0
Košarka

VREME JE TADA STALO: Dan kada je Partizan postao besmrtan! (VIDEO)

Objavljeno: 16.04.15 u 19:51

Na današnji dan pre 23 godine Košarkaški klub Partizan postao je šampion Evrope legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi finala sa Huventudom.

I dan danas kada se navijaču Partizana spomene dvorana ‘Abdi Ipekči’ u Istanbulu, ne mogu a da se ne probude lepa, najlepša sećanja na događaj koji je promenio istoriju sportskog društva Partizan. Ekipa predvođena trenerom Želimirom Obradovićem sa klupe i jednim od najboljih dvojaca koji je ikada igrao u crno-belom dresu Aleksandrom Đorđevićem i Predragom Danilovićem, doveo je Partizan do titule prvaka Evrope. A put do toga bio je sve samo ne lak.

Svi dobro znaju da je usled sankcija Partizan većinu svojih domaćinskih mečeva igrao u Španiji, u Fuenlabradi, što ovom uspehu još više daje na značaju. Ipak, pre početka takmičenja najelitnijem evropskom takmičenju malo ko je davao bilo kakvu šansu za uspeh ‘crno-belom vrtiću’, bez Divca, Paspalja, Savovića, Grbovića…

Ipak, na košarkašku mapu Srbije, pa i Evrope došla su neka nova lica, a dva će ostaviti neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske košarke. Sa devet pobeda i pet poraza crno-beli su zauzeli četvrto mesto u grupi, tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, preteče Evrolige. U četvrtfinalu u majstorici pala je i Bolonja, a tada su Predrag Danilović i Aleksandar Đorđević pokazali da su tandem iz snova Željka Obradovića.

U polufinalnom okršaju sa favorizovanim Filipsom crno-beli su slavili rezultatom 82:75, plasiravši se tako u svoje prvo evropsko košarkaško finale. Tamo ih je čekao Huventud sa kojim se vodila velika borba, dugo je meč je bio u egalu, bukvalno do samog kraja. U poslednjem minutu pri rezultatu 68:68 Španci su pohvatali nekoliko skokova u napadu i iz četvrtog ili petog su konačno uspeli da postignu, mislili su, pobedničke poene.

Međutim, sa tim se nije složio današnji selektor, a tada pisac istorije Partizana Saša Đorđević. Svi dobro znate šta se tada desilo, kao što svaki navijač Partizana napamet zna dobro poznati usklik komentatora Dragana Nikitovića, koji je zajedno sa trojkom Đorđevića ušao u legendu.

– ‘Tri poena, tri poena! Vreme je isteklo, vreme je isteklo… Nemojte se ljutiti, što sam zaćutao, na trenutak! 71:70… Partizan je šampion Evrope! Ja u svojoj karijeri ovo nisam doživeo…’

https://www.youtube.com/watch?v=VT4_j32jtP4#t=55

hotsport.rs

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter