0
Lifestyle

LIFESTYLE: Pravilnom ishranom i vežbom do savršenih trbušnjaka

Objavljeno: 04.12.14 u 13:53

Uz dobro osmišljen plan ishrane i pravilan trening moguće je doći do ravnog stomaka. Aerobne i vežbe snage najpogodnije su za postizanje tog cilja.

Ono što je najvažnije za početak jeste da se ne treba izgladnjivati, jer se tako postiže kontraefekat iz razloga što će telo samo skladištiti ono malo energije koja se unese.

– Da biste definisali trbušnjake, potrebno je isplanirati dobar plan ishrane koji uključuje dovoljnu količinu belančevina, ugljenih hidrata i masnoća kako bi telo optimalno funkcionisalo i kako biste gubili centimetre. Izgladnjivanje će samo izazvati jo-jo efekat – ističe kineziološkinja Andrea Valušek.

Nakon regulacije ishrane, potrebno je da se isplanira i odogovarajući trening tela, a za to je najbolja kombinacija aerobnih vežbi i treninga snage. Aerobnim vežbama se stimuliše aktivnost rada srca i pluća dovoljno dugo da bi se proizveli korsni efekti, a njihov glavni cilj je da se poveća maksimalna količina kiseonika koju telo može da utroši u toku određenog vremena.

FOTO: savjetnica.com

Kineziološkinja Valušek preporučuje trčanje kao aerobnu aktivnost, jer se redovnim trčanjem smanjuje postotak masti u telu i sami mišići će lepše doći do izražaja, dok se još bolji oblik trbušnih mišića postiže dodatnim odlaskom u teretanu ili vežbama snage.

Ono što je važno napomenuti je da se savršene pločice na stomaku neće stvoriti radom hiljadu trbušnjaka na dan jer telo ne mršavi samo na jednom mestu nego svuda i da se sa preterivanjem izvođenja iskuljčivo trbušnjaka mogu prouzrokovati određeni problemi jer su druge mišićne grupe zanemarene.

Pri izgradnji pločica na koje će svi biti ljubomorni neće pomoći ni uređaji koji obećavaju čarobno skidanje masnih naslaga sa stomaka ako ih nosite oko struka dok one vežbaju umesto vas. Besmisleno je bacati novac na takve stvari, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Kanzasu u kojem su ispitanici koristili razne uređaje, a elektrode su merile stimulaciju njihovih stomačnih mišića. Trbušni mišići nisu radili ništa više nego kod trbušnjaka.

– Sve što vam obećava rezultat preko noći bez imalo truda uzmite s rezervom. Formula je zapravo vrlo jednostavna: dobra prehrana i dobar trening – savetuje Valušek.

hotsport.rs – 24sata.hr

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter