0
Lifestyle

LIFESTYLE: Ekspresno do gubitka telesne težine

Objavljeno: 15.02.15 u 10:25

Mnogi ljudi su se pitali kako na najjednostavniji način da dođu do vitkog tela za najkraći vremenski period i da li je tako nešto u opšte moguće.

Ovo pitanje postaje učestalo pogotvo kako se lepo vreme polako približava, a zajedno sa njim zimski slojevi odreče polako ali sigurno postaju suvišni te svaki višak kilograma može lako da se primeti i „golim okom“ bez korišćenja „mikroskopa“.

Odgovor na ovo pitanje, zapravo, jeste pozitivan, a jedan od najefikasnijih načina za brz gubitak telesne težine jeste Atkinsonov program ishrane.

Ovaj program ishrane poznat je i pod mnogim drugim nazivima, a vrlo često su ga eksploatisale i holivudske zvezde u jurnjavi za naglim promenama težine kako bi na što bolji način odradile određene uloge ili jednostavno želeći da poboljšaju svoj fizički izgled.

U praksi, Atkinsonov program može se naći i kao „proteinska dijeta“, „mesna dijeta“ ili „holivudski režim“ ili „dijeta bez ugljenih hidradata“.

Pre svega da razrešimo enigmu odakle ovoliki broj naziva za jednu istu dijetu. Odgovor je jednostavan: ova dijeta se sastoji od unosa namirnica koje sadrže veliku količinu proteina sa, jedva primetnim, procentom ugljenih hidrata (odatle naziv: Proteinska i Dijeta bez ugljenih hidrata).

Što se tiče Atkins, Atkinson i Etkinson – sve ove reči su nastale od prezimena „pronalazača“ ove dijete – Dr Robert Atkins. Bilo kako bilo – u pitanju je jedna ista dijeta sa više naziva koja je namenjena osobama koje bi trebale da izgube veći broj kilograma.

Dijeta se sastoji od tri faze. U prvoj fazi ograničava se unos ugljenih hidrata na svega 20 grama dnevno. Dužina ove faze je 2 nedelje. U fazi dva dolazi do laganog uvođenja ugljenih hidrata, naročito kroz povrće, a u trećoj fazi formira se optimalna količina ugljenih hidrata koju bi osoba mogla da unosi duži period a da nema problema sa težinom.

Kada se eliminišu ugljeni hidrati iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, čime se manje jede pa nastupa gubitak telesne mase. Pošto da kroz dijetu nije razmotren unos vitamina i minerala autor dijete je preporučio uzimanje vitaminskih pilula koje će nadoknaditi očigledan deficit vitamina i minerala.

U ovoj dijeti unos proteina nije ograničen. Bez ograničenja se može jesti meso, riba i jaja. Sir povrće, masline, ulja i masti jedu se u ograničenim količinama, a alkoholna pića, šećer, voće mleko, jogurt, žitarice, proizvodi od brašna i slatkiši su potpuno zabranjeni.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter