0
Rekreativo

BOLE VAS LEĐA ILI VRAT: Ove vežbe će vam pomoći

Objavljeno: 27.02.15 u 17:52

Usled kancelarijskog posla i višečasovnog sedenja, sve se više ljudi žali na bol u leđima i vratu. I ne samo zbog toga. Većina misli da su kvadricepsi, listovi i gluteus mišići koji najviše trpe recimo dok se vozi bicikl. Međutim, studije su pokazale da je najveće opterećenje na leđima.

Ono što jača i pomaže vašim leđima su sledeće četiri vežbe. Praktikuju na joga treninzima, a pokazale su se kao jako korisne vežbe za jačanje leđa i vratnih mišića.

– Stanite uspravno, sa pravim leđima (jači je efekat ako se sedne na stolicu) „punim“ stopalima ste na zemlji. Uradite pregib vratom, tako da bradom idete ka grudima. Ukrstite prste na rukama i stavite ih na potiljak, i vršite rukama dodatni pritisak. Trebalo bi da osetite blagi bol u vratnim i leđnim mišićima (uz kičmu). Dok ste u „savijenom“položaju, udahnite i izdahnite osam puta, zatim glavu vratite u prvobitan položaj. Ponovite vežbu od 3-5 puta.

vežba 2– Posle prve vežbe, ostanite u istom položaju (sedećem ili stojećem). Ispružite ruke ispred sebe sa savijenim podlakticama pod uglom od 90 stepeni, tako da vam vrhovi prstiju „gledaju“ ka gore. Ukrstite levu ruku preko desne, i dok izdišete uvijajte ruke tako da vrhovima prstiju donje šake dodirnete dlan suprotne ruke (to je jedan). Odradite 5 ponavljanja, zatim zamenite ruke.

vežba 1

– Sedite na podlogu i postavite desnu nogu preko leve (sa spoljne strane levog kolena, kao na slici). Levi lakat oslonite na desno koleno (sa spoljne strane), zatim okrećite telo u levu stranu vršeći pritisak levim laktom na desno koleno. Zadržite par sekundi (par udaha i izdaha), i promenite stranu.

exercise-yoga-cat-cow

– Zauzmite stav „na sve četiri“, glavu savijte tako da bradom „idete“ ka grudima, u oba položaja, pogled neka vam je usmeren ka podu. Dok ste sklupčani „kao mačka“ izdahnite.
Dok glavom idete ka gore, leđa ispravljajte, zadnjicu i kukove što više gurajte ka unutra i udišite.
Polako izdišite i vratite se u „mačka“ položaj. Vežbu ponovite 8-10 puta.

hotsport.rs       

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter