0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

SEĆA SE: Sam sebe bih zvao Varkos, igrači u Zvezdi sabotiraju strance

Objavljeno: 16.11.14 u 10:47

Savremeni fudbalski sistem glavni je „krivac“ što je u Srbiju u prethodnih desetak godina stiglo na stotine fudbalera sa svih meridijana i sa svih jezičkih područja.

Neki od njih su se snašli bolje, neki lošije. Neki su došli kao velike prenaduvane zvezde a odlazili kao ispumpani beli patuljci, dok su drugi uspevali da naprave manje ili više uspešne karijere na Superligaškim terenima.

Crvena zvezda je, početkom novog milenijuma, na Marakanu dovela Ernana Barkosa, visokog Argentinca koji je stigao sa pedigreom mašine za postizanje pogodaka. Nakon 21 odigrane utakmice i bilansa od tri postignuta gola, Barkos je napustio Ljutice Bogdana.

Da je reč o nekoj podmukloj igri menadžera koji su u Zvezdu doveli „lažnog“ igrača bio bi scenario koji bi svima bio razumljiv. U ostalom, takve spletke se događaju u mnogo većim klubovima od Zvezde, a pravi primer je Mančester koji je sedam miliona evra utrošio na angažman Bebea za koga se postavilo pitanje i da li je, u opšte, profesionalni igrač.

Međutim, primer Barkosa je sasvim drugačiji: ovaj momak je svuda gde je igrao, osim u Zvezdi, davao golove kao mašina. Kako sam kaže u razgovoru za Novosti, najveći problem mu je bio jezik. Ali, bilo je mnogo drugih poteškoća…

– Zar me se navijači u Srbiji sećaju? Neverovatno, bilo je to pre mnogo godina, a ništa nisam pokazao. Došao sam u Zvezdu sa željom da ostanem zauvek – priseća se dana na Marakani Ernan Barkos.

Kada su novinari Novosti preveli nadimak ovog fudbalera na španski, Barkos je ostao raspoložen i nastavio je razgovor:

– Nisam znao za to, ali naravno da su me zvali tako. Sam sebe bih nazvao Varkos! Nigde nisam tako slabo igrao kao u Zvezdi. Drago mi je da se sada prate moje igre, ali krivo mi je što nije bilo više mečeva kao onaj na kome sam postigao dva gola – jedva se seća „Varkos“ megdana Banatom.

On je otkrio da je tadašnji trio stranaca u Zvezdi dočekan na nož od strane većine tadašnjih prvotimaca:

– Salas, Molina i ja nismo dočekani na najbolji način. Osećali smo se veoma loše, jer su nas pojedini igrači sabotirali. Ne svi, neki jednostavno nisu znali kako da pričaju sa nama i ustezali su se, ali bilo je onih koji nisu hteli da nam dodaju loptu. Ne sećam se više o kojim igračima je reč – kazao je Barkos.

Tada se pričalo da je Ognjen Koroman „prekrstio“ argentinskog fudbalera u „Varkosa„, ali je poznato da se Barkos sukobio sa Nenadom Jestrovićem:

– Imao sam problem sa njim. Ali, to je bio jedinstven slučaj. Nisam se tukao sa ostalima, ali smo imali velike razlike u mišljenju. Sve to je mnogo uticalo na igru. Ako ti neko ne daje loptu, manje su šanse da ćeš dati gol. Ne žalim zbog sebe, snašao sam se ja posle. Žao mi je što su pojedinci igrali protiv kluba i divnih navijača – kazao je Barkos za Novosti.

On se osvrnuo i na priče da je u Srbiju došao u lošoj formi, van kondicije, pa čak i sa ozbiljnim zdravstvenim smetnjama:

– Da sam imao bilo kakav zdravstveni problem ili da sam bio nespreman, nikada ne bih prošao lekarske preglede. Imam 30 godina i savršeno se osećam. Planiram da igram još sedam, osam godina – istakao je Barkos.

Kao što samo sudbina može, Barkos je kasnije u karijeri zaigrao sa Frenklinom Salasom, momkom sa kojim se upoznao u Zvezdi:

– Igrao sam kasnije sa Frenklinom Salasom u Ekvadoru i često smo pričali o danima u Zvezdi. Nikada se ni meni, ni njemu to nije desilo ranije. Igrao sam u šest zemalja, ali nigde nisam imao takav tretman. Nismo imali sa kim da pričamo. Jedini sa kim smo mogli da se sporazumemo je tadašnji klupski službenik Nemanja Filipović. Sa njim sam jedino ostao u kontaktu, niko više iz Beograda me posle nije zvao – iskren je Argentinac.

I dok je u Srbiji ostao upamćen kao „Varkos“ u ostalim zemljama u kojima  je nastupao poznat je kao „Pirat“ pošto je svuda terorisao mreže. Tako je Argentinac bio prvi strelac u Kini, pa u Ekvadoru, a 2012. godine je stigao u Brazil, ali i do dresa reprezentacije Argentine.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter