0
Evropske lige

PO ČEMU ĆETE GA VI PAMTITI? Najlepši golovi Tijerija Anrija (VIDEO)

Objavljeno: 16.12.14 u 12:53

Legendarni francuski fudbaler Tijeri Anri i zvanično se povukao iz fudbala, a u najpopularnijoj igri na svetu ostavio je neizbrisiv trag – svojim golovima, šeretskim trkom tokom proslava pogodaka, kretanjem, ubrzanjem, elegancijom…

Karijeru je započeo u Monaku u koji je stigao sa 15 godina nakon što ga je skaut tog kluba snimio na jednoj utakmici na kojoj je postigao svih šest golova u pobedi od 6:0. Došao je u Monako koji je sa klupe vodio kasnije njegov fudbalski otac Arsen Venger i za pet sezona provedenih na stadionu Luj II zabeležio je 105 nastupa uz 20 golova.

U zimu 1999. godine odlučuje da se pridrži svom velikom prijatelju i saigraču iz Monaka Davidu Trezegeu u italijanskom Juventusu, a visina transfera iznosila je 10.5 miliona funti. Ipak, Anri nije uspeo da se prilagodi Seriji A, na 16 utakmica postigao je tri gola pa je već na leto odlučio da se preseli u londonski Arsenal kod Arsena Vengera i tu zapravo počinje ova fudbalska bajka.

Za svega 11 miliona funti, Arsenal je doveo definitivno svog najboljeg igrača u istoriji kluba. Anri je za osam provedenih sezona na Hajberiju odigrao 369 utakmica i postigao 226 golova i osvojio sve moguće domaće trofeje – Premijer ligu (2001/02, 2003/2004), FA kup (2002, 2003, 2005) i Komjuniti šild (2002, 2004).

Anri Arsenal

Nakon osam godina u Londonu, Anri ostvaruje svoj san i prelazi u Barselonu za 24 miliona evra i na Kamp Nou osvaja sve trofeje koji su mu nedostajali – Ligu šampiona, Superkup Evrope, Svetsko klupsko prvenstvo i, naravno, sva moguća domaća takmičenja – Primeru, Kup kralja, Superkup Španije.

U timu Pepa Gvardiole odigrao je 121 utakmicu i postigao 49 golova, nakon čega se seli u Njujork Red Bul. U tom klubu provodi pet sezona, a jedne zime na dva meseca se vratio u svoj Arsenal na pozajmicu i postigao dva pogotka.

Thierry Henry holds the Champions League trophy

U dresu reprezentacije Francuske odigrao je 123 utakmice i postigao 51 pogodak, a osvojio Svetsko prvenstvo 1998, Evropsko prvenstvo 2000 i Kup konfederacija 2003. godine.

Fudbal je danas ostao bez jednog od najboljih napadača svih vremena. Anrijev gospodski, a istovremeno dečački trk i sklanjanje lopte ulevo kao rukom ostaće unikat u istoriji ove igre.

Tijeri, hvala na svemu!

10 najlepših pogodaka Anrija tokom dugogodišnje uspešne karijere – koji vam je najlepši?

1. Arsenal – Totenhem (2002)

2. Arsenal – Mančester junajted

3. Arsenal – Real Madrid

4. Arsenal – Vest Hem

5. Arsenal – Čarlton

6. Arsenal – Inter

7. Arsenal – Vajs

8. Arsenal – Sparta Prag

9. Arsenal – Lids

10. Njujork – Montreal

 

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter