0
Evrokupovi

DECENIJA POSLE ČUDA NA ENFILDU: Može li Liverpul večeras da ponovi istoriju? (VIDEO)

Objavljeno: 09.12.14 u 14:34

Pre tačno deset godina i jedan dan Liverpul je napravio fenomenalan preokret u meču protiv Olimpijakosa i na mišiće prošao grupnu fazu. A posle toga svi znamo šta se dogodilo u čuvenoj istanbulskoj noći…

Večeras se u Ligi šampiona igraju poslednji mečevi prve faze takmičenja, neki će biti odlučujući, a svakako najviše pažnje privlači duel između Liverpula i Bazela. Tim sa Enfilda dugo nije delovao tako loše, sigurno je da ih se disciplinovani Švajcarci neće uplašiti, ali majka istorija kaže da se Liverpul nikada ne sme otpisati.

Osmi decembar 2004. godine navijači Liverpula će dugo pamtiti. ‘Redsi’ su na svom stadionu igrali meč 6. kola grupne faze Lige šampiona protiv Olimpijakosa i za prolaz u narednu rundu im je bio potreban trijumf od dva gola razlike. Grci predvođeni maestralnim Rivaldom poveli su pola sata igre golom legendarnog Brazilca. Kop je zanemeo. Činilo se da će to biti još jedna u nizu sezona za zaborav. A onda je trener ‘crvenih’ Rafa Benitez dokazao svoju klasu.

SOCCER Liverpool 4

Prvo je uveo Florana Sinama-Pongola u igru koji mu je već posle dva minuta na terenu uzvratio golom. Nedugo zatim Benitez je u vatru ubacio i mladog Nila Melora kojem je trebalo minut više da zatrese mrežu Nikopolidisa i zapali Enfild Roud. Do kraja utakmice je ostalo još devet minuta, napadi Liverpula su bili sve žešći, ali su Grci odolevali… Sve dok Stiven Džerard nije preuzeo stvar u svoje ruke.

U 86. minutu lopta je došla do kapitena, a on fantastičnim udarcem postiže gol koji će se kasnije vrteti na mnogim TV špicama. Drop-kik, bomba, eksplozija na Enfildu! Liverpul je u osmini finala Lige šampiona, koju kasnije na još neverovatniji način osvaja u čuvenom istanbulskom finalu.

Večeras, deset godina kasnije, ekipa Brendana Rodžersa nalazi se u gotovo identičnoj situaciji. Ponovo će u duelu sa direktnim konkurentom za drugo mesto na svom stadionu tražiti prolaz dalje, s tim što će im ovog puta biti dovoljna bilo kakva pobeda. Bazel ima šest, Liverpul četiri boda, ali su Švajcarci slavili u prvom meču sa 1:0 i sigurno se neće uplašiti ove sezone sumornog tima iz engleske luke.

– Kada prođete u eliminacionu fazu tada je sve moguće. Radujem se februaru jer se tada lomi sezona, a mi ćemo sigurno postati bolji tim nego što smo danas. Može da nam se desi dobar žreb, da imamo sreće i onda mislim da imamo dobru šansu da osvojimo Ligu šampiona – optimista je Brendan Rodžers.

Utakmica počinje u 20 časova i 45 minuta. Mnogi, pa i iskusni stručnjak Karlo Anćeloti su već otpisali Liverpul, ali ih Bazel nikako ne sme potceniti. Ako ništa drugo, Stivi Dži i Kop su uvek tu. Jer ON nikada neće hodati sam..


hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter