0
Lifestyle

LIFESTYLE: 10 namirnica za zdrav & aktivan život

Objavljeno: 03.12.14 u 11:45

Prevencija je pola zdravlja. Zdrava ishrana je način da odložimo i neutrališemo bolesti na vreme i da se iznutra borimo protiv stresnog života i pretnji koje dolaze spolja. HotSport lifestyle vam preporučuje da krenete u nabavku sledećih namirnica i osigurajte sebi i svojoj porodici zdravu i balansiranu ishranu.

Krenite u nabavku sledećih namirnica i osigurajte sebi i svojoj porodici zdravu i balansiranu ishranu.
1. Borovnice – sadrže najviše antioksidanata, te pomažu imunom sistemu da se oslobađa slobodnih  radikala. Smanjuju rizik od gubitka vida, regulišu nivo šećera u krvi, a utiču i na razgradnju masnih ćelija.

2. Beli luk – sadrži alicin, supstancu koja s jedne strane opušta krvne sudove i omogućava da se putem krvi prenosi više kiseonika do organa. S druge strane, negativna karakteristika iste supstance je oštar zadah.

3. Maslinovo ulje – smanjuje formiranje peska i kamena i umanjuje rizik od raka debelog creva, dojke i kože. Eksterno, potpomaže boljitku kože, kose i noktiju.

4. Brokoli – Ispitivanjima je utvrđeno da pored antioksidantskog delovanja brokoli imaju veliku ulogu i kao čistači organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

5. Jogurt – Ovaj mlečni napitak je prepun vitamina kao i kalcijuma koji potpomaže sagorevanje  masti. Izuzetno je koristan za regulisanje probavnog sistema, snižavanje krvnog pritiska, jačanje kostiju i osećanje sitosti.

Ulje-Lajfstajl

6. Ovas – Između ostalog, ovas je i jedan od najboljih izvora tokotrienola, jedne od vrsta vitamina  E. Ustanovljeno je da tokotrienoli smanjuju stvaranje holesterola u jetri i tako dodatno utiču na smanjenje holesterola. Regulišu probavu, snižavaju pritisak i poseduju supstance koje povoljno utiču na sprečavanje malignih oboljenja.

7. Laneno seme – Odličan je izvor vlakana, jedan od najboljih prirodnih izvora omega 3 masnih kiselina i lignana. Lignani su fitoestrogeni i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera. Olakšava želudačne tegobe.

8. Cimet – Upotreba cimeta može značajno da smanji povišen nivo pritiska u krvi, naročito kod ljudi koji su pod rizikom od dijabetesa. Cimet reguliše i nivo šećera pojačavajući pozitivne efekte delovanja insulina i uništava bakterije koje su odgovorne za bolesti desni.

9. Zeleni čaj – Čuva krvne sudove tako što se povezuje sa holesterolom, absorbuje i blokira ga. Postoje pokazatelji da zeleni čaj može pozitivno da utiče i na dijabetes, smanjenje kilograma i odlaganje demencije.

10. Pasulj – Sadrži veliku količinu biljnih vlakana tako da ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt i tako deluje preventivno protiv nastanka opstipacije, hemoroida, raka debelog creva. Ona takođe povoljno utiču i na snižavanje štetnog holesterola i regulaciju šećera u krvi.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter