0
Ostali sportovi

LICEMERI IZ MOK: Nezavisnost ‘Kosova’ je priznalo više od 100 zemalja, morali smo i mi

Objavljeno: 17.04.15 u 12:41

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu, izjavio je danas da je Srbija veliki prijatelj i partner MOK-a i objasnio da je Kosovo primljeno u punopravno članstvo u interersu sporta i sportista.

– MOK i međunarodni sport su autonomni na osnovu pravila i interesa svih sportista širom sveta i poveljom generalne skupštine Ujedinjenih nacija priznata je autonomija sporta i to smo uzeli u obzir prilikom prijema Kosova. Takođe, uvažili smo činjenicu da je Kosovo priznalo više od 100 zemalja sveta, ali hteli smo da sportistima Kosova pružimo mogućnost da učestvuju na Olimpijskim igrama, rekao je Bah na konferenciji za medije u hotelu Kraun Plaza, prenosi agencija Tanjug.

On je istakao da je prilikom takve odluke konsultovan Olimpijski komitet Srbije (OKS) uprkos tome što je OKS na čelu sa predsednikom Vladom Divcem bio izričito protiv i ukazivao zabrinutost zbog toga.

– Imamo izvrsnu saradnju sa OKS i ništa nismo radili bez konsultacije sa njima. Jasno je da o ovom pitanju nemamo iste stavove, ali kao i u svakoj kući, znate to i sami, ima različitih mišljenja. Na kraju se zahvaljujemo rukovdostvu OKS što je poštovalo međunarodna pravila sporta, istakao je Bah i dodao da Srbija nije mogla da glasa protiv prijema Kosova iz jednostavnog razloga što nema nijednog člana MOK-a, koji je doneo tu odluku.

Bah je rekao da se MOK divi i izuzetno poštuje rezultate srpskog sporta i sportista i obećao maksimalnu podršku u pripremama Srbije za Igre u Riju.

– Olimpijski komitet Srbije je jedinstven u svetu zbog činjenice da su predsednik, dva potpredsednika i generalni sekrata olimpijci, učesnici Igara, što svakako dodatno olakšava kominikaciju, jer delimo iste vrednosti, istakao je Bah, takođe olimpijac, osvajač zlatne medalje u mačevanju 1976. u Montrealu.

Prvi čovek MOK-a je posebno izdvojio činjenicu da sa predsednikom Divcem i potpredsednikom Paspaljem deli „neprijatno“ iskustvo iz sportske karijere.

– Predsednik Divac i potpredsednik Paspalj zbog političkog embarga nisu mogli da učestvuju na Igrama u Barseloni 1992, a ja zbog političkog bojkota nisam bio u Moskvi 1980. Zajedno radimo da se takve stvari više ne ponove, rekao je Bah i poručio da će MOK kroz Agendu 2020 izdvojiti 20 miliona dolara, 10 za borbu priotiv dopinga i 10 za borbu protiv nameštanja rezultata i drugih vidova korupcije u sportu.

Kasnije danas Bah će se sastati sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, posetiće osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“, a večeras putuje u Prištinu.

Predsednik OKS Vlade Divac izjavio je da je OKS iscrpeo sve mogućnosti oko topiranja Kosova u MOK, ali da zbog toga nikako ne sme u drugi plan da stavi brigu o srpskim sportistima.

– Nakon što smo iscrpeli sve mogućnosti oko prijema Kosova u MOK, ne smemo u drugi plan da stavimo našu osnovnu delatnost, a to je briga o srpskim sportistima i sprovođenje programa. Nešto više od godinu dana deli nas od Rija, iako su pripreme počele dan posle Igara u Londonu, znamo šta znači predolimpijska godina i lepo je istaći da već brojimo šest članova tima za RIO, rekao je Divac na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom MOK-a Tomasom Bahom.

Prema njegovim rečima OKS i MOK su partneri, uprkos neslaganju po pitanju Kosova.

– Imamo fenomenalnu saradnju sa MOK, punu podršku u realizaciji naših programa i zadovoljni smo time. Naravno, postoje razlike i neslaganje u nekim stavovima po pitanju Kosova, ali ovo neslaganje nije i ne sme da bude prepreka u sardnji i razgovorima o brojnim temama, istakao je Divac.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter