0
Analize

PROFESOR JANKOVIĆ ZA HOTSPORT.RS ANALIZIRA DERBI: Prekid odlučuje pobednika! (VIDEO)

Objavljeno: 25.04.15 u 10:00

Derbi kao derbi, najveća svetkovina srpskog fudbala. Danas popodne, a naročito u periodu između 18. i 20 časova sve  staje, ne postoji ništa bitnije od fudbala, ma kakve timove imali i kako igrali Crvena zvezda i Partizan. Pozicija na tabeli, kvalitet, pa i iskustvo i neiskustvo ne moraju da znače ništa, ne pobeđuje uvek bolji. To i jeste draž derbija. Neke stvari su jasne, a da li će se i na terenu dešavati ono što se predviđa da može da odluči pobednika, ostaje da se vidi. HotSport.rs se potrudio da nađe adekvatnog sagovornika i uradi analizu pred ovaj 148. derbi uz pomoć prof. dr Aleksandra Jankovića sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

intervju Iako se obično kaže da u derbiju nema favorita, ko je u prednosti?

– Partizan i to iz nekoliko razloga. Ima više iskusnijih igrača, a tu pre svega mislim na Sašu Ilića, Babovića, Drinčića, Volkova, Bandalovskog, koji je odličan fudbaler. Igrači sa velikim iskustvom su sposobni da se izbore sa ogromnim psihološkim pritiskom koji nosi svaki derbi – kaže Janković.

jankovic

intervju Ovaj derbi može da odluči šampiona?

– Upravo tako. Ako Partizan pobedi, smatram da je šampionska trka rešena, pa čak i ako bude nerešeno. Treneri Milinković i Lalatović ciljeve moraju da postave gledajući položaj na tabeli i onome čemu teže. Crno-beli imaju pet bodova prednosti, ali moraju da igraju na pobedu, da bi bio makar remi. Zvezda mora da razmišlja samo o pobedi i sasvim je sigurno da nas očekuje dobra utakmica. Ipak, bez obzira na iskustvo Partizana i bodovnu i psihološku prednost u ovom trenutku, ne mora to da bude presudno. I ranije se još u staroj Jugoslaviji dešavalo da devetoplasirana ekipa pobedi prvoplasiranu.

intervju Na ishod ovakve utakmice utiče dosta stvari.

– Individualne karakteristike, neki dobar potez, recimo pravovremeni pas Saše Ilića ili Babovića ili dobar udarac, Ristića ili Lazovića iz Zvezde.

intervju Odluka može da padne iz prekida, baš kao i u minulom derbiju?

– Da, slažem se sa tim. Najbliži sam mišljenju da će baš to i da odluči derbi. Možda ponovo Drinčić bude glavni akter, ili neko iz Zvezde… 

intervju Lider prvenstva ima više iskusnijih igrača u odbrani, a takva je situacija i u veznom redu.

Sašu Ilića i Babovića sam već spominjao, ne treba trošiti reči o njihovom kvalitetu. Sa druge strane, Zvezda ima Stojanovića, ali njemu je ovo prvi derbi. Biće tu još igrača koji će debitovati (Šaponjić, Bandalovski, Balažic, Parker, Jovanović), a to je od izuzetnog značaja. Ko god nije igrao derbi, ma koliko slušao o tome, ne zna šta ga čeka dok se ne nađe na terenu.

intervju U napadu oba tima imamo specifičnu situaciju, sedamnaestogodišnjake Jovića i Šaponjića u špicu.

– Neubičajno. Veliki je to zalog i pritisak. Obojica su jako mladi, talentovani i u sličnoj su situaciji. Veliku ulogu će tu odigrati stariji igrači i način na koji će ih oni, ali i treneri pripremiti. Odigrali su oni dosta derbija u mlađim kategorijama, ali ovo je potpuno drugačije.

intervju Živković je u poslednje vreme prvi izbor na golu Partizana, Rajković je standardan.

– Oba tima imaju odlične golamne. S obzirom na pritiske, mladost i kavlitet… ne verujem da će golmani uticati na iskod meča.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

 Suđenje je povereno najboljem srpskom sudiji, Miloradu Mažiću, koji uživa veliki ugled UEFA.

– To je još jedna bitna karakteristika ovog derbija i možemo da budemo ponosni što je to tako. Ubeđen sam da će suđenjem omogućiti da pobedi ona ekipa koja bude bolja na terenu.

intervju Kolika je uloga trenera?

– Do početka meča velika. Svešto  se uradi, uradi se ranije, a kada se istrči na teren maltene je sve već gotovo.

intervju Kako očekujete da će igrati večiti?

Lalatović je u specifičnoj situaciji. Mora da napadne, mada bi možda bolje bilo da smiri igru u prvom poluvremenu. Opet, s obzirom na to da je to derbi, i na domaći teren, navijače, bodovni zaostatak, razumljivo je i da u prvih 10, 15 minuta krene jako agresivno. Biće zanimljivo videti kakvu je odluku doneo.

intervju Ni Partizan se neće braniti, ako želi da već sada reši prvenstvo.

– Ako pobede, bez obzira na to što imaju teži raspored do kraja, osigurali su titulu. Gostuju u Kruševcu i Novom Sadu, što su teže utakmice od preostalih šest posle derbija. Međutim, bili bi u velikoj i bodovnoj i psihološkoj prednosti posle pobede u derbiju i izgurali bi do kraja sve mečeve bez problema.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

 

intervju Pobeda Zvezde bi im zakomplikovala  stvari.

– Crveno-beli bi prišli na dva boda zaostatka, bili u naletu, poraslo bi im samopouzdanje. Od težih duela do kraja prvenstva imaju samo Čukarički. U slučaju da Zvezda pobedi, prvenstvo bi bilo neizvesno do samog kraja – zaključuje Janković.

Pokušali smo i da sastavimo startne postave.

Zvezda (4-1-4-1): Rajković, Anđelković, Pavićević, Jovanović, Cvetković, Ristić, Stojanović, Kovačević, Lazović, Jović, Parker.

Partizan (4-2-3-1): Živković, Volkov, B. Iilć, Balažic, Bandalovski, Drinčić, Brašanac, Babović, A. S. Živković, S. Ilić, Šaponjić.

Iznenađenja su uvek moguća, pa i poželjna. Partizan je timski jači, ima sedam, osam igrača iz svoje škole koji osećaju na pravi način značaj derbija, ima legendu Sašu Ilića koji ima više takvih utakmica u nogama nego svi ostali igrači zajedno… Ima i Zvezda svoju decu, starosedeoca Darka Lazovića kojem je ovo poslednji derbi… Ali, velike utakmice rađaju i neke nove junake.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Partizan je prošlu titulu overio pogotkom Miloša Jojića (144. večiti derbi), proletos je junak bio Nemanja Kojić, takođe u poslednjem minutu, jesenas Nikola Drinčić. Poslednja dvojica spomenutih i dalje nose crno-beli dres, pa ko zna…

Obijica trenera sigurno imaju i tajno oružje u rukavu, džokere sa klupe. Da li su to Marković, Ninković, Luka, Kojić, ili možda Orlandić, Katai, Bosančić, Jović koji je već pregrmeo debitantski seniorski derbi… Hladna glava, pametna igra, velika želja, potez, udarac, prekid… Nešto će presuditi, ostaje nam da sačekamo i vidimo šta će to biti.

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

hotsport.rs       

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter