0
Rekreativo

MMA, LEKCIJA 3: Skinite višak kilograma, oblikujte svoje telo, naučite da se BORITE i budite srećni! (VIDEO)

Objavljeno: 27.04.15 u 14:22

Poštovani čitaoci portala HOTSPORT.RS, posle kratkog upoznavanja sa mešanim borilačkim veštinama, pravilima i istorijom nastanka sporta, vreme je da nešto kažemo i o samom treniranju istog. Za naše čitaoce o MMA za rubriku REKREATIVO i ovaj put piše naš stručni saradnik Miloš Soldo.

MMA kao i svaki drugi individualni sport je veoma naporan i zahtevan, takođe možete ga trenirati rekreativno i profesionalno, u zavisnosti od toga kakve su vaše želje, da li želite da se takmičite ili da trenirate MMA isključivo zbog održavanja tela u jakoj fizičkoj spremnosti.

U ovom tekstu nećemo pričati o profesionalnom MMA, već o tome kako se odlučiti za ovaj sport.

Ukoliko ste ljubitelj adrenalina, jakih fizičkih treninga i pritom se ne bojite da dobijete udarac ili da vama neko zada , MMA je pravi sport za vas. Nije bitno da li ste se već bavili nekim borilačkim sportom , bitno je da veoma ozbiljno shvatite MMA i da pažljivo slušate trenere koji rade sa vama. Ako mislite da se udarac rukom izvodi samo sa rukom, grešite. 

MMA trci brze

Svaki udarac ima tačnu koordinaciju pokreta koji moraju da se sinhronizuju i pravilno izvedu kako bi udarac bio efikasan. Pored toga što morate da uključite celo telo, morate da steknete osećaj distance koji se uglavnom uvežbava sa vašim trenerom na fokuserima ili džaku. Snaga udarca ne zavisi od toga koliko ste fizički jaki, već da li ste pravilno izveli udarac i odredili tačnu distancu. Tako da spremite se za vrlo dosadne treninge u početku ukoliko nemate neku bazu iz drugog borilačkog sporta.

MMA udarac

Jedan MMA trening je veoma naporan i zahteva od vas upornost, koncentraciju i izdržljivost.  Cross Fit treninzi i HIT treninzi (High Intezive Training) su sastavni deo jednog MMA treninga.

Pored toga tu su i vežbe koordinacije pokret , razni drilovi u kojima se uvežbavaju kombinacije udaraca, bacanja i poluga , radi se i prirodna gimnastika (Gimnastica Natural) koja je preuzeta iz brazilske jiu jitse (BJJ) i veoma je važna jer razvija mišiće koji su potrebni za grappling i rvanje, a ne možete ih pogoditi u teretani ili sa nekim drugim vežbama. Prirodna gimnastika pored toga što daje gipkost telu , razvija specifičnu snagu i izdržljivost.

Grubo rečeno MMA trening se sastoji od 3 segmenta:

Zagrevanje i istezanje (prirodna gimnastika)

Uvežbavanje udaračkih , rvačkih i grappling tehnika

Vežbe snage i izdržljivosti (Cross Fit & HIT)

U zavisnosti od plana trenera , svaki trening je različit . Tako na primer , ponedeljkom, sredom i petkom mogu da se rade treninzi namenjeni udaračkom segmentu MMA , a utorkom, četvrtkom i subotom treninzi namenjeni za rvanje i grappling. Plan mora da postoji , jer je MMA veoma obiman i nije moguće napraviti trening na kojem možete da prođete sve. Takođe je veoma bitno da pažljivo slušate šta vam treneri savetuju, kako i kojom jačinom da izvodite vežbe i drilove da ne se ne bi povredili ili da ne bi povredili partnera.

Ishrana je veoma važna kada počnete da trenirate MMA , proteinska ishrana je sastavni deo sporta. Zbog prevelikog napora , vaše telo će mnogo više da troši , pa tako će te i sami početi da pazite na unos ugljenih hidrata i proteina i samim tim postićete neverovatne rezultate.  

MMA hrana

Dakle, rekreativno bavljenje sa MMA sportom pruža vam mogućnost da skinete višak kilograma , oblikujete svoje telo, a pored toga stičete znanje efikasne i praktične samoodbrane u realnim situacijama. Samim tim što ćete biti zadovoljni svojim izgledom, bićete snažniji, izdržljiviji, izgradićete osećaj samopouzdanja i svakodnevne obaveze neće predstavljati nikakve prepreke za vas.

Nadam se da ćete odabrati MMA kao sport kojim želite da se bavite, a ovom prilikom bih vas pozvao na MMA državno prvenstvo, koje će se održati za nešto više od dve nedelje 16. maja u Beogradu, Sportski centar „Šumice“, sa početkom u 12h. Provedite nedeljno popodne gledajući veoma uzbudljive mečeve i upoznajte MMA u pravom svetlu, HOTSPORT će biti na licu mesta, očekujte zanimljiv tekst, a do tad pratite HOTSPORT i rubriku REKREATIVO, sportski pozdrav! 

hotsport.rs/Miloš Soldo

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter