0
Rekreativo

ISKORISTITE PREDNOSTI: Vežbajte sa svojom težinom!

Objavljeno: 14.01.15 u 07:50

Mnogi smatraju da su teretana i tegovi nerazdvojni i da ćete tako imati najbolji efekat svog treninga. Ali to uopšte nije tako! Iako korišćenje tegova ima svoje mesto u sklopu treninga, za mnoge to i nije najbolji način treniranja. Među najsnažnijim sportistima spadaju i oni, koji skoro isključivo treniraju samo sa svojom telesnom težinom. Ovo je još jedan od saveta koji je za vas pripremio LIFE ACTIVE.

Primer takvih vežbi bi bili sklekovi, gde je važno da se izvede što veći broj ponavljanja sa ravnim telom da bi postigli što bolji rezultat. Ukoliko budete mogli da radite sklekove na jednoj ruci uticaćete značajno na razvijanje snage mišića.

Da bi postigli povećanje opterećenja neophodnog za razvoj snage, vežbanjem sopstvenom težinom, potrebno je da smanjite uticaj uključenih mišića, da držite ruke ili noge u određenom rasponu pokreta, kao i da vežbate jednom stranom tela.

Izdvojila bih posebno menjanje stepena opterećenja prilikom vežbanja sopstvenom težinom. Ako Vam je 15 i više ponavljanja nije dovoljno, to možete rešiti na sledeći način:

1. Usporite brzinu ponavljanja

Ako ste navikli da se podižete u skleku 2-3 sekunde i isto toliko spuštate, pokušajte da usporite i videćete da je mnogo teže podizati se 10 sekundi i spuštati 5 sekundi.

2. Skratite periode odmora

Mišić se oporavlja kada nije aktivan, pa samim skraćivanjem oporavka, učinićete vežbu težom, kada započnete sledeću seriju.

3. Eliminišite periode odmora radeći super serije

Super serija podrazumeva kompletno izbacivanje odmora, tačnije povezivanje većeg broja vežbi nego inače. Pauzu napravite tek po završetku čitave serije.

4. Stežite mišiće na kraju pokreta

Osetite kontrakciju mišića i stežite ih jednu ili dve sekunde na kraju kontrakcije.

5. Dodajte parcijalna ponavljanja na kraju serije

Radite samo deo pokreta da bi pojačali intenzitet.

Na kraju ovo su samo neki saveti koji Vam mogu pomoći kod vežbanja sopstvenom težinom. U praksi mnogim rekreativcima je ovaj način vežbanja znatno teži nego vežbanje na spravama. Istina je da je kod ovakvih vežbi teže da izolujete tačno određene grupe mišića. Zbog toga je uvek dobro da potražite pomoć trenera bar na početku i dok Vam ovakav način vežbanja ne postane uobičajen. Treneri u Life Active Health Club-u Vam uvek stoje na raspolaganju.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter