0
Fudbal

KOČNIČARI: Bošnjaci i Hrvati sprečavaju prijateljski meč Srpske i Srbije

Objavljeno: 13.03.15 u 21:12

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FSBiH) neće dati saglasnost za odigravanje prijateljske utakmice između Srbije i Republike Srpske, koja je planirana za 15. jun u Banjaluci, objavila je agencija Anadolija.

Kako se navodi, FSBiH, koji je ranije davao „zeleno svetlo“ za odigravanje ove utakmice, ovaj put to neće uraditi, pre svega zbog činjenice da je u pitanju zvanični termin FIFA za prijateljske utakmice, ali i zbog političkih konotacija.

Potpredsednik FSBiH Ivan Beus izjavio je da uopšte ne bi ulazio u politiku i da je problem pre svega termin, pošto bi, kako je naveo, bilo ružno da samo tri dana nakon što reprezentacija države odigra utakmicu, to uradi neka njena regionalna selekcija, u konkretnom slučaju entintetska ekipa.

– FIFA i UEFA rade na pravilniku o terminima utakmica regionalnih selekcija, te kada ga donesu i FSBiH kao član FIFA i UEFA ponašaće se u skladu sa istim. Pogledajte kada igra selekcija Baskije ili Katalonije, tamo između Božića i Nove godine kada je pauza u prvenstvima. I zato kažem u FIFA terminu treba da igra samo reprezentacija Bosne i Hercegovin , izjavio je Beus za za agenciju Anadolija.

Član IOFSBiH Muhamed Begagić ocenjuje da pitanje utakmice između Srbije i RS nije ništa novo, da se ono poteže svake godine, te da je u pitanju više politička nego sportska utakmica.

– Fudbalski savez BiH nije jedini organ koji se o ovom izjašnjava. I ovaj put biće konsultovana UEFA i FIFA. Lično, ako to pitanje bude na dnevnom redu biću protiv, izjavio je on.

Begagić smatra da bi pre davanja saglasnosti sa FS Republike Srpske trebalo „jasno precizirati određene stvari“.

– FSBiH mora se osigurati dodatnim pravilnicima. Mora se definisati ko će igrati za tu selekciju, ko je odgovaran za bezbednost na stadionu, hoće li se intonirati himna BiH pre utakmice, da li će igrači RS nositi državni grb BiH na dresovima… Nije to samo crno – belo, igrati ili ne. U svakom slučaju, bila bi to politička utakmica.

Na konstataciju da je FS BiH ranije davao saglasnost za odigravanje meča RS – Srbija, a potom susret zabranjivali FIFA i UEFA jer bi „izazvao tenzije i mogao uticati na dodatnu destabilizaciju političkih prilika u BiH i regionu“, Begagić je kazao:

– Zato sam i rekao da ne odlučuje samo FSBiH. I ovaj put da Izvršni odbor da saglasnost iz UEFA i FIFA bi verovatno isto uradili i poništili našu odluku.

Još jedan član IO Mato Jozić najavljuje da neće podržati saglasnost za utakmicu Srbija – RS.

– Srećniji bih bio da reprezentacija Srbije dolazi odigrati prijateljsku utakmicu sa Bosnom i Hercegovinom, a onda bi naknadno mogli pričati da li će igrati sa selekcijama entiteta Federacije ili Republike Srpske, podsavezom Bijeljine, Herceovačkoneretvanske ili Sarajevske županije… Utakmicom BiH – Srbija naši odnosi bi se poboljšali, bila bi to dobra poruka. U ovoj zemlji postoje institucije koje donose odluke, pa tako je i u slušaju eventualnog zahtjeva FSRS, istakao je Jozić.

Izvršni odbor FSBiH broji 15 članova (10 iz federacije BiH i pet iz RS), a za davanje saglasnosti prema pravilniku potrebno je da „ZA“ glasa njih 12.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter