0
Rekreativo

PROMENITE NAVIKE: Sedenje na poslu – loša vest!

Objavljeno: 14.01.15 u 06:19

Svi vežbači znaju da je ključ uspeha da vežbaju više. Radite dvadeset sklekova i dodajte još dva. Trčite deset kilometara i dodajte još jedan, ako možete. Što vežbate više, sa dovoljno vremena za oporavak, bićete u boljoj formi i osećaćete se bolje. Međutim, vrlo je važno šta radite i nakon treninga.

Ovo je samo jedna od zanimljivih lekcija koju je za naše čitaoce pripremio LIFE ACTIVE.

Nedavno je objavljena studija u “Mayo Clinic Proceedings” koja ističe upravo negativne strane neaktvnog dela dana koji imate. Naime, istraživači sa “Texas Southwest Medical Center” su došli do zaključka da svaki put kada sedite, ta neaktivnost poništava 8% Vašeg treninga u istom vremenu. Šta to znači? Ukoliko ste trenirali sat vremena i ako je Vaš trening bio naporan (trčanje, funkcionalni trening…), ukoliko sedite narednih 10 sati poništićete 80% koristi koje Vam je doneo trening.

Još je gora situacija ukoliko je Vaš trening bio lagan. Tada taj gubitak više ne iznosi 8% već čitavih 16%.

Ispitivanje je vršeno sa 2.223 ispitanika i istraživači su uspeli da koreliraju vreme i intenzitet vežbanja, vreme sedenja i fizičku spremnost. Zanimljivo je da se podaci koji su dobijeni jednako odnose i na žene i muškarce.

Dakle, šta nam je činiti? U studiji su date preporuke osobama koje zbog prirode posla moraju više da sede da primene neke od strategija koje će to vreme smanjiti. Hodajte uz i niz stepenice umesto da koristite lift, stojite dok pričate telefonom, razgovor sa nekim možete obaviti i dok hodate, ako imate pauzu za ručak tada se prošetajte, koristite pedometer ili neku od novih fitnes narukvica kako biste znali koliko ste hodali tog dana. Uradite sve kako biste vreme sedenja na poslu msnajili na minimum.

Na ovaj način rezutati treninga će biti bolji, a Vi zdraviji.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter