0
Lifestyle

LIFESTYLE: Momci, žao nam je, dokazano je da su žene bolji trkači!

Objavljeno: 28.03.15 u 14:22

Studija je dokazala – žene su bolji trkači od mušaraca, a ovu temu obradili su naši saradnici, teretana LIFE ACTIVE. 

Naravno, to ne znači da su žene brže od muškaraca, ali definitivno trče pametnije i bolji su trkači. Statistički posmatrano, žene imaju bolji i uspešniji pristup trčanju, posebno kada se posmatraju duge deonice.

Danski istraživač i bivši atletičar, Jens Jakob Andersen, sačinio je najsveobuhvatnije istraživanje rezultata maratona koje je do sada sprovedeno. Ova studija uključuje preko 1,8 miliona rezultata sa preko 131 maratonskih trka u periodu od 5 godina. 

trcanje3

Zaključak je nedvosmislen, žene su mnogo uspešnije u održavanju konstantnog tempa u maratonskoj trci što je ključ postizanja optimalnog rezultata. Istraživanje je pokazalo da žene u drugoj polovini maratonske trke usporavaju za 18,61% manje nego muškarci. Andersen je zaključio da čak 90% trkača usporava u drugoj polovini trke i to za, u proseku, 12%. Iako su muškarci u proseku za 7% brži od žena, žene su neuporedivo uspešnije u održavanju konstatnog tempa. Prosto je neverovatno da veliki broj trkača koji provedu mesece i mesece pripremajući se za tako težak izazov kakav je maratonska trka, ne provede ni 10 minuta u razmišljanju o strategiji koju će primeniti na samoj trci, odnosno uspešnom određivanju pravog tempa. Žene su očigledno u ovom elementu, a to je pametan pristup trci, neuopredivo bolje od muškaraca. 

Naravno, ovo se ne odnosi na elitne trkače. Njihovi rezultati pokazuju da oni prvi i drugi deo trke trče praktično istim tempom, odnosno razlika u tempu između prvog i drugog dela staze je svega 0,1%. 

Trcanje zene

Zanimljivo je da kada se posmatraju podaci u poslednjih 5 godina, broj učesnika maratonske trke je porastao za 21,61% kod muškaraca, dok je broj žena koje trče maraton povećan za 33,35%. Ovo povećanje je posebno izraženo kod žena starijih od 50 godina gde iznosi 89,70%.

Podaci pokazuju i da je tempo u prvih 5 kilometara sporiji nego između 5 i 10 kilometara, verovatno zbog gužve na početku trke. Takođe, muškarci maraton završavaju za 04:21:36 dok žene u proseku maraton istrče za 04:41:27. Zanimljivo je da muškarci najbrže  trče u svojih 38 godina, dok je starost žena kada su najbrže 24.

Trcanje zene 2

Konačno, Andersen je na kraju dao i svoje preporuke za postizanje dobrog rezultata na maratonu. Prvo, potrebno je da krenete sporije nego što Vam to izgleda prirodno na samom početku, nemojte da Vas povuče masa trkača da trčite brže, trčite Vašim tempom i nemojte se trkati sa drugima i konačno, ako ne možete trčati tempom koji ste predvideli, odmah usporite i nastavite sporije u skladu sa svojim mogućnostima.

Celo istraživanje možete pogedati OVDE.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter