0
Lifestyle

LIFESTYLE: Ne mora uvek velikim naporom do ravnog struka, može i na lepši način

Objavljeno: 07.03.15 u 14:07

Odlučili ste da zategnete svoj stomak i prvo što vam pada na pamet je da treba uraditi mnogo trbušnjaka, redovno i uporno, svakoga dana. Ipak, trbušnjaci nisu jedini način da postignete cilj, a svakako nisu najprijatniji. U zatezanju stomaka mogu vam pomoći mnogo zabavnije aktivnosti, poput baštovanstva, tenisa ili plesa. Važno je uneti makar male promene u svoj svakodnevni život.

Pre svega – smirite se. Previše stresa može doprineti da vam se nagomila salo na stomaku, jer stres podiže nivo kortizola, hormona koji stvara masnoće u predelu trbuha. Kada osetite da ste pod stresom, nađite neki mirni kutak gde ćete se skloniti. Potom dišite duboko da biste pročistili svoje misli. Dok izdišete, izgovarajte neku jednosložnu reč prijatnog zvuka i fokusirajte se na nju. Praktikujte ovu tehniku dvaput dnevno po 5 minuta.

Lišite se alkohola. Ako je vaša navika čaša vina uz večeru, to može biti razlog zašto su vam farmerke postale tesne. Alkohol takođe podiže nivo kortizola i proizvodi opisani efekat.

Prestanite da pušite. Neki pušači tvrde da ih ova neprijatna navika čini vitkima, ali to nije istina. Pušači imaju više sala oko abdomena nego nepušači.

Jedite više vlakana. Ne samo da su vlakna dobra za sveukupni gubitak težine već su dobra u prevenciji opstipacije, koja vaš stomak čini naduvenim. Da podsetimo da se vlakna nalaze u integralnim žitaricama, voću i povrću. Pijte dosta vode, naročito u periodu predmenstrualne nadutosti.

Brinite o jačini kostiju. Osteoporoza je loša po sebi, a jedna od njenih posledica je i veći stomak. Ako imate više od 50 godina, uzimajte bar 1200 miligrama kalcijuma svakodnevno, iz hrane ili putem šumećih tableta. Ako vam je manje od 50 godina, 1000 miligrama dnevno je dovoljno.

Aktivno vežbajte. Barem u početnom periodu vežbajte često, da biste odstranili salo oko abdomena. Aerobne vežbe pet puta nedeljno oko 45 minuta daju odlične rezultate. Kasnije možete smanjiti intenzitet.

Podižite tegiće, od kilogram ili dva! Ako to činite dva do tri puta nedeljno, rezultati će se videti na zategnutijem stomaku. Radite vežbe u stojećem stavu. Tako ćete postići dodatni učinak zatezanja abdominalnih mišića.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter