0
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

FSS: Zvali smo Ljajića i dao nam je podršku!

Objavljeno: 25.12.14 u 20:35

Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić istakao je danas da ga je prvi čovek srpskog fudbala Tomislav Karadžić zvao i pritiskao da Novi Pazar za predsednika Zajednice superligaša podrži Gorana Milanovića. Tim povodom se javnosti sopštenjem obratio i Fudbalski savez Srbije, a mi ga prenosimo u celosti.

– Tačno da FS Srbije u dugom vremenskom periodu, na legalan i pre svega sportu primeren način, pokušava da pomogne u procesu rešavanja vodećih kadrovskih rešenja u udruženju klubova elitnog društva – Zajednici fudbalskih klubova Jelen Super lige. Razlog za takav pristup jeste namera da se konačno prevaziđu podele koje predugo traju i reši pitanje rukovodilaca domaćeg takmičenja u skladu sa Statutom Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige, a koji bi onda brinuli i pomogli na putu unapređenja klupskog fudbala u Srbiji.

U cilju prevazilaženja pomenutih problema, činjenica je da smo uoči poslednje Izborne sednice Skupštine Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige procenili da bi Goran Milanović, potpredsednik FS Srbije i predsednik FK Jagodina, bio veoma dobro rešenje za mesto predsednika tog udruženja. Naše uverenje je bilo bazirano na njegovom iskustvu u rukovođenju Jagodinom, uspesima koje je postigao u matičnom klubu, ali i kompletnom stručnošću dokazanom u radu fudbalske organizacije. Procena je bila da bi upravo Milanović sa pomenutim kvalitetima uspeo da objedini sve postojeće razlike, klupske interese i unapredi rad Zajednice i samog takmičenja.

Statutarno pravo predsednika Saveza jeste da savetuje, predlaže i eventualno interveniše u cilju donošenja pravih rešenja u fudbalskoj organizaciji. Dakle, to nije lobiranje, već je to rad za kreiranje svih preduslova koji bi kompletan srpski fudbal učinili boljim.

S tim u vezi, i rukovodstvo FS Srbije i sam predsednik jesu obavili razgovore sa većinom čelnika klubova Jelen Super lige. Namera je bila da se provere ideje i postojeći predlozi, u cilju usaglašavanja stavova pre samog skupštinskog zasedanja.

Tačno je i da smo kontaktirali određene ljude koji su bliski sa pojedinim klubovima, a koji bi svojim uticajem pomogli u rešavanju postojećih problema. U tom cilju razgovarali smo i sa gospodinom Rasimom Ljajićem, koji najvećim delom brine o dobrom funkcionisanju FK Novi Pazar.

Mi tu činjenicu nikada ne bismo obelodanili, ali je kao tačnu priznajemo. Dodajemo i da smo sa gospodinom Ljajićem pričali i svojevremeno pre donošenja odluke o ulasku FK Novi Pazar u domaću elitu, a na osnovu posebnih odredbi pravilnika i Statuta, vođeni idejom da jedan takav klub, region i veliki broj navijača zaslužuju mesto na najvišoj sceni. I danas mislimo da je ta odluka bila ispravna. Ukoliko donošenje takve odluke nije bila greška rukovodstva FSS, ne vidimo zašto bismo napravili grešku ako pozovemo rukovodstvo tog kluba da pomogne u rešavanju jednog problema koji je ometao normalno funkcionisanje Zajednice.

Ali, da pojasnimo – iz FK Novi Pazar smo dobili pismenu saglasnost za izbor Gorana Milanovića, kao i iz niza drugih klubova. Ono što smo pomenuli, sada ponavljamo – intervencijom dvojice ministara, od kojih jedan jeste Rasim Ljajić samom činjenicom da se sam javio, kao i jednog gradonačelnika, iz čijih su sredina klubovi dali prethodnu saglasnost na izbor Gorana Milanovića, promenjeni su stavovi i predstavnici za skupštinsko zasedanje su vraćani sa puta ka Beogradu.

Činjenica je da su ta tri kluba, koja su dostavila prethodnih dana pismene saglasnosti za izbor Gorana Milanovića, došla na Izbornu sednicu Zajednice, da bismo danas imali jedinstvo u ovom udruženju, izabrano rukovodstvo i problem podela bi nestao sa scene. Do toga nije došlo, a naše jedino pitanje je – zašto?

Posle svega, napominjemo i poručujemo ljudima koji obavljaju važne političke funkcije, da je mešanje u izbor fudbalskih organa najstrožije zabranjeno po svim odredbama Statuta UEFA i Statuta FIFA. Mišljenja smo da je najbolje da svako radi svoj posao za koji je zadužen. FS Srbije je u obavezi da očuva stabilnost fudbalske organizacije, što će svakako i dalje činiti.

Takođe želimo da napomenemo da će se pred organima FS Srbije tokom januara 2015. godine naći na dnevnom redu neke slične pojave i dešavanja, oko održanih vanrednih izbora u FS Vojvodine i FS Beograda. Zbog toga, proverićemo razloge i ciljeve tih odluka, koje su u suprotnosti odluci sa poslednje sednice najvišeg organa Skupštine FS Srbije koja kaže da vanrednih izbora na svim nivoima neće biti do isteka aktuelnog mandata, jula 2016. godine.

Uz sve pomenuto, ne ulazeći u neke druge detalje, naglašavamo da imena ministara mi nikada ne bismo pomenuli, jer želimo da sačuvamo njihov autoritet i integritet. Iako je FS Srbije po svemu apolitična organizacija, mi kao deo srpskog društva podržavaćemo uvek izabrane predstavnike vlasti, ministre i sve članove Vlade Republike Srbije, jasno poručujući da će u nama imati saradnike za najbolju moguću prezentaciju zemlje i pozitivnu propagandu sporta uopšte.

Govoreći o tome, želimo ovom prilikom da odgovorno i zvanično demantujemo da je gradonačelnik Čačka, mr Vojislav Ilić, bilo kada i u bilo kom kontekstu pomenut u okviru FS Srbije. Nije nam jasno zašto neko pokušava da kompromituje i Grad Čačak i njegovo najviše rukovodstvo, kao i sam FS Srbije. Podsećamo da je lokalni superligaš Borac bio za izbor Gorana Milanovića za mesto predsednika Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige i da su njegovi rukovodioci uvek zastupali isključivo sportske stavove. Ovim stavom i odgovornom izjavom želimo da zaštitimo mr Vojislava Ilića od svake eventualne povezanosti sa pomenutom tematikom.

hotsport.rs

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter