4
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

FIBA UVODI PROMENE: Prvak Srbije u Evroligu, vicešampion u kvalifikacije?

Objavljeno: 26.03.15 u 14:25

Promene, koje bi mogle da budu na snazi već od sledeće sezone, sastoje se u tome da bi nacionalna liga konačno dobila prohodnost ka evropskim takmičenjima, što bi isključilo ‘moranje’ da se srpski klubovi takmiče u regionalnom košarkaškom takmičenju.

Svetska košarkaška federacija FIBA trebala bi da pod svoju ingerenciju vrati Evroligu i Evrokup, a prednost bi dobili nacionalni savezi u odnosu na regionalne lige, poput ABA lige. To bi značilo da bi već od oktobra, odnosno, početka nove sezone, igralo domaće prvenstvo sa borbom za Evroligu i Evrokup.

Prvoplasirani na kraju domaćeg šampionata bi išao direktno u Evroligu, a poraženi finalista plej-ofa u kvalifikacije za najelitnije takmičenje. Ostali timovi bi po plasmanu išli u Evrokup.

To znači da bi od naredne godine ABA liga izgledala na bivšu jugoslovensku ligu, ali i bez prohodnosti u evropska takmičenja. Zato bi čelnici regionalnog takmičenja trebali narednih dana da pozovu sve klubove i članove saveza na sastanak u Minhen ili Ženevu.

FIBA traži da regionalnom ligom upravljaju nacionalni savezi, umesto dosadašnjih privatnih lica iz Zagreba, Ljubljane i Splita. Plan FIBA je da se primat da nacionalnim ligama, pa bi se tako Srpska liga igrala u terminu sadašnje ABA, a eventualna regionalna čije bi sedište bilo u Beogradu i Zagrebu, u terminima naše Superlige, poslednja dva meseca sezone. 

Zajednički sastanak FIBA sa najvećim i najbogatijim klubovima u Evropi u vezi novog formata Evrolige održaće se 10. aprila u Ženevi, a ULEB će se sa klubovima sastati tri dana ranije u Barseloni.

hotsport.rs       –      blic.rs

0
0

4 Komentara

  1. pa onda nema im niti olimpijade niti svetskog i evropskog pod okrilje fibe pa ako im preči klubovi nego reka neka real barsa itd igraju sami sa sobom.srbija uvek bila kolevka košarke kao repka i kao klubovi i igrači koji su u nekim klubovima značajnu ulogu igraju.

    0
    0
    Odgovori
  2. Шта само значи „требало би да врати“ под своје окриље?! Па није Бертомеу јео бунике да им уступи/преда/прода (не знам више ни сам који је глагол прикладнији) Евролигу… У томе је читава поента сукоба, ФИБА ће имати лигу само ако је сама формира, дакле опет ћемо имати два турнира и квалитет ће бити разводњен. У ту, ФИБИну, може онда и првак Србије, а другопласирани у квалификације, али двовлашће није излаз из ситуације. Имаћемо опет ону тупаву ситуацију са два европска финала, два шампиона, итд. Глупост.

    0
    0
    Odgovori
  3. Kakve li gluposti necemo cuti.ULEB i bogati klubovi iz najacih liga nikada nece prihvatiti da FIBA vodi EL i Evrokupn i da ona odredjuje pravila.FIBA moze da vodi EL koja ce biti nesto slicno Suproligi od pre 15 god gde ce nastupati ekipe iz Rusije,Nemacke,Holandije,Ukrajine,Poljske,Ceske,dakle liga u kojoj nece biti Barse,Reala,Laborala,Malage,Makabija,Milana,Limoza i ostalih iz liga Spanjolske,Francuske,Italije pa ko voli takvu ligu gde ce igrati protiv Brosea,Budiveljnika,Nimburka i ostalih kosarkaskih velicina.Pozz.MKD

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter