0
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

BIVŠI KAPITEN ZVEZDE: U Srbiju treba vratiti amaterski fudbal, za profesionalni nemamo novca

Objavljeno: 21.12.14 u 09:53

Nekadašnji kapiten i sportski direktor Crvene zvezde, Goran Bunjevčević, smatra da je spas za srpski fudbal povratak sa profesionalnog nivoa na amaterski.

Sadašnji direktor FK Zemun, koji sa ovim klubom grabi ka plasmanu u Prvu ligu Srbije, smatra da su stvari u fudbalskoj Srbiji toliko upletene u vrzino kolo, da izlaza, praktično, nema.

– Ništa se nije promenilo od 2008, kada sam ja bio sportski direktor na „Marakani“. U moje vreme su glavni bili Marko Mišković i Dragi Mićović, a sada su neki drugi ljudi. A opet, i tada i sada, novac je glavni problem. Kada para nema, onda se dovijaš na razne načine, a oni koji hoće da pomognu pa pozajme 200, 300 ili 500.000 evra, normalno, hoće i da se pitaju. Hoće, na primer, da neki njihov igrač igra. I ti si pred dilemom: da li da to dopustiš ili ne. Ako si protiv – 22 igrača nemaju ni za hranu. Naravno, moraš da pristaneš na taj kompromis, a onda su neki drugi ljuti i upadaš u vrzino kolo iz koga nema izlaska – istakao je Bunjevčević, prenose Novosti.

On je potsetio da su čelnici crveno-belih u letnjem prelaznom roku angažovali desetak igrača, a da sada hoće većine da se reše.

– U junu je dovedeno desetak igrača, a sada su čelnici rešili da neke prodaju, a nekih se otarase. I opet dovedu 10 novih. I tako to ide godinama, tako je bilo i u moje vreme. Dakle, opet pravi novu ekipu, uigravaj je u hodu, a to nije lako, pogotovo što je Partizan odmakao šest koraka. Shvatio sam odavno da svi možemo da budemo uspešni ako imamo para. Ako igrače možeš da platiš, nećeš imati mnogo grešaka. Ovako, sve ide nekako na silu, a na silu ne može ništa da se postigne. Što je još gore, ne vidim ni ko će to da preseče – smatra Bunjevčević.

Bivši igrač Totenhema smatra da bi privatizacija bila kvalitetno rešenje. Međutim, pošto se zakun uspešno najavljuje godinama, ali bezuspešno i izglasava još duže, Bunjevčević smatra da je povratak na amaterski nivo kvalitetna opcija:

– I to je jasno kao dan, privatizacija je dobra, ali tog zakona o sportu nema, pa nema. A kada je tako, onda se treba vratiti razmišljanju o amaterizmu. Dakle, osloniti se na sopstvenu fudbalsku školu koja mora da bude pod jedan, a potom reći igračima da će morati da igraju za 1.000-1.500 evra mesečno. Pa, ko hoće – neka izvoli. Ko neće, neka mu je srećno u nekoj drugoj sredini. To bi značilo da je neophodno pronaći oko milion evra, i u tu sumu bi morali svi u klubu da se uklope, od čistačice do poslednjg profesionalca. Štednja i minimalna ulaganja. Dok se ne stane na zelenu granu. Znam da je to lako reći, a teško uraditi, međutim, bojim da smo došli u takvu situaciju. A ne da zarađujemo 100.000 evra, a trošimo sedam miliona – rekao je između ostalog Bunjevčević u opširnom intervjuu.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter