0
Lifestyle

LIFESTYLE: TOP 5 najčudnijih sportova

Objavljeno: 05.12.14 u 13:44

Šta vas asocira kada čujete reč sport?

Za većinu ta reč predstavlja neki zvučan sport poput fudbala, košarke, odbojke, plivanja, tenisa i mnogih drugih ili predstavlja sam način života, ali postoje i neka takmičenja koja se organizuju i koje njihovi tvorci zovu sportom. Ti sportovi se sigurno neće naći na Olimpijskim igrama, ali će zasigurno imati svoja razna lokalna, državna, regionalna ili međunarodna takmičenja koja će privlačiti veliki broj posletilaca. U nastavku vam Hotsport lifestyle donosi listu od pet najčudnijih sportskih manifestacija:

Nošenje supruge

Ovaj sport je svakako dokaz da se od šale može stvoriti sportska manifestacija. Kao što sam naziv kaže cilj ovog sporta je da muškarci na leđima što brže prenesu svoju ženu sa jednog mesta na drugo. Naravno, kao i kod svakog i ovde postoje neka pravila. Ženski takmičar mora da ima najmanje 49 kila, ako kojim slučajem nema ona će dobiti ruksak koji će dodati nepohodnu kilažu, dok ukoliko muškarac ispusti svoju partnerku kao kaznu dobija 15 dodatnih sekundi. Zvanična dužina staze je 235, 5 metara i parovi moraju da prođu kroz dve suve i jednu vodenu prepreku, čija dubina iznosi jedan metar. Pobednici takmičenja kao nagradu osvajaju onoliko litara piva, koliko teži ženski takmičar. Originalno je ovaj sport nastao u Finskoj i prema nekim podacima vuče korene još iz 17. veka i vezuje se za legendu o bivšem robijašu Herku Rosvo-Ronkainenu. Danas se takmičenje u nošenju supruga u matičnoj zemlji održava svake godine u julu, dok se ova manifestacija organizuje i u Australiji, SAD-u, Hong Kongu, Estoniji i mnogim drugim zemljama.

Trka za sirom

Ovaj, naizgled, jednostavan sport održava se u Velikoj Britaniji i za cilj ima da se uhvati sir. Naime, 20 takmičara ima priliku da niz veliko brdo trči za sirom i onaj ko uspe da ga uhvati osvaja nagradu. Da nije sve tako jednostavno, pokazuje činjenica da sir ima jednu sekundu prednosti u stratu u odnosu na ostale takmičare, što mu omogućava da ostvari brzinu od 110 kilometara na čas, pa samim tim hvatanje sira postaje nemoguće. Prema nekim podacima ovo takmičenje, koje se odražava svake godine, ima tradiciju dugu i više od 200 godina. Ono što takmičari najčešće zadobijaju jesu teške telesne povrede, što ovaj „sport“ ubraja među rizične.

Ekstremno peglanje

FOTO: slappedham.com

Ekstremno peglanje je kombinacija ekstremnog sporta i performansa gde osobe sa daskom za peglanje odlaze na različite lokacije i peglaju.  Prema Udruženju ljubitelja ekstremnog peglanja, ekstremno peglanje je „najnoviji opasni sport koji kombinuje uzbuđenje ekstremne spoljašnosti i užitka dobro opeglane košulje“. Neke od lokacija na koje takmičari, koji se upuste u izazov, sa daskom za peglanje idu su strma ivica planine, ispod vode, dok surfuju ili skaču sa padobranom, tokom vožnje bicikla, ispod ledenog pokrivača jezera, na sredini ulice itd. Sport je nastao u Britaniji i upravo zbog čudnih lokacija je dobio veliku pažnju medija.

Rvanje nožnim prstima

Ovaj sport star je preko 40 godina i prvo takmičenje je održano u okrugu Derbišir u Engleskoj. Dva takmičara sede jedan naspram drugog i držeći noge u vazduhu rvaju se nožnim prstima. Pobednik je ona osoba koja uspe da protivnikov palac da spusti na zemlju. Od nastanka sporta, pa do danas, svake godine se organizuje Svetsko prventstvo u rvanju nožnim prstima.

Svetsko prvenstvo u bradi i brkovima

FOTO: wfgr.com

Iako faktički ne predstavlja sport, svake druge godine se organizuje Svetsko prvenstvo u bradi i brkovima. Iako jedna italijanska grupa ljudi smatra da je prvo takmičenje održano u svernoj Italiji početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kao prvo zvanično prvenstvo uzima se ono koje je 1990. godine organizovalo jedno udruženje ljubitelja brade iz Hefen an der Enca u Nemačkoj. Nakon pet godina pauze, organizovano je drugo prvenstvo za ljubitelje brade i brkova i od tada oni se svake druge godine takmiče u ovoj disciplini.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter