0
Lifestyle

IVAN SRDANOV ZA HOTSPORT: Uprkos finansijskim teškoćama, stvaramo nove šampione!

Objavljeno: 03.03.15 u 14:47

Prethodnih nedelja mogli ste da čitate delove intervjua sa Ivanom Srdanovim, trenerom u plivačkom klubu Crvena zvezda, o njegovoj uspešnoj karijeri koja se spletom okolnosti prerano završila, ali i njegovo mišljenje o fizičkoj (ne)aktivnosti dece u Srbiji. Sagovornik kakav je Ivan bio je neiscrpan izvor novih pitanja, na koje smo bez ustručavanja dobili odgovor, ekskluzivno za HotSport.

Okrenućemo se malo trenutnoj situaciji u svetu plivanja. Kako vidiš trenutnu plivačku mapu Srbije?

– Ima dosta jakih klubova kod nas kao što je 11. april, koji je prošle godine bio ispred Partizana i Zvezde u Beogradskoj ligi. Oni imaju strašno mnogo dece, imaju i seniora, ali najviše plivača u mlađem pogonu. Naravno, uvek su u vrhu Partizan, Zvezda, Proleter iz Zrenjanina, a dosta je jaka i novosadska Vojvodina. Imaju zaista fantastičnu filijalu dece, od mlađih pionira do seniora. Uz to, fenomenalno su organizovani, sve kategorije plivaju im u dva termina dnevno, što omogućava deci da odrade bar jedan kvalitetan trening, bilo da idu u školu ujutru ili popodne – ističe Ivan Srdanov.

Upravo tu organizaciju unutar kolektiva Ivan ističe kao gorući problem i veoma važan faktor za kvalitetan rad.

– U dosta klubova ima dobrih termina i dobro su organizovani. Ne može se raditi kada svu decu možeš da smestiš samo u tri staze. Mi pokušamo da izvučemo maksimum iz njih, ali je to u takvim uslovima gotovo nemoguće. Deca plivaju jedno preko drugog i to više nema smisla – rekao je trener plivačkog kluba Crvena zvezda, a zatim objasnio zbog čega je klubovima iz Vojvodine lakše od beogradskih:

– Ni Vojvodina u Novom Sadu, Proleter u Zrenjaninu, Dinamo u Pančevu ne plaćaju termine za treninge, već iza njih stoje gradovi, odnosno, lokalne samouprave. U Beogradu to već ne može tako, jer ima mnogo klubova, pa Partizan, Zvezda, 11. april, Vračar i mnogi drugi sami finansiraju svoje termine. A iskreno vam kažem, ti termini nisu nimalo jeftini i to je onda veliki problem – kaže Srdanov.

Ivan Srdanov

Velimir Stjepanović je prošle godine obradovao naciju sa dve zlatne medalje na evropskom šampionatu u Berlinu, ali on je svoje prve zaveslaje pravio daleko od Srbije. Bila je to prilika da upitam Ivana Srdanova da uporedi inostrani sistem obučavanja dece u odnosu na naš.

– Velja je otišao u Dubai, a znate i sami, tamo sve cveta. Tamošnji sistem je dosta ozbiljniji, njihov plivački savez svake godine napravi selekciju dece od kojih očekuje da ostvari, od mlađih kategorija do seniora. Naravno, desi se povreda koja plivača sputa u tome, ali ono što je važno, o njima se konstantno vodi računa. I u školi, i što se tiče ishrane i njihovom pravilnom razvoju od malih nogu. Moram da budem iskren, ali poprilično kaskamo i za Evropom, a i za svetom – rekao je Srdanov, a zatim naveo još jednu bitnu razliku. Naravno, u pitanju je novac.

– Ne znam koliko je to bilo ispraćeno, ali ministar Udovičić je ukinuo plivačkom, ali i još nekim savezima novac iz državnog budžeta, zbog određenih malverzacija. Generalno, kod nas se svi klubovi vode kao amaterski i niko ne živi od tog sporta, izuzev Lenđera, Silađija, Stjepanovića koji zarađuju od sponzora – objasnio je naš sagovornik.

Ivan Srdanov

Jedna od plivačkih zvezda u usponu je pančevačka plivačica Anja Crevar. Ona ima samo 15 godina, a već sada iza sebe ima bogatu riznicu medalja, ali i rekorda. Evropski treneri kažu da, uz jednu litvansku plivačicu, predstavlja najveći talenat na ‘Starom kontinentu’. Sa tom ocenom se slaže i naš stručnjak.

– Moram da je pohvalim jer je Anja zaista izuzetno vredna i radna devojčica, što nije tipično za nekoga tog uzrasta. Ona ima nešto što zaista dugo nisam video kod nekoga, a to je onaj pravi ‘ubilački’ instinkt, u smislu da nema nimalo respekta niti se obazire na to koliko godina ima plivačica pored nje u stazi. Anja će svakoga ići da pobedi, bez obzira na sve i to je jedan od njenih najvećih aduta. Ona sa svojih 15 godina uveliko obara mnoge seniorske rekorde i to je nešto što se retko viđa – istakao je Srdanov.

– Dodatan plus joj je što za trenera ima Marka Spasova, mog jako dobrog prijatelja sa kojim sam godinama trenirao i koji je svojevremeno bio prvak Balkana. Za mene je on najbolji plivač sa kojim sam ja ikada trenirao, pravi vođa moje generacije i on najbolje zna kako treba da radi sa talentom kakav je Anja. Treneri obično usmeravaju mlade plivače samo na jednu disciplinu, a u njenom slučaju to nije tako. Ona je svestran plivač i to je njen još jedan veliki adut. Mislim da će ukoliko nastavi ovako bez problema oboriti normu i plasirati se za Olimpijske igre u Riju – najavljuje Srdanov.

Ivan Srdanov

Ivan kaže da je njegova trenutna generacija izuzetno talentovana, ali i nešto mlađa, tako da se radi na petogodišnjem planu po kojem bi neki od njih mogli da odskoče i zauzmu svoje mesto u reprezentaciji na sledećim Olimpijskim igrama u Japanu.

– Imamo dosta plivača od 2000. do 2003. godišta koji su projektovani i, po meni, spremni da izrastu u velike plivače. To su Ana Radulović, Teodora Milošević, Anja Radovanović, Aleksa Matić i oni imaju predispozicije za uspeh, ali… Dug je put do tada, treba još mnogo kilometara da se prepliva i oni to znaju. Ovo je sport u kojem je jako bitna mentalna snaga, mora se ostati na zemlji. Preostaju nam sati i sati svakodnevnog plivanja, od ivice do ivice, borba sa štopericom. Uz malo sreće, napravićemo nove šampione – u optimističnom tonu je završio razgovor za HotSport Ivan Srdanov, pomoćnik trenera prvog tima plivačkog kluba Crvena zvezda.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter