećih klubova iz Serije A. Time je uspeh ovog kluba još veći. 

Karpi sal

Takođe, Karpi ima još jednu činjenicu za ponos – tim je sastavljen od gotovo svih domaćih fudbalera, stranci su samo Gabrijel, brazilski golman pozajmljen iz Milana, Slovenac Aljaž Struna, takođe na pozajmici iz Palerma. Treći stranac je nigerijski napadač Džeri Mbakogu koji je i prvi strelac ekipe sa 14 golova i već ga povezuju sa Borusijom Dortmund.  

Ipak, definitivno heroj ovog tima je 25-godišnji Lorenco Paskuti. Ovaj momak je 2009. godine, kao veliki fan kluba, dok je Karpi nastupao u Seriji C 1, platio iz svog džepa 26.000 evra kako bi raskinuo ugovor sa svojim tadašnjim klubom i pojačao crveno-bele. Od tada je postigao pogodak u svakoj diviziji na Karpijevom putu ka Seriji A.

Lorenco Paskuti slavi plasman u Seriju A
Lorenco Paskuti slavi plasman u Seriju A

– Naša filozofija se neće menjati. Naš fokus je da otkrivamo mlade igrače i da sa njima u ekipi igramo u Seriji A. Verujte, došli smo do Serije A sa igračima za koje niko nikada nije čuo u Italiji – rekao je sportski direktor Kristijan Đuntoli.

Ipak, pošto smo sigurni da niste čuli ni za ovaj klub, a kamoli za igrače koji su nekada nosili njegov dres, zanimljivo je pomenuti da su nekada članovi Karpija, na početku svojih karijera članovi bili slavni – Marko Materaci i Simone Inzagi.  

Karpi Materaci
Marko Materaci u Karpiju 1996/97

 

Pa ko zna, možda neki od sadašnjih igrača Karpija u narednim sezonama stigne do Juvea, Milana, Intera, Lacija… Sigurni smo da ćete se složiti da takve stvari vraćaju veru u fudbal, makar to bilo i negde daleko od nas. 

hotsport.rs  

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter