in , ,

KRAJ ABA LIGE: FIBA poslala pretnju Lorbeku, sumnja se u legitimitet takmičenja (FOTO)

Kako stoje stvari, regionalna košarkaška ABA liga mogla bi uskoro da ode u zaborav. Radovan Lorbek, prvi čovek ABA lige, dobio je upozoravajuće pismo generalnog sekretara FIBA Evrope Kamila Novaka i generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana, u kojem traže legitimitet ABA lige, koja po njihovim tumačenjima više ne može da funkcioniše na dosadašnji način.

U navedenom pismu, koje ćemo preneti u celosti, traži se hitan odgovor na nekoliko krucijalnih pitanja i objašnjenje na koji način su povezani ABA liga i kompanija Sidro d.o.o.

Takođe, ukoliko samo jedan od Saveza zemlja klubova učesnika ne prihvati dosadašnju formu ABA lige, ovo takmičenje će otići u istoriju.

Evo šta stoji u pismu, prema saznanjima Blica i Kurira:

– Kao što znate poslednja revizija Generalnog Statuta FIBA (izdanje 2014.) uključila je amandmane u provizornim poslovanjima međunarodnih liga. U tok kontekstu, FIBA je inicirala proceduru da proceni lige priznate od FIBA i njihov nivo usaglašenosti u okvirima pravilnika FIBA Evropa. Uz poštovanje prema međunarodnim ligama koje operišu na evropskoj teritoriji, ova procena je obavljena u tesnoj saradnji sa FIBA Evropa. FIBA traži odgovore na pitanja (rok za odgovore je 18. decembar):

1. Kakav je pravni status i odnos između ABA – Sidro D.o.o, Jadranske košarkaške Asocijacije i ABA lige? Molim vas obezbedite nam sva legalna dokumenta u kojima je pravni status svaki od tri entiteta i njihov odnos. Uz to:

a) Molim vas dajte nam informaciju o potencijalnom ili stvarnom uticaju koji ABA – Sidro d.o.o ima, direktno ili indirektno, legalno ili faktički na ABA ligu.

b) Molimo vas da objasnite koji od entiteta je član ULEB i koji od entiteta ima bilo kakav odnos sa entitetima koji se odnose na Evroligu.

2. Molimo vas da nas informišete da li su članovi o pridruživanju ABA Sidro d.o.o ikada bili menjani ili prepravljani. Ako jesu, molimo vas obezbedite nam kopiju takvog amandmana i trenutno važeću.

3. Da li je ABA liga formalno priznata od strane svih nacionalnih federacija čiji timovi učestvuju u takmičenju? Molimo vas obezbedite zvanične deklaracije svake nacionalne federacije.

a) Da li bilo koji predstavnik nacionalnih federacija koje se takmiče učestvuje na sastancima ABA – Sidro d.o.o, Jadranske košarkaške asocijacije ili ABA lige. Ako ima, koliko ih je? – stoji u pismu koje su potpisali Kamil Novak generalni sekretar FIBA Evropa i Patrik Bauman, generalni sekretar FIBA.

FIBA-Pismo-ABA-Ligi

 

 

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

Autor: Podrazumevani veb mesta

Serbian sports journalist, NBA analyst

Diskusija

Odgovorite

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

MENADŽER SELTIKA: Šćepović je sjajno odigrao, biće još bolji

PJANIĆ: Krivo mi je zbog eliminacije, ali Serija A je prioritet