3
Domaći fudbal

CRVENA ZVEZDA U 2014. GODINI: Od titule prvaka posle šest godina do najvećeg šamara u istoriji kluba

Objavljeno: 01.01.15 u 18:35

Godina 1991. zauvek će ostati u srcima svih navijača Crvene zvezde. Te godine crveno-beli su se popeli na krov Evrope i sveta. Tada niko nije mogao ni da zamisli šta će se dogoditi za 23 godine i da će 2014. godina biti upamćena baš kao ta 1991. samo u negativnom kontekstu.

Od evropskog prvaka Crvena zvezda je stigla do velikog dužnika. Najvećeg na Balkanu. Klub iz „Ljutice Bogdana“ više nije gigant koji gazi sve pred sobom, već klub koji pokušava da preživi i vrati dugove od 52 miliona evra. Partizan je preuzeo primat u srpskom fudbalu, mada je Crvena zvezda posle šest godina prekinula post i u 2014. godini osvojila naslov najboljeg tima u zemlji. Ipak, kroz dve nedelje stigao je „šamar“ iz Niona, te jačine, da svima onima kojima je crveno-bele boje krv, još bride obrazi. Šampion Evrope je izbačen sa mape Starog kontinenta zbog nagomilanih dugova. Zbog toga će Delije dugo pamtiti „varljivo leto“ 2014. godine.

Tim nekada sa Marakane, a danas sa stadiona „Rajka Mitića“ je u godinu za nama ušao sa bodom zaostatka za Partizanom. Predsednik kluba je bila legenda crveno-belih Dragan Džajić, potpredsednici Slaviša Kokeza, Ivica Tončev i Nebojša Čović, na klupi prvog tima je sedeo Slovenac Slaviša Stojanović, a tim su činili iskusni igrači poput Nenada Milijaša, Miloša Ninkovića, Dragana Mrđe, Nikole Mijailovića i Save Pavićevića, kao i sjajni fudbaleri Nejc Pečnik, Darko Lazović, Aleksandar Kovačević, Abiola Dauda, Marko Petković i drugih. Svi zajedno verovali su u ostvarenje cilja, a on je bio osvajanje titule prvaka. U tome ih nije sputao ni bod zaostatka za Partizanom, ni pritisak zbog šest godina posta bez titule, ni neisplaćene zarade, kao ni razbijeni automobili na parkingu stadiona i šamponi za kupanje u gepeku.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Jedna sjajna generacija fudbalera odigrala je proleće za nezaborav. Svi zajedno su radili ono što najbolje umeju, a to je da igraju fudbal. Prednost Partizana je anulirana već u prvom zvaničnom meču u 2014. godini. Večiti rival je remizirao u Novom Pazaru, Crvena zvezda je 22. februara savladala Javor 2:1 i preuzela je prvo mesto na tabeli. Od tog trenutka crveno-bele narednih devet kola niko nije uspeo da zaustavi. Usledile su pobede protiv Jagodine 0:2, Napretka 4:1, Radničkog iz Kragujevca 1:0, Donjeg Srema 0:1, Voždovca 5:1, Spartaka 1:2, Čukaričkog 4:1, Novog Pazara 0:1 i Raničkog iz Niša 2:0. U međuvremenu Partizan je jednom igrao nerešeno (Vojvodina u Beogradu), a potom doživeo debakl od Napretka 2:0, koji je tada trenirao Nenad Lalatović, danas strateg Crvene zvezde. Pred derbi crveno-beli su ušli sa velikih šest bodova prednosti i odgovarao im je i poraz u Humskoj sa jednim golom razlike i bar jednim pogotkom u mreži crno-belih. Usledio je poraz (2:1) golom Kojića u nadoknadi vremena, ali je najbolji strelac Jelen Superlige Dragan Mrđa (19 golova) postigao pogodak u 56. minutu za koji će se ispostaviti da je crveno-belima doneo 26. titulu prvaka države.

 

Dragan Mrđa

Crvena zvezda je do kraja prvenstva pobedila Rad 2:0, Slobodu 0:2, OFK Beograd 4:2 i u „prijateljskom meču“ sa Vojvodinom u poslednjem kolu je remizirala 3:3. Ipak, titula je proslavljena protiv OFK Beograda na Marakani, ali je ostala u senci ubistva vođe navijača sa „severa“ Velibora Dunjića. Marakana je bila puna, ali su Delije (jedina svetla tačka kluba u prethodnih 20 godina) zanemele. Tuga za ubijenim drugarom Zvezdinom severu nije dozvolila da slavi, već da utakmicu odgleda i prećuti u znak saučešća Veliboru Dunjiću. To kao da je bio neki znak da su pred Crvenom zvezdom najteži dani u istoriji kluba, iako je titula prvaka Srbije osvojena.

Foto: STRASPORT
Foto: STRASPORT

Loše slutnje su se i obistinile. Nesuglasice u upravi i neodgovornost čelnika kluba doveli su do toga da nekada šampion Evrope i sveta dotakne dno ambisa u koji je propadao poslednjih 20 godina. Iz Niona je 6. juna stigla vest da je Crvena zvezda zbog nagomilanih dugova prema igračima i trenerima izbačena iz UEFA takmičenja, to jest da je ostala bez evropske licence. „Šamar“ je udaren i obrazi su počeli da bride. Marakanu je prvi napustio predsednik Dragan Džajić, a za njim je otišao i najodogovorniji za najveću bruku u istoriji crveno-belih generalni sekretar Milorad Zečević. Klub su jedan po jedan počeli da napuštaju igrači od Miloša Ninkovića preko golmana Bobana Bajkovića do fenomenalnog napadača Dragana Mrđe i trenera Slaviše Stojanovića. Počela je neizvesnost u kakvom će uopšte sastavu šampion Srbije dočekati novo prvenstvo koje počinje za dva meseca.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Kao vatrogasac u julu je na Marakanu stigao Zvezdan Terzić. Bivši predsednik FSS i OFK Beograda u Crvenu zvezdu je došao da pokuša da izvadi stvar, jer od najavljene privatizacije nije bilo ništa. Kao što je to u Srbiji normalno, „vuk je pojeo magarca“. Delije su u neizvesnosti čekale šta će se dogoditi tokom paklenog leta. Para za nove i kvalitetne igrače nije bilo, te su pored starosedeoca (Lazovića, Pavićevića, Milijaša, Pečnika, Petkovića, Mijailovića, Kovačevića i Rajkovića) sastav činili igrači iz omladinske škole (Jović, Jovanović, Ristić i Grujić), kao i „pojačanja“ bez ugovora, to jest slobodni agenti. Za trenera je postavljen mladi i ambiciozni Nenad Lalatović, ali se čini nedovoljno iskusan da se nosi sa svim problemima.

Crvena zvezda je fenomenalno otvorila novo prvenstvo. Počelo je pobedom nad Radničkim 2:0 i serijom trijumfa protiv Jagodine 3:0, Vojvodine 0:1 i Spartaka 1:0. Posle trijumfa nad Vojvodinom klub je napustio kapiten Nenad Milijaš, koji je potpisao za Manisu. Prvi kiks dogodio se u Kruševcu 13. septembra, a tada je za loše izdanje okrivljen sudija koji u 92. minutu, ruku na srce, nije dosudio čist penal nad mladim 16-godišnjim Lukom Jovićem. Posle izgubljena dva boda u Kruševcu, usledio je novi remi protiv Voždovca na Marakani, da bi poraz od Partizana 16. oktobra golom Drinčića iz slobodnog udarca. Tada na površinu isplivava loša atmosfera u svlačionici, trener Lalatović nije uspeo da zaštiti igrače i Crvena zvezda počinje da posrće. Na sreću Partizan je izgubio bodove protiv OFK Beograda i Jagodine, te je razlika ostala na „minus dva“.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Do kraja prvog dela prvenstva ostalo je još četiri kola, ali Crvena zvezda nije uspela da smanji ili bar zadrži zaostatak za „večitim“ rivalom. Kiksevi u Kragujevcu (0:0) i Lučanima (1:1, primljen gol u 90. minutu) doveli su do toga da Partizan u 2015. godinu uđe sa velikih šest bodova prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu (38-32). Usledio je novi rat, ovoga puta anonimnim psimima i putem medija. Napadač Đorđe Rakić osuo je paljbu po treneru Nenadu Lalatoviću zbog toga što je svojim izjavama negativno uticao na atmosferu u svlačionici, dok je kapiten Nikola Mijailović ušao u „klinč“ sa gensekom Zvezdanom Terzićem. Epilog je Rakić na transfer listi, a Džoni je odstranjen iz ekipe.

Za kraj 2014. godine ostavljeno je da se održe novi izbori u kojima će članovi kluba da izaberu novog predsednika umesto Dragana Džajića, koji se povukao još u junu. Delije su se zasitile lošim stvarima koje su se dešavale u prethodnih šest meseci, te su bojkotovale izbore, a za novog prvog čoveka izabran je Svetozar Mijailović sa 243 od mogućih 3.843 glasova. Ipak, posle sastanka novog rukovodstva, Veterana Crvene zvezde i Delija postignut je koncenzus i udružene su snage u borbi za spas Crvene zvezde. Da li će crveno-beli početi da se dižu iz ambisa videćemo u 2015. godini, a upravi kluba i navijačima želimo srećnu Novu godinu i da im se sve želje ispune. Da Crvena zvezda bude ponovo jaka i stabilna, najbolja u Evropi. Da se trofeji ponovo vrate, ali ne na Marakanu, već na stadion „Rajka Mitića“.

crvena zvezda 6

hotsport.rs

1
0

3 Komentara

  1. Jelenko zalosno je to koliko ti je plitko pamcenje…kad bi smo poceli nabrajati koliko ste zadnjih 6-7 god. otimali i krali ne samo CZ,vec i Vojvodini i Novom Pazaru i svima ostalima koji nisu bili vase filijale pa treba mi jedno tri dana da sve ispisem….samo nemojte vi o postenju da pricate

    0
    0
    Odgovori
  2. Samo mi jedno nije jasno… Kako mozete da tumacite gol Mrdje padavicara da je to bio gol za titulu, stvarno mi nije jasno? Razumeo bih recimo da su bili bodovno isti, pa je Mrdja tim golom doneo zvezdi titulu, koja je inace bila namestena da se i veliki zvezdasi srame toga.. Bez obzira na to, titula je Partizanu uzeta protiv Vojvodine i onog penala na 17 ipo metara, a ne na derbiju. Koji smehotres.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter