9
Rekreativo

Uputstvo za kupovinu preko interneta na dx.com i aliexpress.com

Objavljeno: 17.01.15 u 12:10

Kupovina sportske opreme je kod nas oduvek bila pravi izazov jer nismo sigurni kakav je kvalitet robe koju nude naši uvoznici. Jasno je da je vrhunska oprema veoma skupa, šta više, skuplja nego u inostranstvu i za 30-40% a ona oprema koju koriste rekreativci , iako po nešto prijemčivijoj ceni za osiromašenog građanina Srbije, često veoma lošeg kvaliteta. O ovoj temi, pisao nam je naš čitalac Stonexman, kome zahvaljujemo na korisnim savetima.

 

Za razliku od svakodnevne obuće I odeće, sportska oprema zahteva veoma dobre performanse, materijale i dugotrajnost. Moramo voditi računa kakvu sportsku odeću oblačimo na našu kožu jer u obilju različitih materijala postoje velike razlike, naročito kada je apsorpcija vlage u pitanju. Kada je reč o obući tu posebno treba voditi računa šta se kupuje jer je taj deo aksesoara jako podložan deformaciji usled čestog korišćenja i velikog naprezanja materijala.

Pa opet, kao veoma aktivan rekreativac koji puno vremena provodi u sedištu bicikla i nešto manje u patikama za trčanje, morao sam često da eksperimentišem pri kupovini. Tragajući za solidnim kvalitetom, a pristupačnom cenom prvo sam krenuo od oglasa u domaćim medijima, oglasnicima na internetu, zapravo.

Poručivao sam sportske naočare, dresove, biciklističke helanke, šortseve i patike za trčanje i još puno toga. I nije da nisam bio zadovoljan odnosom cene i kvaliteta ali jednog dana sam rekao sebi: “Hej, zašto bi kupovao na oglasima robu koju preprodavci donose iz Mađarske ili poručuju iz Kine kada to i ti možeš sam da uradiš?”

Pošto sam već imao tekući račun u jednoj domaćoj banci, otišao sam i otvorio devizni račun i uzeo Visa karticu za plaćanje preko interneta. Uplatio sam 20 dolara i krenuo da istražujem internet prodavnice sa sportskom opremom. Kao veliki ljubitelj elektronskih gedžeta, prvo sam krenuo od sajta DX.com, ljubiteljima raznoraznih sitnica za telefone, kompjutere i potrošačke elektronike veoma poznate destinacije. Oni imaju i odeljak sa sportskom opremom ali ono što sam tamo našao nije mi se svidelo nešto naročito, barem što se dizajna tiče. Kako sam prvo krenuo da pretražujem biciklističke dresove, jer je došlo vreme za obnavljanje istih, odmah mi je preveliko očekivanje splasnulo. Kao što rekoh, dizajnom modela i boja nisam bio zadovoljan a i nisam imao detaljan uvid o kvalitetu koji se nudi.

Prosto, slike nisu bile dovoljno velike da bi se sa velikom preciznošću ostvario detaljan uvid u način izrade, kroj i materijale. Zato sam se otisnuo do, sada već čuvenog Ali ekspresa (aliexpress.com).

Ali express 23

Na Aliju je već druga priča, oduševljen izborom robe, količine, dizajna, upuštam se u detaljnu pretragu. Videvši da ovo neće na dobro izaći kada je moj bankovni saldo u pitanju, ipak dajem sebi oduška i sutradan uplaćujem još 100 dolara, onako “na lepe oči”. Šta ću, povuklo me.

Nakon što sam se vratio iz banke narednog dana, pravim spisak stvari koje su mi prioritet i držim se njega kao pijan plota. Virtualni novac se najlakše troši, čovek lako postane galantan kao da je u pitanju novac nekog državnog preduzeća a vi nesavesni direktor. Dobro, zaboravite na ovo sa državnim preduzećem. I direktorom.

Dakle, Ali express je mlađi brat sajta za velikoprodaju stvari iz Kine (I još ponekih zemalja u manjem procentu), velikog konzorcijuma Alibaba (Alibaba.com), za koji ima naznaka i nekih načelnih dogovora da će u Srbiji napraviti veliku logističku bazu za srednju i istočnu Evropu. To bi, siguran sam, puno značilo za našu ekonomiju ali i za kupce iz Srbije jer bi se veliki deo robe lagerovao ovde i značajno bi se skratilo vreme čekanja isporuke.

Oprema

Vratimo se na kupovinu. Ono što je identično kod DX-a i Alija je da se neka roba prodaje sa naplatom poštarine a neka je sa besplatnom isporukom. Ovo zna da varira pa se cena isporuke, ako se naplaćuje, kreće od 20% cene proizvoda za avionske pošiljke koje se isporučuju u roku od 4-7 dana, pa do 3-4 dolara za običnu isporuku brodom.

Besplatna isporuka (Free shiping) skoro nikada ne podrazumeva slanje avionom (osim kod velikih količina ili vredne porudžbine, obično preko 200 USD), već je to brodska pošiljka. Nekada možete naleteti na robu koju jedan proizvođač nudi sa besplatnom isporukom a drugi uz 3-4 dolara nadoknade. Zato vredi da izgubite malo više vremena tragajući, nekada i po sat vremena za jednim artiklom ali sigurno će se isplatiti. Najviše zato što je ponuda artikala toliko velika da recimo u svakom trenutku imaju na lageru preko 1000 biciklističkih dresova, različitih dizajna, boja i veličina koje su zaista za svakoga.

Najviše zato što je ponuda artikala toliko velika da recimo u svakom trenutku imaju na lageru preko 1000 biciklističkih dresova, različitih dizajna, boja i veličina koje su zaista za svakoga.

Možda ste primetili da, kada je o cenama reč, pričam u dolarima. To je zato jer mi je praktičnije po sadašnjem kursu da dolar preračunavam u dinare (1:100).

Kako da budete sigurni šta kupujete? Kako da procenite šta je kvalitetno a šta ne? Za razliku od DX-a, na AliExpressu, kada stranicu proizvoda skrolujete dole, uvek imate nekoliko slika visoke rezolucije koje daju detaljan uvid u to kakvi su recimo štepovi na garderobi, ulošci na patikama itd. Obavezno pregledajte slike, čitajte propratni tekst na engleskom I ne zalećite se. Imajte na umu da tu robu nude proizvođači direktno iz fabrika, da ćete često naleteti na skoro identične proizvode kod različitih prodavaca i zato vodite računa o detaljima u opisu i slikama.

Ono što morate imati na umu je i da njihove veličine nisu identične onima kojima smo navikli kada kupujemo robu u našim radnjama. Sportska garderoba koja je ovde standardni XL (koji ja kupujem) u kineskim onlajn šopovima je skoro sigurno XXL. Možda ponekad i omanete ali imaćete školu za drugi put.

Trening teretana

Ako ste se odlučili za kupovinu sportske obuće, morate voditi računa kao ni o čemu drugom, pre svega jer ima puno bofl robe. Ima veliki broj patika sa, recimo, Nike znakom koje nigde ne reklamiraju kao Nike u opisu proizvoda i to su po pravilu modeli koji smrde na kineski obućarski lepak koji vam je poznat iz njihovih radnji u našim gradovima. Sa druge strane, postoji i oko 30% proizvoda kojima u opisu piše da je Nike i, uprkos tome što skoro sigurno nisu one koje ćete kupiti kod legalnog uvoznika za Srbiju, znaju biti veoma kvalitetne.

Pričamo o patikama koje se prodaju po ceni između 35 i 55 dolara. Kada je plaćanje u pitanju, i laicima neće biti komplikovano. Prvo, morate napraviti nalog preko koga ćete kupovati, prijaviti svoju karticu (vrsta kartice (Visa, MasterCard itd), datum isteka, broj računa, sigurnosni kod sa poleđine), staviti adresu isporuke i zatim otići na stranicu proizvoda.

Obratite pažnju na to da li je Free shiping ili se dostava plaća, boju proizvoda (može biti više boja u ponudi pa morate tačno odabrati), veličinu i količinu artikala. Zatim se prelazi na potvrdu adrese isporuke a onda i na sam čin plaćanja. U okviru naloga, nakon kupovine, možete pratiti svaku porudžbinu zasebno, kada je poslata i njen kod za praćenje.

Vodite računa o poštanskom sandučetu u okviru naloga jer se može desiti da proizvođač nije imao željenu boju ili veličinu na lageru pa vas pita da li želite izmenu ili obustavu porudžbine. Ovo mi se desilo par puta pa su mi jednom, pošto nisam na vreme video poruku, poslali osnovnu, crnu, torbicu za bicikl jer se nisam izjasnio u roku od nedelju dana. To je prouzrokovalo i kašnjenje isporuke za taj period.

Period čekanja na isporuku zna da varira od, kako navodi proizvođač, 15-60 dana. U praksi, najbrža porudžbina mi je stigla za 22 dana a najviše sam čekao 41 dan. Svakako pokušajte, igrajte se i eksperimentišite ako prvi put poručujete. Roba nekada neće biti baš kakvu ste očekivali ali nekada će biti i preko svih očekivanja.

Skrenuo bih vam pažnju i na to da naša carina neke stvari zna dodatno da naplati iako im je mala vrednost. Desilo mi se par puta da neku kabastiju robu ocarine sa 500 dinara, recimo kacigu za bicikl. Ili ako od jednog proizvođača naručite više artikala i on ih zapakuje u jedan paket. Eto nekog dinarčića i za našu državu.

Svakako, gledajte da kupujete robu koja je na popustu, najčešće 30 ali ide i do 60% Ne zalećite se, sačekajte 7-10 da padne cena ili, najbolja opcija, napravite listu želja i kada bude nešto od toga na popustu, stići će vam obaveštenje na e-mail.

Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva ili očekivanja. Ako ste već kupovali i imate iskustva sa onlajn kupovinom sportske opreme preko ovih ili drugih sajtova, molim vas da ih podelite sa nama. Ako se tek upuštate u ovaj način kupovine i imate pitanja koja vas interesuju, slobodno ih možete postaviti, a ja ću vam rado odgovoriti. Pozdrav.

hotsport.rs/Stonexman

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

9 Komentara

  1. Postovani,interesuje me koji je rok da roba stigne preko Ali Expresa.Robu sam porucila pre tacno dva meseca.Kontaktirala sam prodavca,kazu da je roba isporucena u Srbiju 6.12.Znate li kome mogu da se obratim kod nas…Pozdrav!

    0
    0
    Odgovori
  2. Gospodjo katarina, pretpostavljam da niste potvrdili uplatu posle potvrde prodavca…barem tako ide na aliexpress. Vi izvrsite kupovinu i cekate odgovor prodavca, tj potvrdu…cim on to uradi vama krece vreme da potvrdite istu kupovinu jos jednom. Pretpostavljam da to niste ucinili i naravno doslo je do toga. Nisam citao pravila, moram da priznam tako da ne znam da li u tom slucaju se vraca novac..nadam se da se vraca…

    0
    0
    Odgovori
  3. Narucio sam mobitel sa ove dx.com stranice i s paypal racuna mi je skinut iznos ali nemam odgovor od prodavca da je primio moju narudzbu,ima vec 3 dana kako sam narucio,moze pomoc….

    0
    0
    Odgovori
  4. Postovanje,
    Naime narucila sam neke stvarcice preko ali expressa 26. januara 2016., medjutim pre dva dana, 17februara su mi stigli mejlovi da su porudzbine otkazane jer nisam izvrsila placanje do 15. februara. Sad, zanima me ako mozete da mi objasnite zbog cega se to desilo i da li ce mi pare biti vracene
    Unapred hvala

    0
    0
    Odgovori
  5. Postovani,
    kazite mi molim vas do kog iznosa moze sa se naruci roba a da se ne naplati carina, ja bih narucila jedan tablet i neke patike?!
    Hvala.

    0
    0
    Odgovori
  6. Cao, treba mi pomoc… Gledala sam na youtube klip kako naruciti preko aliexpresa… Sve je to okej ali imam problem… Pre par dana (nisam imala novac na kartici) pokusala sam da narucim… Naravno nisam uspela ali sam nakon par dana uplatila novac i isto to uspela da porucim… Porucila sam i jos nesto odmah posle par minuta… Odmah mi je stigla sms poruka da je novac sa kartice skinut… E sad… Za drugu jefitiniju stvar koju sam porucila prodavac se javio poslao je valjda… A za onu prvu je problem… Pre nego sto sam uplatila novac meni je prodavac posao poruku i zamolio da platim… (uopste mi nije jasno kako kad ja tu stvar uopste nisam uspela da narucim pisao je onaj x i kao nemam dovoljno sredstava)… E sad stoji da prodavac obradjuje porudzbinu… Ali trebao je da pptvrdi nocas jer je nocas bilo 24h kako sam narucila… Ja sam prodavcu poslala por da mi je novac skinut da mi posalju itd… Poenta novac mi je skinut iate sekunde kad sam porucila, a prodavac se ne oglasava… (Samo da nagovestim da sam prvo to narucila jer je skuplje tako da nisu mogli za ono jeftinije da mi skinu novac)… Molim vas objasnite mi…

    0
    0
    Odgovori
  7. Ja sam narucivala par puta, uglavnom neke sitnice… Moje misljenje je da su vise nego korektni… Cak se desilo da mi se jedna posiljka vratila, i poslali su mi ponovo, naravno bez ikakve naknade… Sve pohvale za Aliexpress

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter