0
Lifestyle

LIFESTYLE: Da li koristite prave patike za trčanje?

Objavljeno: 16.03.15 u 21:10

Patike za trčanje su patike  specijalno namenjene i  specifično projektovane za trčanje. Za trčanje se nikako ne preporučuju patike koje su namenjene za druge sportove: tenis, rukomet, košarka, odbojka, fudbal… jer tako možete povećati rizik povreda. Postoje mnogobrojni brendovi patika, manje ili više popularni, skuplji ili jeftiniji.

Sve patike se mogu prema obliku odmah prepoznati. Prednji deo patika je spušten u odnosu na zadnji, tako da trkaču daje nagnut položaj u smeru trčanja, uz dobru amortizaciju celog stopala a posebno dela pete. Patike za trčanje dozvoljavaju normalno previjanje u skočnom zglobu, pa su sve patike za trčanje plitke. U patikama za trčanje đon daje celom stopalu stabilnost, a tehnologija amortizaciju. Patike treba da imaju što manju masu uz što bolje karakteristike.

Iz čega se sastoji prava patika za trčanje:

patike trcanje Patike za trčanje

  1. Uložak – jedan od najvažnijih delova patike, kod jeftinijih i manje kvalitetnijih patika je prostiji od belog penastog materijala, a kod kvalitetnijih je anatomsli oblikovan od boljeg materijala koji dodatno amortizuje udar. Uložak obezbeđuje blizak kontakt stopala sa patikom i sadrži odgovarajuće elemente za podršku donjeg dela stopala – svoda.
  2. Unutrašnja postava – od izdržljivog sintetičkog platna omogućuje da se peta fino fiksira uz uložak i što manje pomera u fazi trčanja.
  3. Zadnji deo patike – je najkrući deo patike, obezbeđuje stabilnost u više slojeva materijala i ojačava deo oko pete.
  4. Đon pete – veoma važan deo patike, to je spoljašnji deo đona ispod kojeg se nalazi amortizacioni element koji raspoređuje udar na celo stopalo.
  5. Pertla – jednostavan element bez kojeg patika ne može da funkcioniše. Vezivanjem pertli sve delovi patike postaju kompletni čineći patiku integralnim delom vašeg stopala.
  6. Rupa za pertlanje – ovo je ojačani element za vezivanje, i čini pertlanje mogućim. kod nekih modela rupa je ojačana metalnim ili plastičnim obručima ili plastičnim okcima.
  7. Mreža – materijal koji omogućuje dobru ventilaciju patike uz zadržavanje male mase. Takmičarske patike imaju veliki deo oplate upravo od mreže. Izdržljiva je i uvek od sintetičkog materijala.
  8. Prednje ojačanje – daje bolju potporu prstima, a u zavisnosti od namene, može da bude manje ili veće. Kod maratonskih patika je manje, kod trail patika je veće. Na ovom modelu viditte i rupe za ventilaciju – one postoje kod modela sa mrežom, ali i kod patika bez mreže, obično su na prednjem ojačanju ili gornjem sloju (15) za nepovoljnije vremenske uslove. Ovaj element donekle omogućava nozi da diše, ali ne značajno kao mreža.
  9. Prednji deo patike – je deo kod prstiju i on mora da omogući da imate dovoljno prostora da pomerate prste. Znajte da se stopala tokom dugotrajnog trčanja malo i prošire.
  10. Prednji đon – povijen je nagore i veoma tanak, omogućava patikama da prsti budu blizu zemlje i daje vam dobru trakciju pri trčanju. Kod Trail (off-road) patika za trčanje, ovaj deo je masivniji.
  11. Element apsorpcije – kod raznik proizvođača može biti veoma šarolik: Mizuno ima Wave ploču, Reebok- honeycomb/saće, Nike – air/vazdušni jastuk, Asics – gel, itd. Svi elementi apsorpcije imaju neku tehnologiju kojom ovaj element vezuju za ostatak đona što patikama daje bolje karakteristike.
  12. Elementi trakcije / prijanjanja – kod patika za trčanje gumeni deo đona ima odgovarajuće  žlebove i krampone, a oni prema nameni patika mogu biti manji ili veći. Obezbeđuju dobru trakciju na različitim površinama. Trail patike imaju velike krampone, a recimo maratonske patike veoma male.
  13. Jezičak – deo patike odmah iza ispertlanog dela, sa pertlama je povezan i čini celinu, obezbeđuje da patike sa gornje strane imaju odličan kontakt sa gornjim delom stopala.
  14. Srednji đon – predstavlja vezu prednjeg đona i đona pete, izrađen obično od EVA ili vinil acetata, a obično se u njega ugrađuje i element za ukrućenje na primer plastični umetak koji smanjuje torziju (uvrtanje) patike. Srednji đon daje stabilnost peti uz smanjenje udara.
  15. Gornji sloj patike – daje patikama stabilnost, a može biti izrađen od kože ili sintetičkog matarijala koji koži omogućava da diše.

Postoje mnogi proizvođači patika: Adidas, ASICS, Brooks, Converse, Diadora, Fila, Head, Hi-Tec, Joma, K-Swiss, Kelme, Lacoste, Lotto, Merrell, Mizuno, New Balance, Nike, Pony, Puma, Reebok, Saucony, itd. Neki od njih proizvode i veoma kvalitetne patike za trčanje. Verovatno da mnogi trkači preferiraju ovaj ili onaj brend, ali važno je da patike zadovoljavaju primarnu ulogu: da se osećate dobro dok u njima trčite.

hotsport.rs       –     trcanje.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter