0
Rekreativo

PREDSTAVLJAMO SPORTOVE: Plivate li sinhrono?

Objavljeno: 10.03.15 u 21:15

Sinhrono plivanje je vodeni sport koji uključuje elemente plivanja, gimnastike i plesa. Iako je na većini tkmičenja pravilima dozvoljen nastup i muškarcima, sinhrono plivanje se uglavnom smatra ženskim sportom te ga u velikoj većini praktikuju i u njemu se takmiče samo žene.

Tokom takmičenja pojedinac ili ekipa izvode program koji se sastoji od niza ritmički povezanih plivačkih pokreta i figura u vodi, i to sve u ritmu prateće muzike. Nastup ocenjuju sudije na osnovu čijih ocena se određuje poredak. Najčešće se na jednom takmičenju izvode po dva programa, obavezni i slobodni.

Discipline su pojedinačn, u paru (duo) i u grupi, koje najčešće imaju 4-8 takmičarki. Ovaj veoma zahtevan sport od takmičarki traži snagu, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost i osećaj za ritam i prostor. Kako se deo figura izvodi s glavom ispod vode, potrebna je i sposobnost dužeg zadržavanja daha. Sinhorino plivanje je standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter