in ,

NOVA USPEŠNA GODINA: Srbija open u kalendaru Svetske golf federacije

Prethodna, 2014. godina, ponovo je bila uspešna za golf u Srbiji, pošto ovaj sport iz dana u dan dobija sve više poklonika, a mladi igrači beleže izvanredne rezultate na takmičenjima u inostranstvu. U novu 2015. godinu, u Golf asocijaciji Srbije ulaze vrlo ponosni na činjenicu da će se prvi put Otvoreno internacionalno prvenstvo Srbije igrati za renking Svetske golf federacije.

Generalna sekretarka GAS Irena Suturović–Bogdanović izrazila je veliko zadovoljstvo rezultatima kako na samom terenu, tako i u popularizaciji golfa u Srbiji i sve većem renomeu u međunarodnim forumima.

– Iz godine u godinu pokazujemo stabilan napredak. Većinu zacrtanih planova smo ostvarili, što pokazuje da Golf asocijacija Srbije ide u pravom smeru. Naši mladi golferi ostvarili su izvanredne rezultate. Ranko Helc je osvojio Otvoreno prvenstvo Hrvatske u konkurenciji do 18 godina, dok je Tamara Palkovljević bila druga. Na prestižnom turniru akademije “Džejson Flojd” u San Roke golf klubu u Španiji, Helc je bio treći, dok je Sergej Stojiljković bio peti u kategoriji do 16 godina. Tim Srbije je bio ukupno deseti, što pokazuje da se sa mladima kvalitetno radi – rekla je Suturović – Bogdanović.

Golf 3

Kao i ranije, poseban akcenat je bio na radu sa najmlađima, kako bi se deca već od najmanjih nogu uključila u ovaj sport.

– Uspešno je završeno i drugo izdanje školske golf lige u kojoj su trijumfovali školarci iz Novog Sada. U narednoj godini, kada su najmlađi golferi u pitanju, sva pažnja biće posvećena Golf juniorskoj školi. Tokom 2014. godine, bila je organizovana besplatna škola golfa za školarce, gde smo imali promotivne nedelje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Od septembra 2014. planirano je da juniorska škola traje svih 12 meseci. Deca će nakon četvoromesečnog učestvovanja u treninzima postati članovi Golf asocijacije Srbije, posle čega će moći da učestvuju na juniorskim turnirima, da dobiju “grinkard”, kao i da koriste terene na Adi Ciganliji i u Žablju – objasnila je Suturović – Bogdanović.

Seniori su takođe imali uspešne rezultate u prethodnoj godini.

Srbija je napravila veliki napredak na Svetskom amaterskom šampionatu u Japanu, pošto je svoj prethodni učinak popravila za osam pozicija zauzevši ukupno 54. mesto. Očekujemo da u Kankunu 2016. taj rezultat svakako bude još bolji. Čedomir Ilić i Andrija Đorđević su ostvarili pojedinačno najbolje rezultate u svojim divizijama na Balkan čelendž golf trofeju u Bledu. Srpski tim u B diviziji je odbranio prvo mesto na istom turniru, dok smo na Međunarodnom prvenstvu Slovenije imali četiri postolja – rekla je Irena Suturović – Bogdanović.

milena-arijana-savic-golf

Golf asocijacija Srbije imala je i brojne druge aktivnosti tokom 2014. XIII Internacionalno amatersko prvenstvo Srbije organizovano je u senci katastrofalnih poplava u Srbiji i regionu i Golf asocijacija Srbije je kompletan prihod od sponzorskih ugovora, u iznosu od 20.000 evra, uplatila za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima. GAS je imala i jedan od najposećenijih štandova na 3. Međunarodnom sajmu sporta u Beogradu.  Ipak, verovatno najveći uspeh Golf asocijacije Srbije smatra se to što je Otvoreno internacionalno prvenstvo Srbije ušlo u kalendar Svetske golferske federacije.

– Od ove godine, Otvoreno internacionalno prvenstvo Srbije ubačeno je u renking Svetske golferske federacije. Ovo je od izuzetnog značaja za naše igrače jer, da bi bilo koji igrač mogao da uđe na svetsku rang listu, prvo mora da pobedi na nekom turniru, kako bi mu se rezultati upisivali. Dakle, dok nema pobede, nema ni renkinga, pa će sada biti u mogućnosti da uđu na rang listu. Ovaj turnir će se igrati od 14. do 16. maja, a Otvoreno prvenstvo Srbije za juniore i juniorke u avgustu će takođe ući u WAGR bodovanje – objasnila je Irena Suturović – Bogdanović.

Golf sve više dobija na popularnosti pa će Golf klub Beograd i ove sezone organizovati brojne turnire, a među najznačajnijim biće već standardna Masters serija koja iz godine u godinu privlači sve veće interesovanje. Srpska juniorska liga u organizaciji GAS-a kreće 16. aprila. Prvo kolo igra se na terenima golf kluba Beograd, dok će deseti poslednji turnir lige biti na planu u oktobru mesecu.

Početkom juna biće organizovan tromeč Slovenija – Hrvatska – Srbija, kao i Mini/Midi Kup sredinom istog meseca, kao i na samom kraju sezone u oktobru.  Priliku za nove dobre rezultate na Balkan čelendž trofeju srpski golferi imaće početkom jula u Grčkoj. Naše reprezentativce očekuju i brojni drugi turniri u inostranstvu, pa će Srbija imati predstavnike na turnirima u Sloveniji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Češkoj i Finskoj. Kamp za juniore ove godine zakazan je za 25. avgust i trajaće pet dana.

 

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

NOVA META: Partizan pronašao ‘proverenog’ štopera?

GALATASARAJ U PUNOM SASTAVU: Ataman može u Beograd