0
Ostali sportovi

NEMA POTRESA: Predsednik RSS stao u zaštititu selektora i rukometašica

Objavljeno: 16.12.14 u 21:05

Predsednik Rukometnog saveza Srbije, Velimir Marjanović na današnjoj konferenciji za medije izneo je mišljenje i analizu o učešću ženske rukometene reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj i Mađarskoj, ostvarenim rezultatima na takmičenju, kao i daljim koracima RSS.

– U autobusu koji je u nedelju krenuo iz Novog Sada ka Osijeku, nema nevinih. U njemu su bili stručni štab, igračice, ja i po komandnoj odgovornosti, najviše odgovoran. Svi su zaslužni za rezultat, svako po svojoj funkciji, igračice što nisu ispoštovale zahteve trenera, a razlozi su objektivne prirode, zbog fizičke nemogućnosti u stanju u kome su došle na pripreme zbog povreda. Selektor zajedno sa stručnim štabom odgovoran je što nije ispoštovao neke naše ključne smernice vezane za najave pre ovog takmičenja, vezane za Rio, i vezane za ekipu koju je trebalo voditi, a ja i UO što našu strategiju ne sprovodimo na način koji bi bio mnogo precizniji.

– Većinu objava koje su napisane u našim medijima ja bih i lično potpisao. Osam godina smo probali baš zbog loših iskustava SCG da se ne mešamo u rad ni jednog selektora i stručnog štaba, to je jedini ispravan odnos, jer SRJ i SCG su imali jake selekcije, jače sastavljene iz dve države, nisu imali problem pitanja kvaliteta, ali su imali problem u upravljanju, baš zbog toga mi smo rekli da je važnije biti ispravan u postupanju, raditi na normalnim osnovama, ne kršiti neka osnovna pravila, ka odnosu ka medijima, javnosti, reprezentaciji. Imali smo jasnu koncepciju da se ide sa programom, osvojena medalja je dala pravo i mogućnost da se udahne vazduh sa tim velikim rezultatom i polako da se krene ka sledećem ciklusu, kao što to rade velike zemlje u ženskom rukometu. Tako smo mi hteli da spremimo ekipu za Olimpijadu, što znači sačuvajte svakoga ko može, dobite što više novih i da probamo to što bolje da počnemo.
Sa druge strane u situaciji koju ima Srbija, mi smo uspeli da sa jednom generacijom igrača i igračica dođemo do srebrnih medalja na svetskom i evropskom nivou. Iako prethodnici u SRJ i SCG zajedno, kada su imali jače sastave, mnogo bolje mogućnosti, duplo jače ekipe, nisu uspeli. Mi imamo dobar ali ograničen fond igrača reprezentativaca i moramo ih čuvati. Smanjena konkurentnost, čuvanja ovog fonda igrača je ono što selektore sve ograničava kako doneti odluku ko da igra. Mi nemamo rezervni mehanizam, kao što ima CG, imaju Budućnost koji im igra Ligu šampiona, naše igračicu igraju u različitim klubovima, u različitim sistemima igre.

Predsednik RSS osvrnuo da su igračice došle povređene iz svojih klubova, da se nijedna nije povredila na pripremama, već na utakmici sa Crnom Gorom, i Marija Lojpur na zagrevanju.

– Preduzeli smo sve da ih izlečimo, jer smo shvatili da je to naša obaveza. U toj situaciji kada neko uloži sve da pokuša da se oporavi i želi da igra, teško je doneti odluku o tome da se tako lako preseče da neka najveća imena ne pođu na ovo takmičenje. Posle bitke, lako je biti pametan! To su odluke koje su teške.

– Da je stručni štab grešio, grešio je, ima odgovornost, ali da se proglasi ne stručnim to je teško i neprihvatljivo s obzirom na to kakav oni si-vi imaju. Oni za tri godine imaju više pobeda nego prethodna četiri stručna štaba za pet godina, i najbolji rezultat u poslednji 25 godina“, istakao je predsednik RSS i nakon toga predstavio pojednačno svakog člana stručnog štaba RSS, „Ovo nije alibi, jer sa ovog EP ne ide se u Rio, isti je raspored odlaska za RIO. Pitanje je kako ova ekipa da ubuduće bude bolja. Ako smo pametni i vredni, i ako se svako suoči sa svojim odgovornostima na pravi način, mi smo bliži OI, rekao je predsednik Velimir Marjanović.

– Posle ovakvih rezultata gledamo rešenja. Rekao sam da za igračice nemamo alternativu, nemamo mogućnost da odbacujemo igračice. One zaslužuju da budu u reprzentaciji. Ni za ovaj stručni štab nemamo zamerke, ne poznajem bolje ljude za ovaj stručni štab. Mislim da je najbolji i ima najbolje rezultatate ikada. Ovaj si-vi i njihov ljudski kvalitet je ono što ovom stručnom štabu daje snagu i moju podršku za ubuduće.

– Jedini put kada nekom metodom osvojite nešto, da tu metodu ponavljate. Ponovo je cilj takav, jer smo jedini sa Španijom i Danskom koji imamo i žensku i mušku medalju. Rezultata je neuspeh, odgovorni smo redom, ja najviše. Od svih aktera jedino je predsednička funkcija zamenljiva, ali to je stvar organa RSS. Svi smo želeli ono što i igračice, a to je uspeh“, zaključio je predsednik RSS.

On se osvrnuo i na utakmice, i istakao da je najveći problem predstavila utakmica sa Crnom Gorom, jer su iz nje usledii ostali porazi.

– Nismo tražili od njih da pobede u prvoj utakmici, rezultat nam nije imperativ, već smo želeli da se fokusiraju na Slovačku. Ne možemo sa nekim ko je jak, zdav, kompletan odmah, i nije moglo na juriš odmah sa CG, ta utakmica nas je skupo koštala u smislu poraza, i novih povreda, istakao je predsednik Marjanović, i dodao:

– Ne postoji devojka koja je imala lošu nameru na ovom prvenstvu. Sledi nam UO gde ćemo svi da analiziramo, vidimo gde smo grešili i da pronađemo moguća rešenja“, i dodao „Podržaću ovaj stručni štab i ubuduće, i gledaćemo da kod selektora i igračica stvorimo atmosferu da idemo u baraž za SP i da nam to bude fokus za nove rezultate.

Predsednik RSS naglasio je da su uslovi tokom boravka naše selekcije na Evropskom prvenstvu bili na vrhunskom nivou. Od hotela, smeštaja, hale, spremnosti svakog da nam izađe u susret i pomogne, i da se usliši svaka želja. Predsednik RSS zahvalio se na gostoprimstvu i na ljubaznosti organizatorima.

Predsednik RSS rekao je da je tokom EP Sanja Damnjanović dobila tri mejla od svog kluba Viborga, kojim se preti raskid ugovora ukoliko ne prekine boravak sa reprezentacijom, i ona je to odbila, na kulturan, i razumljiv način.

Rukometni savez Srbije redovnu devetu Skupštinu održaće u četvrtak, 25. decembra 2014. godine u hotelu Hajat, a neke od tema biće donošenje programskih aktivnosti za 2015. godinu, dodela nagrada i priznanja i usvajanje znaka RSS. Pre Skupštine RSS će održati UO RSS na kome će biti podnet detaljan izveštaj o učešću naše selekcije EP.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter