0
Evropske lige

DERBI MIRA: Poslednji ‘Mersisajd’ za Džerarda – Everton – Liverpul (18:30)

Objavljeno: 07.02.15 u 12:54

Ako se išta može reći za utakmicu između Evertona i Liverpula – onda je to da je taj meč poseban. Upravo jedan takav „poseban meč“, engleski klasik, očekuje nas u subotu od 18:30 sati na čuvenom Gudison Parku, drugoj kući igrača Evertona.

Svakako, jedna od najznačanijih stvari za „Merisajd derbi“, jeste činjenica da će hodajuća legenda Liverpula, Stiven Džerard, odigrati svoj poslednji meč sa gradskim rivalom.

Legendarni vezni fudbaler Liveprula odigraće svoj 33. i verovatno poslednji susret sa komšijskim „karamelama“. Koliko je ta brojka od 33. meča impozantna, najbolje svedoči podatak da je u istoriji Liverpula, kluba koji je osnovan još davne 1892. godine, samo jedan fudbaler odigrao više derbija od njega.

Reč je o legendarnom Janu Rašu.

Ne treba sumnjati da će Stivi Dži pokušati da pobedom završi svoj verovatno poslednji derbi. Kažemo verovatno zbog toga što postoji teoretska mogućnost da se ovi klubovi sastanu još jednom do kraja sezone, ukoliko oba tima budu izborila plaman u finale Lige Evrope.

Džerard

Međutim, isto tako ne treba sumnjati ni da će igrači Evertona učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Džerardu pokvarili poslednji „Merisajd okršaj“. Upravo u takvom kontekstu je o derbiju govorio i menadžer „plavih“, Roberto Martinez.

– Svi znamo da će ovo verovatno biti poslednji derbi Stivena Džerarda. Puno će biti govora o utakmici kroz tu prizmu. Međutim, mi jednino želimo da iskoristimo ovaj meč kao odskočnu dasku za ostatak sezone. Ne razmišljamo o rivalu. Želimo da ovo bude naš Merisajd derbi – kazao je šef struke Evertona.

Iako Liverpul ne igra na način koji su to njegovi navijači očekivali pred start sezone, tradicija je ipak na strani „crvenih“. U dosadašnja 223 meča u svim takmičenjima, ekipa Liverpula je pobedila u 89 utakmica. Na 68 mečeva rezultat je bio nerešn, dok je Everton savladao gradskog rivala „svega“ 66 puta.

Međutim, kada lopta bude stavljena na centar, i kada sudija bude od 18:30 dao znak za početak meča, neće biti važno ko je imao više sreće i uspeha. Neće biti važno ni to što je poslednji susret ovih rivala završen rezultatom 1:1, a ni to što je Everton mnogo uspešniji u međusobnom skoru sa Liverpulom u ligaškim mečevima, nego što je slučaj kada se ovi timovi sastanu u ostalim takmičenjima.

Naime, gledajući samo ligaške mečeve, ova dva tima sastala su se do sada 146 puta. Liverpul je pobedio 55 puta, a Everton je slavio na 48 utakmica, dok su 43 susreta završena renerešnim ishodom. Dakako, bolji bilans „Karamela“ nego u ostalim mečevima.

Kapiten Liverpupla, osim što je igrač sa drugim najvećim brojem nastupa za svoj klub, takođe je i igrač koji je drugi najefikasniji u derbijima. Stivi Dži je u karijeri u susretima sa Evertonom tresao mreže čak 10 puta. I naravno, i na ovoj listi fudbaler Liverpula se nalazi iza slavnog Jana Raša.

Statistike je mnogo. A mnogo toga znaju rivali jedni o drugima. Navijači, najverovatnije, još više. I gotovo da nema nepoznanica kada je ova utakmica u pitanju. Osim one – ko će imati više uspeha, ko će biti srećniji i ko će, i da li će, stići do tri boda. Na to pitanje, nažalost, ne možemo da vam damo odgovor…

 

hotsport.rs/M.N.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter