0
Lifestyle

Predrag Klepić za Hotsport Lifestyle: Savate ne može da trenira svako

Objavljeno: 30.12.14 u 22:20

Tradicionalna Francuska borilačka veština Savate je nastala u 16. veku. Današnji oblik ove sportske borbe prvi put se primenio 1930. godine i  je zvanično postao sport. Savate je specifičan po tome što je jedini evropski sport u koji su uključeni udarci rukama i nogama. Od vremena postanka, pa sve do sada ovaj sport je održao svoja prvobitna pravila i time uspeo da sačuva svoju autentičnost i izvornost. Šampion Srbije u kategoriji do 70 kilograma, Predrag Klepić, koji se ovim sportom bavi skoro pet godina, govori nam o prednostima savatea, njegovoj promociji kao i načinu života koji se vodi u skladu sa ovim sportom.

Zasto si odabrao baš savate?

Savate sam zapravo počeo da treniram na inicijativu najboljeg druga. Duži vremenski period me je savetovao da počnem da treniram i na kraju je uspeo u tome. Tako sam zapravo odabrao Savate.

Koliko puta nedeljno treniraš i da li pored redovnog treninga praktikuješ jos nesto (poput trčanja, teretana)?

Nedeljno treniram pet puta i to radnim danima. Subotu i nedelju koristim za odmor, ali kad su pripreme za mečeve i takmičenja u pitanju treniram i subotom. Takođe, tada praktikujem i jutarnji trening što u suštini znači da u tom periodu imam i do 11 treninga nedeljno. U teretanu idem čisto onoliko koliko mi je potrebna pošto ne smem da ukrutim mišiće previse, jer je takav sport.

Kakvi su uslovi za treniranje savatea u Zrenjaninu?

Uslovi za treniranje u Zrenjaninu su veoma dobri. Treneri se baš trude oko naše sale i mogu slobodno da kazem da imamo jednu od najlepših sala u celoj Srbiji. Naravno, uvek treba da težimo ka boljem i mislim da uslovi mogu da se poboljšaju još više.

Misliš li da je savate dovoljno promovisan sport, odnosno da li se dovoljno govori o njemu kad uzmeš u obzir neke druge sportove?

Iskreno, mislim da nije dovoljno promovisan i da bi trebalo još da se poradi na tome, ali sam primetio da ima sve više i više takmičara, kako na domaćim tako i na svetskim i evropskim takmičenjima.

Postoje 4 takmičarske discipline u savateu, da li se svaka posebno trenira i kako se odlučujes kojom ces se baviti?

U Srbiji je 99 odsto zastupljena disciplina Assaut i Combat, dok se druge dve ne praktikuju toliko. Tako da u suštini takmičari biraju između ove dve discipline. Biraju tako što vide šta im više leži, pun kontakt gde je dozvoljen nokaut ili nesto blaži kontakt gde nije dozvoljen nokaut.

Da li postoji neko određeno doba koje je najpogodnije da se počne sa treniranjem ovog sporta?

Mislim da Savate ne bi trebalo da treniraju mala deca, najbolje doba za početak treniranja je 13-14 godina. Ipak govorimo o jednom odgovornom sportu u kojem su česte povrede.

Koliko takmičenja imate u toku godine?

To sve zavisi od Saveza i koliko takmičenja reše da održe. Okvirno, to bude oko četiri ili pet takmičenja godišnje.

Od svih takmičenja na kojima si učestvovao i medalja koje si osvojio, koje ti je najdraze?

Najdraže takmičenje mi je Svetsko Prvenstvo koje sam imao prošle godine, to je ujedno i najveće takmičenje, na kojem sam uspeo da osvojim bronzanu medalju koja se nalazi na posebnom mestu zajedno sa diplomom.

FOTO: Facebook

Imaš li neki ritual pre takmičenja?

Pa i nemam, uglavnom pokušavam da razmišljam pozitivno i da ne mislim na loše stvari koje mogu da se dese. Trema je ustvari čovekov najgori neprijatelj.

Šta je ono sto savate izdvaja od drugih borilačkih sportova?

Savate je jako sličan klasičnom Kik Boksu. Razlika između ova dva sporta je u par udaraca, ali upravo tih par udaraca doprinose tome da se borba odvija skroz drugačije. Mislim da ne može svako da trenira ovaj sport, jer je za to je potrebna velika preciznost prilikom borbe kao i visok stepen kondicione spremnosti. Savate je specifičan zbog jakih udarcima nogom, dok je ručna tehnika ista kao i u boksu i kik boksu.

Kako bi ti preporučio savate onima koji žele da se bave njime?

Prvo što bih im preporučio jeste da shvate ovaj sport veoma ozbiljno, jer kao što sam već rekao, povrede su česte i lako se dogode. U suštini savate je jako lep sport pomoću kojeg mogu naučiti kako da se odbrane, ali i kako da podignu svoj kondicioni nivo spremnosti. Mislim da savate nudi mnogo toga, samo čovek treba da se opredeli koji deo želi da uzme.

Da li imas striktan režim ishrane?

Tokom godine kad nemam mečeve i takmičenja, nemam striktan režim ishrane. Uglavnom jedem raznovrsno, ali isto tako pazim i na kilažu. Kad dođe vreme priprema za takmičenja, korigujem ishranu, količinu hrane koju unosim, kao i vreme kad jedem.

Koliko je bitno da vodiš računa o zdravoj ishrani?

Mislim da je jako bitno voditi računa o ishrani. Čovek ne bi poverovao koliko zdrava ishrana ustvari utiče na razvoj i napredak kako u sportu, tako i u zivotu.

Dopuštaš li sebi neke izlete tipa da pojedeš nešto što nije preporučljivo ?

Ponekad da. Alkohol ne konzumiram uopste, ali volim puno da jedem. To je ustvari moj „porok“, prija mi da s vremena na vreme da pojedem pljeskavicu ili nesto slično.

hotsport.rs/K.A.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter