in ,

LIFESTYLE: Da li je za trening bolja brža ili sporija muzika?

Volite da trenirate ili trčite uz muziku? O ovoj temi za naše čitaoce pišu naši saradnici iz teretane Life active

Mnogobrojne studije su pokazale da će Vaše sportske performanse biti bolje kada je muzika koju slušate brza. O tome smo i mi ranije pisali. Čak postoje i softveri koji analiziraju Vašu muziku i izdvajaju samo one pesme koje imaju brži ritam.

Međutim, nova studija koja je objavljena u “Journal of Strength and Conditioning Research” pokazuje da je tempo muzike manje bitan od činjenice da li je ona za Vas motivišuća ili ne. Dakle, ako Vas motiviše slušanje Mocarta to je jednako kao da slušate muziku iz filma Roki. 

Roki Baloba

Istraživači su ispitivali 15 trkača muškaraca, na tri trke od 5 kilometara, unutar nekoliko nedelja. Jedna grupa je trčala dok je slušala spore motivacione pesme (brzine 80 do 100 udara u minuti), druga grupa je slušala brze pesme (sa 140 do 160 udara u minuti), dok je poslednja grupa trčala bez slušanja muzike.

Obe grupe koje su slušale muziku su trčale brže od grupe koja je trčala bez muzike posebno u prvih 800 metara trke na 5.000 metara. Međutim, nije bilo bitne razlike u vremenu završetka trke izmešu grupa trkača koji su slušali spore ili brze pesme.

Tako je prosečno vreme za koje su trkači iz grupe koja nije slušala muziku završavali trku bilo 27 minuta i 33 sekunde. Zanimljivo je da su oni koji su slušali brzu muziku u proseku završavali trku za 26  minuta i 6 sekundi, dok su oni koji su slušali sporu muziku bili za 6 sekundi brži. Međutim, vreme koje su postizale ove dve grupe nije statistički značajno.

Očigledno je da Vam slušanje muzike dok trenirate ili trčite pomaže, ali izgleda da je najbitnije da Vas muzika koju slušate motiviše, dok je manje bitno da li je ona spora ili brza.

hotsport.rs

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

LALATOVIĆ MENJA PLOČU: Kakav god da bude teren, pobeda je obavezna

RAČUNICA: Može li Crvena zvezda do TOP 8 Evrolige? (ANKETA)