0
Rekreativo

PARAGLAJDING, LEKCIJA BROJ 3: Novi korak – samostalan let (VIDEO)

Objavljeno: 05.03.15 u 16:58
Probali ste tandem let – oduševljeni ste? Želite da naučite da letite sami? Sledeći korak jeste da odete u školu paraglajdinga. Za čitaoce HotSporta i rekreativce željne novih izazova, u novoj svojoj lekciji piše naš specijalni dopisnik Predrag Dudić, reprezentativac Srbije i tim lider našeg nacionalnog tima sa nedavno održanog Svetskog prvenstva u Kolumbiji.
 

 
Ako ste već probali tandem let, najlakše je konsultovati se sa pilotom sa kojim ste leteli. On će vam dati kontakt škole koja je najbliža vašem mestu stanovanja. 

Paraglajding škole u Srbiji postoje u Beogradu (nekoliko), Vršcu, Zlatiboru, Nišu, Kraljevu… dok Paraglajding klubovi postoje u skoro svakom gradiću u Srbiji (Kosovska Mitrovica, Raška (Kopaonik), Čačak, Kruševac, Kragujevac, Aleksinac, Valjevo, Arilje, Loznica, Požarevac, Kanjiža, Novi Sad, Vlasotince, Knjaževac, Prijepolje… kao i navedeni Beograd, Vršac, Zlatibor, Niš, Kraljevo….

Tako se možete raspitati i kod klubova u vašem, ili u gradu najbližem vama, kako doći do licenciranih škola.

Cena za obuku obično podrazumeva kategoriju „Parapro 5“ (najviši stepen), ali ima i škola koje naplaćuju po kategoriji.  Zavisno od škola, program obuke je različit. Objasnićemo vam po univerzalnom šablonu, ukratko, kako izgleda obuka. 

Paraglajding Srbija 2

Prvo se upoznajete sa opremom. Kako se uvezati u sistem veza (sedište), kako zakačiti glajder za sedište, kako namestiti glajder za poletanje (podizanje)… Ovo je jedna od najbitnijih lekcija o bezbednosti u paraglajdingu. Potom vežbate održavanje glajdera iznad glave na zemlji (pariranje), a potom i kretanje napred sa istim sto duže, a da on ne padne na zemlju.

Kada to utrenirate, posle nekoliko časova instruktor vas odvodi na strmija mesta, gde ćete se prvi put samostalno „odlepljivati“ od zemlje. To su vasi prvi letovi, a i najverovatnije najsrećniji trenuci do tada.

Zavisno od terena, ti letovi su nekoliko desetina, pa do 100-200m dužine, kada dostižete visine od 1m pa i do 50m. U tim letovima se navikavate na let i sam glajder, jer glajder na 3m i 3000m, leti potpuno isto. Takođe trenirate poletanje i sletanje, ali se polako navikavate i na visinu.

Paraglajding 3

Kada i to usavršite (nekoliko dana treninga), odlazite na pravo brdo, na svoj prvi „visinac“. To su pravi tereni za paraglajding. Instruktor će odabrati teren gde je lepo poletište, ogromna površina za sletanje i koji nije poznat po turbulenciji, već po tome da je pitom. Kao i do sada, tokom obuke, instruktor će biti u kontaktu sa vama preko radio veze i sve vam pričati u toku leta. Pošto ste vi već u paraglajdingu, letenje vam je već „u krvi“, bitno je da se ne oslonite 100% na to što vam instruktor priča, jer on može biti udaljen nekoliko stotina metara od vas, pa ne može uvek tačno odrediti vašu poziciju. To su momenti kada već počinjete da donosite sopstvene odluke… postajete pilot.

Uporedo sa praktičnom, ide i teorijska obuka. Dobijate nekoliko brošura da naučite. Tu učite kako je paraglajder napravljen, kako leti, pravila u paraglajdingu…, ali najvažnije lekcije se tiču meteorologije. Vi koristite prirodu i treba je poštovati. 

Da biste postali potpuno samostalni pilot, potrebno je 1-2 godine od prvog leta, zavisno od talenta, a više od treninga.
     
Paraglajding 4

Ono što morate imati i uraditi za svaki let je: 

1) pogledati vremensku prognozu najdalje 1 dan pre letenja
2) imati paraglajder, sedište, rezervni padobran, kacigu (sve sertifikovano), adekvatnu obuću i odeću...

Posle obuke izlazite na polaganje za pilotsku dozvolu ispred DCV (Direktorat civilnog vazduhoplovstva), za šta je potrebno imati lekarsko uverenje. Do sada su piloti paraglajdera morali uzimati lekarska uverenja kao i piloti aviona, ali je napravljen novi član zakona po kome će piloti ultra lakih letilica moći da polažu  sa uverenjem koje se koristi za polaganje za vozačku dozvolu. Biće izglasan, samo čeka da dođe na dnevni red.

Sada možda razmišljate da postanete takmičarski pilot?

Nastaviće se… 

hotsport.rs

2
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter