0
AdmiralBet ABA Liga

ŽELJE ZA PUNOLETSTVO: Sve se odnose na Partizan! (VIDEO)

Objavljeno: 09.01.15 u 18:14

Nekako sa tri uzastopne pobede Partizana poklopili su se novogodišnji i božićni praznici, ali i rođendani u KK Partizan. U nedelju je Mihajlo Andrić proslavio 21. a danas Vanja Marinković slavi 18-ti. Pa neka se i sutra uveče od 21h nastavi još jedno slavlje u Pioniru…

Mladi Vanja Marinković ove sezone polako stiče pravu afirmaciju. Trener Duško Vujošević ga je 4. oktobra, pred početak meča sa Solnokom, na otvaranju ovosezonske ABA lige, uvrstio u stratnu petorku kao jednog od najmlađih crno-belih startera ikada.Međuti, Vanja se više od Solnoka, priseća duela na pripremnom turniru u Sarajevu.

– Tada sam prvio put bio starter. Bio sam, s jedne strane iznenađen, a s druge presrećan. Da li je bilo određenog tereta? Pa i nije, jer takav trenutak svi priželjkujemo – počninje Vanja „rođendansku“ priču za „Novosti“.

Priznaje da ne može tačno da se seti prvog treninga u Partizanu, ali zna kako je došao u Humsku.

– Prešao sam iz FMP, na poziv mog tadašnjeg trenera Marka Anđelkovića, koji je malo pre mene stigao u Partizan. Nisam bio zadovoljan statusom u prethodnom klubu, a i kako sam rastao i ukus mi se izoštravao. Pa me, tako, evo u Partizanu.

Košarkašku loptu je uzeo zbog starijeg brata…

– Rano je počeo da se zanima za košarku, pa sam tako i ja uz njega igrao na terenu u Čuburskom parku. Zatim smo nas nekolicina drugara otišli da probamo u KK Vračar, koji je imao treninge u obližnjoj školi. Proba, očigledno, nije bila loša – stiže Vanja da se našali i na svoj račun.

Dok priča o košarkaškom odrastanju, Vanja ističe još jednog trenera – Aleksandra Bućana, pod čijim nadzorom se razvijao u kadetima i juniorima Partizana.

– U velikom klubu su obaveze i očekivanja daleka veća, pa je potrebno neko vreme na privikavanje. Sećam se dana kad me nije išlo, pa sam znao, onako klinački, sam sebe da pitam šta radim ja u košarci, da li da počnem da se bavim nekim drugim sportom. Ali Buća(n) je osetio da imam talenat, nije dozvolio da „padnem“, već me je gurao napred. Dobar čovek i odličan trener.

Precizan šut koji ga odlikuje je posledica talenta, ali i velikog rada.
– Trudim se da svaki trening završim sa deset trojki u nizu. Ponekad to zahteva podosta vremena. Taman mislite da ste uhvatili ritam, a onda čim jedan šut promašite, opet iz početka. Ali, nema odsutajanja…

Golobradi momak igrama u crno-belom dresu polako postaje poznat sportskoj ai široj javnosti.

– Svakome poređenja sa vrhunskim igračima prijaju i lepo ih je čuti, ali čovek bi uvek trebalo da ostane na zemlji – smireno objašnjava Vanja, koji je za kratko vreme prešao put od klinca sa Čuburskog parka do prvotimca Partizana.

– Baš posle meča sa MZT osećao sam se malo čudno, jer sam bio u svakoj novini, video sebe na skoro svakoj TV. Ali, i to je deo našeg posla, doduše sporedan. Važno je da ostanem koncentrisan na košarku.

U tome ima veliku pomoć kluba, na čelu sa trenerom Duškom Vujoševićem.

– Dule je najbolji trener u Srbiji. Trudi se da od nas napravi ne samo dobre igrače već i kompletne ljude, učestvuje u našoj edukaciji, od predloga koju pozorišnu predstavu da pogledamo, film, ili koju knjigu da pročitamo. Takođe zna da predloži i muziku.

Kada se priča u medijima o Duletovim savetima van košarke, gotovo nikad se ne pominje muzika.

– Recimo, poslednje mi je proporučio Dina Dvornika, Azru, Olivera Mandića – otkriva Marinković, ne zaboravljajući da istakne i ulogu ostalih članova stručnog štaba Partiznana, Gašića, Božića, Tadića, Šćekića i ostalih, kao i koliko mu znači prisustvo iskusnih igrača, Pavlovića, Tepića, Mačvana, Milosavljevića, Bogdanovića…

– Mnogo znači rad sa njima. Saša poseduje ogromno NBA iskustvo i znanje. Tepić i Mačvan su igrali u velikim evropskim klubovima, osvajali titule. Dragan je primer kako treba biti posvećen sportu i kako se boriti za dres kluba koji voliš. Uvek se tu da pomognu, savetuju, bodre. Imamo sjajnu komunikaciju na terenu i van njega.

Kada priča o željama, Vanja je opet fokusiran na teren i Partizan, pa i kada su u pitanju rođendanske želje.

– Titula u ABA ligi i domaćem šampionatu – kratko, bez dileme i jasno završava Marinković priču za Novosti.

Vanaj, neka ti se ostvare sve želje…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter