0
Lifestyle

LIFESTYLE: Koliko je zaista potrebno i poželjno svakodnevno vežbanje?

Objavljeno: 27.04.15 u 15:44

Kada govorite o vežbanju i koliko je vežbanja dovoljno, onda je jasno prisutan takozvani Goldilkov princip. Kako odrediti šta je prava mera za vežbanje? I ovoj temi za čitaoce portala HotSport.rs, pišu naši saradnici iz teretane Life active

Da pojasnimo. Goldilkov princip je dobro poznat u mnogim naučnim disciplinama kao što su razvojna psihologija, biologija, ekonomija… On se zapravo odnosi na to da nešto mora biti unutar određenih granica kao suprotnost različitim ekstremnim vrednostima. Ovaj princip je nastao iz dečje priče “Tri medveda” u kojoj devojčica koja se zove Goldilk ulazi u kuću u kojoj žive tri medveda.

Svaki medved ima svoje sklonosti koje se odnose na hranu i veličinu kreveta. Devojčica uviđa da jedan medved ide u jednu krajnost – vruća hrana ili prevelik krevet, drugi medved ide u suprotnu krajnost – hladna hrana ili mali krevet, čime je određena prava mera koja je sredina između suprotnih ekstrema, a to je upravo ono što voli treći medved. Tako je i sa vežbanjem. 

patike za trčanje

Želim da Vam ukažem na rezultate jedne velike studije koja ukazuje na jasne pokazatelje koliko je vežbanja zaista dovoljno, ali i na to duže i intenzivnije vežbanje nije štetno i može produžiti život. Sadašnje preporuke govore da je prava mera za dužinu vežbanja 75 minuta intenzivnih treninga, odnosno 150 minuta vežbanja srednjeg intenziteta tokom jedne nedelje.

U studiji, koja je objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, analizirani su podaci iz 6 različitih studija. Analizirani su podaci koji se odnose na čak 661.137 ispitanika starosti u proseku 62 godine koji su praćeni narednih 14 godina. Od ovog broja analizirane su i 116.686 smrti ovih ispitanika. Rezultati su pokazali da su osobe koje su vežbale manje od preporučenog minimum imale 20% manji rizik umiranja u odnosu na ispitanike koji nisu imali nikakvu fizičku aktivnost. 

trcanje3

Oni koji su vežbali više od preporučenog minimuma za do 2 puta imali su 31% manji rizik umiranja, dok su oni koji su vežbali za 2 do 3 puta više od minimuma imali za 37% manji rizik. Zanimljivo je da je rizik od umiranja kod ispitanika koji su vežbali između 3 i 5 puta više od preporučenog minimuma 39% što nije statistički značajna razlika u odnosu na one koji su vežbali za 2 do 3 puta više. Konačno, nije utvrđeno da je vežbanje koje je za 10 i više puta veće od preporučenog minimuma imalo bilo kakve loše posledice po zdravlje tih ispitanika. 

Vezbe

Dakle smernice su jasne. Koliko god da vežbate imaćete pozitivan uticaj na Vaše zdravlje. Ukoliko možete, bilo bi korisno da dužina Vašeg vežbanja u toku sedam dana bude najmanje 150 minuta, a ako vežbate duže imaćete samo pozitivan uticaj na Vaše zdravlje. I konačno, za one vežbače koji ne znaju koliko je dosta, bitna je informacija da preterano vežbanje neće ugroziti njihovo zdravlje, ali neće ni uticati na to da imaju značajno manji rizik umiranja u odnosu na one koji vežbaju umerenije.  

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter