3
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

PISANJE ISTORIJE: Marakana menja naziv u ‘Stadion Rajka Mitića’

Objavljeno: 10.12.14 u 10:11

Uprava Crvene zvezde ozbiljno razmatra mogućnost da zvanično preimenuje naziv stadiona u Ljutice Bogdana u „Stadion Rajka Mitića“.

Rajko Mitić smatra se za jednu od najvećih legendi kluba. Da je to tako govori i podatak da je proglašen za „Prvu Zvezdinu zvezdu“. Uz sve to, bio je i jedan od osnivača kluba za koji je nastupao punih 14 sezona.

Kao što je dobro poznato, stadion u Ljutice Bogdana nosi naziv Marakana, ali, već izvesno vreme postoji inicijativa da on ponese Mitićevo ime, a očekuje se da će uskoro biti preduzeti i prvi ozbiljniji koraci na tom putu.

Mitić je rođen 19. novembra 1922. godine u Dolu, kod Bele Palanke, a preminuo je 29. marta 2008. godine.

Karijeru je počeo u omladinskom timu BSK-a u predratnom Beogradu, a kapiten Zvezde bio je od njenog osnivanja, 4. marta 1945. godine. Za Zvezdu je igrao 14 sezona, upisao je ukupno 572 utakmice i postigao 262 gola.

Kao kapiten i istinski vođa tima, Mitić je sa crveno-belima osvojio pet šampionskih titula u SFR Jugoslaviji, dok je trofej Kupa Jugoslavije podizao četiri puta.

Posle punih 13 godina aktivnog igranja, od Zvezdinog dresa oprostio se 29. novembra 1958. u meču finala Kupa sa mostarskim Veležom, u trijumfu sa 4:0 u Beogradu.

Mitić je za reprezentaciju Jugoslavije tokom 11 godina je nastupio 59 puta i postigao 32 gola. Učestvovao je dva puta na Olimpijskim igrama, 1948. godine u Londonu i 1952. u Helsinkiju, i oba puta osvojio je srebrnu medalju.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

3 Komentara

  1. Stadion se ne zove Marakana. Zvanicno ime stadiona je „stadion Crvene Zvezde“, a navijaci ga zovu Marakana. I po meni je ovo sjajan predlog.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter