0
Evropske lige

fcbarcelona.com

Bordo-plavi mrak

Objavljeno: 05.01.15 u 14:07

‘Čak je i Mojesov Sosijedad nadigrao jalovu Barsu’, ‘ Barsina nula protiv Hetafea’, ‘Selta utišala KAMP NOU’ – sve češći su naslovi kako u našim, tako i u svetskim medijima. Ono o čemu se spekulisalo prethodnih meseci, od onih 0:7 protiv Bajerna, uskoro će dobiti i svoju zvaničnu potvrdu – FK Barselona na korak je od ulaska u mračan tunel.

Ovakav epilog, kod, ovaj put realnih novinara ostrašćenih katalonskih portala Sport.es i Mundodeportivo.es, došao je nakon TEK trećeg poraza i ko zna koje katastrofalne utakmice tima Luisa Enrikea.

Nakon možda i najsjajnije ere jednog kluba u istoriji fudbala pod palicom harizmatičnog i ‘uvek znam šta radim’ Pepa Gvardiole, Barselona je sistematski počela da (pro)pada.

Pokojni Tito Vilanova je nastavio stopama svog učitelja, osvojio titulu sa rekordnim brojem bodova, nasledio ga je Herardo Martino koji je osvojio samo Superkup Španije i za ne verovati pobedio Real Madrid u oba ligaška El Klasika, ali i izgubio u onom finalu Kupa kralja.

Red je došao na Luisa Enrikea, čoveka koji poznaje klub, filozofiju, i sam se kao kapiten igrao te čuvene ‘tika-take’, ali po onome što je pokazao za prvih šest mesec na klupi, i više je nego premalo.

Pep i Enrike

 

Tokom letnjeg prelaznog roka dobio je verovatno i najboljeg napadača na svetu u tom trenutku – Luisa Suareza, veliku želju Ivana Rakitića, kao i štopere Matjea i Vermalena, sa sobom je iz Selte poveo Rafinju, Ćavija ubedio da ostane, delovalo je da bi mogao da bude barem nekakva senka svog kapitena Her Pepa, ali je samo ostao u njegovoj senci, i to u potpunom mraku.

Ko je odgledao sve utakmice Barselone ove sezone, mogao je da vidi jednu te istu stvar – svaki put čudan početni sastav, lošu izvedbu dobro poznate ideje nastale još kod Johana Krojfa i čekanje da Mesi preuzme stvar u svoje ruke i ponovo bude heroj.

Izlizane reči poznatih stručnjaka da imena ne čine tim i ovaj put dobijaju svoj pravi značaj. Kada biste igrali PES ili FIFA 2014 sa napadom Mesi-Nejmar-Suarez, zabranili bi vam da igrate sa Barselonom. U stvarnom svetu, protiv Barse je ove sezone tako lako igrati.

Zubizreta i Luis Enrike

U velikim klubovima izgovora nema, pa tako ni priče o kazni FIFA, suđenja zbog slučaja Nejmar, Mesi i slične stvari nisu fudbalski segmenti u igri. Zakazali su ljudi iz uprave, zakazao je najviše sportski direktor Andoni Zubizareta dovođenjem dve godine konstantno povređenog Tomasa Vermalena i anonimnog Daglasa Pereire koji će od leta menjati odlazećeg Danija Alveša.

Posle katastrofale 2014. godine, po svemu sudeći dolazi još mračnija 2015. godina za bordo-plave. FIFA je stavila rampu za Barsin ulazak na pijacu, kupovine neće biti sve do 2016. godine, a ko je gledao utakmicu u nedelju uveče na Anoeti, mogao je da primeti da će se slične reprizirati vrlo često tokom čitave godine.

Ova Barselona igra podjednako loš fudbal kao ona Rajkardova iz poslednje sezone Holanađnina – 2007/08. Katalonci su tada u napadu imali strašan kvartet – Ronaldinjo-Mesi-Eto-Anri, ali su i tada takođe osvojili – ništa.

RAME

Koncept ove Lućove Barse zasnovan je samo na – potezima Lionela Mesija. Argentinac sa Suarezom i Nejmarom samo na papiru deluje zastrašujuće, na terenu luta pored svojih kolega dok ne shvati da ipak i ponovo mora sve sam. A to nije tim, to nije igra.

Posle poraza od Real Madrida i Pari sen Žermena, Barsa će tek narednog vikenda imati treću pravu proveru protiv Ćolovog Atletika. Po onome što smo do sada videli, Dijego Simeone može samo da se raduje novom gostovanju na Kamp Nou od kog je nekada najviše strepeo. Prognoza – crveno-beli će biti bolji u svim segmentima igre – trčanju, želji, kontri, prekidima, a Barsin jedini adut trenutno je individualni kvalitet Mesija i možda Nejmara.

Trio Buskets, Inijesta i Ćavi daleko je od onog što je nekada predstavljao, a Ivan Rakitić je u nekoliko navrata povrdio da je u odnosu na Seska Fabregasa samo veći – radnik.

U poslednjoj liniji odbrane jedina svetla tačka ove sezone jeste – Havijer Maskerano, kao i golman Klaudio Bravo. ‘El hefesito’ je za klasu ispred Pikea i Matjea, dok bekovi Alveš i Alba igraju promenjivo.

Kada se sve sumira, Luis Enrike nema ideju. Njegov tim ne zna koje su njegove zamisli i šta treba da radi. Dokaz za to je i ona genijalna taktička izmena kada je Matje po PRVI put zaigrao levog beka i to baš na gostovanju Real Madridu.

Laporta

U katalonskim medijima, Zubizareta je već na listi za odstrel, navijači ne mogu da dočekaju nove izbore 2016. godine kada će Đoan Laporta konačno ponovo imati pravo da se kandiduje.

A do tada, za sve one koji su navikli na trofeje i pobede uz lepršavu igru kod Pepa Gvardiole, moraju da se privikavaju na bordo-plavi mrak, koji je tek počeo da pada u nedelju uveče na Anoeti.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter