4
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

ZVEZDINI STRANCI: Od šampiona Evrope do igrača sa bolesnim srcem i skraćenom nogom (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 17.11.14 u 19:20

Od 1989. godine pa do danas Marakanom je sa velikim uspehom i bez njega prodefilovao veliki broj stranih igrača, od kojih je najuspešniji bio Miodrag Belodedić, koji je bio deo tima Crvene zvezde koji se popeo na krov Evrope.

To je ujedno bio i najveći uspeh srpskog fudbala u istoriji. Posle toga došlo je do raspada velike SFRJ, ratova koji su na Balkan doneli bedu i siromaštvo. Finansijska kriza nije zaobišla ni najveće srpske klubove Crvenu zvezdu i Partizan, ali su se sredstva uvek nalazila da se dovede po neki stranc. Neki od njih su ostavili neki trag, dok je većina otišla u zaborav ostavljajući klub u dugovima do guše. Ipak, nisu bili oni krivi, već oni koji su ih dovodili.

Na Marakani je od 1989. godine pa do danas najviše igralo Brazilac, njih 13, a dolazili su i fudbaleri iz Argentine, Australije, Azerbejdžana, Bosne, Makedonije, Švedske, Kolumbije, Ekvadora, Gane, Perua, Liberije, Nigerije, Japana, Kameruna, Kanade, Slovenije, Portugalije, Hondurasa, Rumunije i Južne Afrike. Naravno, na spisku HotSporta se neće naći igrači iz bivših jugoslovenskih država koji su igrali pre raspada velike države 1991. godine, kao ni fudbaleri iz Crne Gore koji i danas dan igraju u Crvenoj zvezdi, pošto je većina njih rođena u Srbiji i ima dvojno državljanstvo.

ARGENTINA:

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ernan Barkos je u Crvenu zvezdu stigao 2007. godine kao veliko pojačanje u napadu da nadomseti odlazak Nikole Žigića. Preporučile su ga sjajne partije u ekvadorskom Olmedu i 22 postignuta gola. U crveno-belom dresu je odigrao 21 utakmicu i postigao tri gola. Otišao je sa nadimkom Varkos, a danas je jedan od najboljih strelaca brazilske Serije A. Pre par dana u intervjuu za Novosti je istakao da su u Beogradu srpski fudbaleri bušili strance. Moguće, jer ga se u zemlji fudbala Brazilu svi golmani plaše.

AUSTRALIJA:

Milan Ivanović je fudbaler poznatiji starijim čitaocima HotSporta. U crveno-belom dresu je nastupao u dva navrata od 1978. do 1982. godine i od 1985. do 1989. godine. Bio je štoper koji je u 167 utakmica postigao dva gola. Poreklom je Srbin, ali je od 1991. godine do 1998. godine odigrao 59 utakmica za Australiju.

Eli Babalj je takođe igrač „naše gore list“. Na Marakanu je došao 2013. godine dok je trener bio Robert Prosinečki, ali je Hrvat ubrzo napustio klupu i tim je preuzeo Aleksandar Janković. Mladi stručnjak je ocenio da je Babalj fizički veoma nespreman došao sa kontinenta na kraju sveta. Odigrao je šest utakmica i postigao jedan gol, a potom se vratio kući. Sad je član AZ Alkmara. Za „kengure“ je odigrao dva meča i postigao dva gola.

AZERBEJDŽAN:

Branimir Subašić je još jedan Srbin koji je igrao za stranu reprezentaciju. U Zvezdu je došao 2008. godine i za jednu sezonu je odigrao 13 utakmica i postigao je četiri gola. Navijači će ga pamtiti po sjajnom golu makazicama protiv APOEL sa Kipra.

BRAZIL:

Adilson dos Santos je bio jedan od prvih „kraioka“ koji je stigao u Beograd. U Crvenu zvezdu je došao 1998. godine i odigrao je 12 utakmica. Danas ima 38 godina, ali sa uspehom nosi dres Seula u kom igra sedam godina na poziciji štopera.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ailton je možda i najveće strano ime koje je ikada došlo u srpski fudbal. Brazilac je bio najbolji strelac Bundeslige igrajući za Verder, ali je u Beograd došao u poznim godinama sa 20 kila viška. Odigrao je 13 utakmica i postigao je četiri gola. Ipak, biće upamćen kao veliko razočarenje.

Vilijams Bartolomeo je u Crvenoj zvezdi igrao u vreme kada i Adilson kod Milorada Kosanovića. O učinku ovok fudbalera, kao i gde je sada i šta radi ne može se naći ništa. Ipak, se zna da je bio član srpskog fudbalskog giganta.

Fabio da Silva je 2005. godine došao u Crvenu zvezdu iz Rada, gde je briljirao. Ipak na Marakani se zadržao par godina, ali nije igrao. Više je bio po bolnicama i lekarima nego na terenu.

Eli Tadeu je na Marakani igrao godinu dana kasnije. Došao je kao plejmeker, pokretač Zvezdinog tima, ali na 10 utakmica nije pokazao ništa. Danas u 32. godini igra u brazilskom niželigašu Arakruzu.

Džeferson Silva je crveno-beli dres nosio 2011. godine. O ovom momku sa atraktivnom frizurom se mnogo dizalo prašine, a najveća da ga je opelješio taksista. Vrlo brzo je otišao iz Crvene zvezde u zaborav.

kleo

Kordoba Kleo je najkontraverzniji stranac u srpskom fudbalu. Na Marakanu je došao kao pozajmljeni fudbaler 2009. godine, odigrao je 20 utakmica i postigao je osam golova. Zvezda nije imala para da otkupi ugovor, što je iskoristio „večiti rival“ Partizan i doveo Brazilca. Kleo je postao legenda crno-belih, koje je odveo u Ligu šampiona. Danas je kao i Barkos jedan od najboljih strelaca brazilske Serije A.

Edgar da Silva je u Crvenoj zvezdi igrao 2008. godine, takođe kao pozajmljeni napadač Porta. Na osam utakmica je postigao samo jedan gol. Proglašen je neznalicom, a kasnije je sa 22 gola bio prvi strelac Lige Soareš i Viktorije Gimaraeš. Danas je član Al Šababa za koji je postigao 29 golova na 47 utakmica.

Vicinius Pašeko je krilni napadač koji je u Crvenu zvezdu doašo 2011. godine iz Flamenga na preporuku legende kluba Dejana Ramba Petkovića. Nažalost, polomio je nogu na pripremama, odigrao je samo dva meča i sve ostalo je istorija. Možda je i imao kvalitet, ali ne i sreće.

Bruno Mezenga je generacija igrača kao i Pašeko. Došao je kao opasan centarfor, ali je na 11 utakmica postigao samo jedan gol. Ipak, taj pogodak „štikolom“ će dugo biti upamćen.

Evandro Geobel je najčudniji stranac u istoriji Crvene zvezde. Došao je kao veliko pojačanje, nekada mladi reprezentativac Brazila. Polusezonu u crveno-belom dresu je odigrao sjajno, mnogi su ga videli kao vođu ekipe, a onda je pao. Odigrao je 35 utakmica na Marakani postigao je 13 golova. Delije mu nikada neće zaboraviti promašeni penal u „večitom derbiju“. Iz Zvezde je otišao zbog porodičnih problema i posle nekoliko dana je potpisao za portugalski Eštoril. Bio je jedan od najboljih fudbalera lige i to ga je preporučilo sjajnom Portu gde je danas.

Savio je prvi stranac koji je doašo u vreme „vladavine“ Vladana Lukića iz Zete u paketu sa Kaduom. Bio je standardan kod Vladimira Petrovića Pižona, ali je i njegova „šok“ smena bacila ovog defanzivnog vezistu u senku. Odigrao je 37 utakmica i postigao je četiri gola. Danas verovatno prodaje banane na nekoj od pijaca u Sao Paulu.

Mendeš Kadu je prvi stranac u srpskom fudbalu koji je odigrao preko 100 utakmica za jedan srpski tim. Ofanzivnog vezistu su svi voleli. U Beogradu je proveo četiri godine i postigao je 27 golova. Svi pamte onaj u 92. minutu protiv Partizana na JNA, kada je prekinuo dominaciju nepobedivosti crno-belih. Nije su u dobrom tonu oprostio od Zvezde zbog dugovanja, a sada je alfa i omega Šerifa iz Tiraspolja.

BUGARSKA:

Blagoj Georgijev ili ti bugarski Maradona je u Zvezdu došao kao veliko pojačanje 2006. godine. I to je stvarno i bio. Sa Valterom Zengom na klupi je osvojio duplu krunu. Za godinu dana na Marakani je odigrao 20 utakmica i postigao dva gola. Sada igra za Rubin iz Kazanja, a ruskim medijima je pre dve sedmice pričao o Crvenoj zvezdi i Delijama koje mnogo voli.

BOSNA I HERCEGOVINA:

Elvir Bolić je u Crvenu zvezdu stigao posle velikog uspeha osvajnja evropskog i svetskog trona. Ipak, te 1992. godine bolje i da nije dolazio. Počeo je rat, sankcije, ekonomska propast. Odigrao je 11 utakmica za klub i postigao dva gola. Već na zimu se preselio u Galatasaraj, a slavu je stekao u Fenrbahčeu i Španiji. Za reprezentaciju BIH je odigrao 51 utakmicu i postigao 22 gola.

Ognjen Vranješ je Srbin koji igra za „zmajeve“. U Zvezdu je došao 2009. godine iz Borca iz Banjaluke kao talentovani štoper. Ipak, odigrao je svega četiri utakmice za klub i otišao u Rusiju. Ipak, mnogo voli Zvezdu i Delije. Kada je Šerif izbacio Dinamo Zagreb na Maksimiru iz kvalifikacija za Ligu šampiona, skinuo je dres ispod kog je bila majica Delija. Ovog leta je mogao da se vrati na Marakanu, ali nije bio zadovoljan uslovima. Nažalost nije ostavio preterano dobar igrački utisak.

GANA:

Haminu Draman je prvi Ganac u Crvenoj zvezdi. Stigao je 2005. godine, igrao je Evropu i bio deo tužne noći u Strazburu. Posedovao je kvalitet, ali i hronične povrede. Odigrao je četiri utakmice i postigao je jedan gol.

Muhamed Aval Isak je iz domovine došao u Beograd. Debitovao je u „večitom derbiju“ i pokazao je da nije došao za džabe u Zvezdu. Igrao je dve sezone, 65 utakmica i postigao je gol. Ostavio je dobar utisak i za milion evra je prešao u Rozenborg. Vratio se sada u Ganu, a mogla bi Zvezda ponovo da ga aktivira.

Li Adi je štoper loše naravi. Blistao je na terenu dok mu nije zakasnila prva plata. Posle je počeo da „buši“ Crvenu zvezdu i poslat je u Kinu. Odigrao je 32 utakmice u crveno-belom dresu u sezoni 2010 – 2011. Sada je član Dinama iz Zagreba. Igra za reprezentaciju Gane.

FOTO: Mojacrvenazvezda.com
FOTO: Mojacrvenazvezda.com

Nataniel Asamoa je u Crvenoj zvezdi igrao 2012. i 2013. godine. Veoma brz napadač koji je odigrao 12 utakmica i postigao jedan gol. Na kraju mu je ustanovljena aritmija srca i morao je da batali fudbal. Sada je član Medeama u domovini.

EKVADOR:

Segundo Kastiljo je vezista koji je pokazao najviše od svih stranaca u crveno belom dresu u poslednjih 15 godina. Odigrao je dve godine na Marakani i na 45 utakmica je postigao 15 golova. Bio je glavni igrač šampionskog tima. Kasnije je uslovljavao upravu da ga proda i karijeru je nastavio u Evertonu. Danas je član Al Halila i standardni je reprezentativac. Jednom rečju bio je Zvezdin pun pogodak.

Frenklin Salas je u Crvenu zvezdu došao 2007. godine kao „mađioničar“, a otišao je kao „invalid“. Naime, u Beograd je stigao sa povredom, odigrao je četiri meča i otišao. Odmah po njegovom odlasku se pojavila vest da je imao za dva centimetra kraću jednu nogu. Karijeru je kasnije nastavio u domovini.

JAPAN:

Takajukija Suzukija je u Crvenu zvezdu doveo japanski bog i tadašnji predsednik crveno-belih Dragan Stojković Piksi. Japanac je bio ogromno razočarenje, odigrao je svega šest mečeva i kao napadač nije postigao gol. Ipak, postoji priča da je njegovim dolaskom u Beograd došla i Tojota, kao i dva miliona evra. Kafanska priča ili ne, ne znamo. Suzuki je imao 55 nastupa za Japan i postigao je 11 golova.

JUŽNA AFRIKA:

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Bernard Parker je došao kao veliko pojačanje i to jeste bio. Ali su problem bile pare i plata koja kasni. Za godinu dana u klubu na 16 utakmica je postigao devet golova. Ipak, u sezoni 2009. je sam odlučio da napusti Markanu i bez rasida ugovora potpiše za Tvente. Zvezda se žalila UEFA, dobila spor, ali ne znamo da li i pare od Holanđana.

KANADA:

Dejan Jaković je „naše gore list“, koji je fudbalsku rehabilitaciju pokušao da napravi na Marakani. To mu je bio loš posao, jer je iz Beograda 2009. godine otišao kao jedno od najslabijih pojačanja ikada. Sada igra u Japanu za Šimicu.

KAMERUN:

Abubakar Oumaru je napadač bez sreće, jer je na Marakanu stigao 2009. godine u doba raspada sistema. Den Tana predsedni dovoljno je reći. Odigrao je 13 utakmica i postigao je dva gola. Posle je eksplodirao u OFK Beograd i pogotovo Vojovdini. Za „lale“ je na 86 utakmica postigao 31 gol. Sada je član Beverena, a Crvena zvezda pokušava na sve načine da ga vrati u Srbiju. Ima dva nastupa za Kamerun.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

KONGO:

Ibrahim Some je na Marakanu stigao kao provereno pojačanje 2008. godine. Pre toga je nastupao za Bežaniju koja je te sezone izborila Evropu i smenila Zvezdino rukovodstvo. Some se na našem najvećem stadionu zadržao godinu dana i na 16 utakmica je postigao tri gola. Malo za napadača Crvene zvezde.

KOLUMBIJA:

Maurisijo Molina je vezni fudbaler, sjajne tehnike. U Zvezdu je došao 2007. godine i na 11 utakmica je postigao dva gola. Možda je bio deo zavere o kojoj je juče pričao Brakos. Kasnije je napravio sjajnu karijeru u brazilskom Santosu i Južnoj Koreji gde i danas igra za Selu zajedno sa još jednim bivšeim Zvezdašem Adilsonom. Igrao je 13 puta za reprezentaciju.

Kristijan Borha je proveo dve fantstične godine u Crvenoj zvezdi. Bio je dobar napadač. Na 43 utakmice je postigao 11 golova, ali je bio igrač na koga se tim mogao osloniti. Crvena zvezda nije imala para da otkupi njegov ugovor. Sada igra u Meksiku za Verakruz i na 23 utakmice je postigao šest golova.

LIBERIJA:

Omega Roberts je prošle godine bio član Crvene zvezde i okitio se titulom prvaka. Ipak, većinu utakmica je gledao sa tribina. Odigrao je dva meča i napravio katastrofalnu grešku protiv Čukaričkog. Sad je član Borca iz Čačka.

MAKEDONIJA:

Blaže Georgioski je u Crvenu zvezdu došao 1999. godine iz Smedereva. Odigrao je sezonu u crveno-belom dresu i na 25 utakmica je postigao tri gola. Nije oduševio i brzo se vratio u domovinu.

Darko Krsteski je na Marakni bio u periodu od 1997. do 1999. godine. Odigrao je 13 utakmica i nije imao zapažen učinak. Karijeru je nastavio u Sutjesci.

Mitko Stojkovski je četiri godine bio član Crvene zvezde. Došao je posle najvećeg uspeha kluba u isotriji. Odigrao je 103 utakmice i postigao je dva gola. Jedan od njih je bio u legendarnom 100. večitom derbiju. Kasnije ga je kupio Real Ovijedo.

Ivan Tričkovski je napadač koji je u Crvenu zvezdu stigao 2007. godine. Za dve godine na Marakani nije pokazaoo raskošni talenat koji je najavljen. Na 25 utakmica je postigao tri gola. Kasnije je procvetao kada je potpisao za APOEL sa Kipra sa kojim je igrao u Ligi šampiona. Danas je član Al Nasera u Saudijskoj Aarabiji.

NIGERIJA:

Ifreani Onjilo je i danas član Crvene zvezde, pozajmljen Ermisu sa Kipra. Zvezdini navijači su ga prozvali Konjilo jer je došao za 450 hiljada evra iz Javora, a na par utakmica nije mogao loptu da primi, a kamoli da da gol. Odigrao je sedam mečeva. Sada je jedan od najboljih strelaca Kipra, pošto je na osam utakmica dao pet golova.

Abiola Dauda je pripadnik one grupe pogodaka Crvene zvezde. Nigerijac je proveo sezonu i po na Marakani i ostavio je sjajan utisak. Na 31 utakmici prethodne dve sezone postigao je 15 golova. Ovog leta je za 500 hiljada evra otišao u Vitese. U Zvezdi se okitio titulom prvaka države, a sa Mrđom je čionio neverovatan tandem.

PORTUGALIJA:

Žoao Lukaš je u Zvezdu stigao 2007. godine iz Boaviste. Bio je dobar igrač na poziciji zadnjeg veznog, odigrao je 13 utakmica i postigao je jedan pogodak. Ipak, ustanovljena mu je bolest srca, zabranjeno mu je da nastavi karijeru i Marakana je bila njegova poslednja fudbalska stanica.

POLJSKA:

Gžegož Bronovicki je došao u Beograd 2007. godine u „vladavini“ Dragana Stojkovića Piksija. Za dve godine u klubu je obišao sve moguće klinike. Odigrao je 13 utakmica za Crvenu zvezdu i „nikada“ nije otišao iz nje. I danas mu klub duguje pare, a zbog njega šampionska generacija nije mogla da igra u Evropi ove sezone. Sada do februara klub mora da mu ispalti 600 hiljada evra na ime duga.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

PERU:

Migel Aruho ili dečak iz džungle je bio produkt Zorana Stojadinovića. Došao je kao najtalentovaniji štoper iz Južne Amerike i brzo se vratio kući. S titulom prvaka Srbije.

RUMUNIJA:

Miodrag Belodedić je najveći strani igrač koji je igrao u Crvenoj zvezdi. Srpski Rumun koji je kao šampion Evrope iz Steaue došao na Marakanu 1989. godine. Dve godine kasnije okitio se titulom prvaka Evrope i sa Crvenom zvezdom. Legenda kluba i štoper kakvog Zvezda dugo nije imala. Odigrao je 63 utakmice i postigao je tri gola za klub. Napravio je kasnije i sjajnu karijeru u Španiji.

Sorin Valiku je igrao u Zvezdi 1992. godine. Bio je starter na 13 utakmica i sa srpskim gigantom je osvojio Kup Jugoslavije. Posle godinu dana se vratio u domovinu.

SLOVENIJA:

Milenko Aćimović je strana ikona na Marakani. Došao je 1998. godine iz Olimpije i sa Crvenom zvezdom je osvojio titulu prvaka države. Biće upamćen po evrgolovima koje je davao, a jedan od njih je bio i protiv Lestera u Kupu UEFA 200. godine. Najmlađi kapiten u istoriji Crvene zvezde, Dejan Stanković je oženio njegovu sestru. Iz Beograda se preselio u London gde je nastupao za Totenhem. Bio je član reprezentacije Slovenije. Sada je direktor Olimpije.

Mirnes Šišić jad i čemer Crvene zvezde. Momak koji je u doba Den Tane odigrao 12 utakmica za Crvenu zvezdu i opustošio kasu. Imao je platu od neverovatnih 600 hiljada evra godišnje. To mu je „sredio“ Ilija Ivić tadašnji sporski direktor koji ga je doveo iz Olimpijakosa. Danas igra u OFI sa Krita.

Dejan Kelhar je član generacije Crvene zvezde koja je prošle godine presekla dominaciju Partizana i osvojila krunu. Pouzdani štoper je u paru sa Pavićevićem zatovorio sve prilaze Bakovom golu. Bio je kvalitetno pojačanje. Sada je član Šefild Venzdeja.

Nejc Pečnik je predvodinik današnje generacije fudbalera Crvene zvezde. Prošle godine je osvojio titulu prvaka Srbije i od Delija bio proglašen za najboljeg igrača. Sada ima nešto slabiju sezonu, član je slovanečke reprezentacije i od njega se očekuje da ponovo eksplodira.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

SENEGAL:

Ibrahim Gaj je bio stameni štoper Crvene zvezde u timu Valtera Zenge i miljenik Delija. Posebne simpatije je dobio kada j pokušao da udavi Almanija Moreiru iz Partizana. Za dve godine u crveno-belom dresu je odigrao 57 utakmica i postigao je jedan gol. Ima dva nastupa za državni tim Senegala.

HONDURAS:

Luis Garido je u Crvenu zvezdu došao 2013. godine na preporuku tadašnjeg sportskog direktora Zorana Stojadinovića. Vezista je brzo dokazao da je zalutao na Marakanu i posle 10 utakmica je napustio Srbiju i otišao u SAD.

ŠVEDSKA:

Bojan Đoriđić je „naše gore list“, nekada veliki talenat Mančester junajteda. Bio je član sjajne generacije Crvene zvezde sa Žigićem, Vidićem i Dudićem na terenu. Za godinu dana u klubu odigrao je 24 utakmice i postigao gol. Osvojio je duplu krunu sa Zvezdom. Danas je veteran koji nastupa za Čenaj iz Indije.

 

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

4 Komentara

  1. Фали још пар небитних играча који су само покупили паре, нпр. Бетолингар…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter