0
Domaći fudbal

NA NAJNIŽIM GRANAMA: Srpski fudbal dotakao dno, klubovi dužni više od 100 miliona

Objavljeno: 21.12.14 u 10:14

Da se srpski fudbal odavno nalazi na niskim granama priča je koju znaju i vrapci na granama. Svako malo novinske stupce i internet portale preplavljuju vesti o manjim ili većim zaduženjima manjih ili većih ovdašnjih timova

Alarmi su odavno upaljeni, crvene lampice ne samo da svetle nego je i veći deo dioda odavno pregoreo… Sirene su se utišale, a klubovi ne da nisu napravili korak unapred već su otišli i nekoliko unazad.

Situacija u Crvenoj zvezdi u kojoj je dug dosegao astronomskih 50+ miliona evra samo je vrh ledenog brega. Ništa u povoljnijoj situaciji nije Partizan koji je akumulirao 15 miliona duga.

Kako piše Kurir, na listi ogromnih dužnika je treći najveći srpski klub – novosadska Vojvodina. Njihova zaduženja sada su na sumu od 7,2 miliona evra.

Ukupno gledano, srpski prvoligaši zajedničkim snagama sabrali su dug od 100 miliona evra. Kako piše ovaj list, za taj novac moguće je izgratiti 3.000 kuće u poplavama ugroženom Obrenovcu, 55 vrtića, ili svakom stanovniku Srbije dati „na ruke“ sumu od 1.700 dinara.

Ipak, veći problem od ovoga jeste što srpski klubovi, kako stvari stoje i kako je istorija pokazla, ne samo da neće uspeti da izgrade 3.000 kuća, već će svoje dugove nagomilati toliko da bi moglo da se sagradi i čitavih 6.000 stambenih objekata. Luksuznih.

Rešenje, naravno, nije ni na vidiku. Stvari postaju sve gore i gore iz dana u dan, a klubovi, oni koji svoje probleme ne mogu da reše – tonu u zaborav. Tako su u stečaj otišli Hajduk iz Kule ili Smederevo. Naravno, odnevši u zaborav sa zbirom od 7 miliona evra duga…

Prema mišljenju bivšeg direktora Crvene zvezde, Gorana Bunjevčevića, spas bi mogao da bude u povratku fudbala u Srbiji na amaterski nivo. Pošto od zakona o privatizaciji sportskih klubova još nije ni na vidiku, ova opcija možda i nije toliko loša…

Tabela dužnika u Srbiji:

Crvena zvezda – 51 milion
Partizan – 15 miliona
Vojvodina – 7,2 miliona
OFK Beograd – 1,7 miliona
Radnički Niš – 1,3 miliona
Sloboda Užice – 860.000
Mladost Lučani – 500.000
Borac Čačak – 500.000
Mladi Radnik – 500.000

U stečaju:
Hajduk Kula – 3,5 miloina
Smederevo – 3,5 miliona
Preostali klubovi – 5-10 miliona evra*
* izvor Kurir

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter