0
Domaći fudbal

ŠAMPIONSKI TIM ZVEZDE: Gde su i šta rade?

Objavljeno: 11.11.14 u 13:35

Fudbalski klub Crvena zvezda je posle šest tužnih godina i dominacije večitog rivala Partizana uspeo da osvoji titulu prvaka države, navijači su se ponadali igranju u Evropi, to jest eliti, ali se sve preko noći srušilo kao kula od karata. Neodgovornost uprave, velika finansijska dugovanja i odluka UEFA da crveno- beli ne mogu da igraju u evropskim takmičenjima dovela su do toga da skoro cela jedna generacija igrača napusti Marakanu i šampionski tim se rasturi za tren oka.

Došli su „neki novi klinci“, neki su ostali, ali Crvena zvezda nije ni bleda senka one ekipe koja je vezala 15 uzastopnih pobeda i prekinula dominaciju Partizana. Sada se učenici trenera Nenada Lalatovića muče da postignu gol, a prošle godine Delije su se samo pitale ko će ga postići, da li Mrđa, Dauda, Pečnik, Ninković, Milijaš, Lazović ili neko drugi. Zato je HotSport krenuo u potragu za Zvezdinom „zlatnom generacijom“ da vidi gde su i šta rade.

GOLMANI:

Boban Bajković je još pre nego što se završilo poslednje kolo Jelen Superlige najavio odlazak iz Zvezde u potrazi za sigurnim hlebom. Ipak, njegov transfer se nije dogodio tako brzo, ipak popularni Bajko je prešao u belgijski Lirs gde je do sada branio na sedam utakmica i primio deset golova. U poslednja dva kola je odbranio isti broj penala i bio je dva puta u timu kola Župler lige. Lirs se trenutno nalazi na poslednjem mestu na tabeli.

Predrag Rajković je najtalentovaniji golman u Srbiji i dalje je član Crvene zvezde. To jest nasledio je Bajkovića na gol crti. Mladi Negotinac je možda i najjača karika Zvezdinog tima ove sezone, pošto je u 12. kola primio samo četiri gola, a sigurno bi ih bilo više da nije spustio „rampu“ pred svojim golom.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Miloš Vesić je dugo bio prva zamena Bobanu Bajkoviću. Ipak, kada je na Marakanu stigao najbolji mladi golman Evrope Predrag Rajković, bilo je jasno da za momka poniklom u Vojvodini nema više mesta na Marakani. U junu je napustio klub, bio je blizu odlaska u Košice, ali je na kraju završio u Radničkom iz Kragujevca za koji je branio samo jedanput.

DESNI BEKOVI:

Marko Petković je i ove sezone standardan član crveno-belog tima. Nažalost, kapiten mlade reprezentacije Srbije se povredio na utakmici baraža za EP sa Španijom, te neće moći ove sezone da pomogne crveno-belima da odbrane titulu prvaka države. Prošle godine je odigrao 17 utakmica za crveno-bele.

Marko Vešović je proveo jesen u Beogradu, a onda kao i većina igrača zbog nagoilanih dugova je tužio klub i bez obeštećenja otišao. Potpisao je za Torino gde je od zime do leta odigrao tri utakmice, da bi sada bio pozajmljen hrvatskoj Rijeci, gde takođe nije baš standardan. Prošle godine je sakupio 12 nastupa za Crvenu zvezdu i bio je deo šampionske generacije.

LEVI BEKOVI:

Nikola Mijailović je ostao na Marakani i napredovao po „činu“. Prošele sezone je sa Milijašem i Ninkovićem činio iskusni trio koji je vodio ka tituli, a sada je kapiten Crvene zvezde. Pokušava da ugradi u današnji mladi tim srčanost, ali mu to za sada ne ide od ruke. Zvezda je bleda, mada druga na tabeli sa šansom da sustigne Partizan do kraja prvenstva. Prošle sezone je odigrao 27 utakmica i postigao je jedan gol. I ove sezone se već jednom ‘upisao’ u listu sterlaca.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Filip Mlaednović je u Crvenu zvezdu došao u eri Roberta Prosinečkog i bio je neprikosoven na levom boku. Menjali su se treneri, a Zvezdin Koentrao je gubio mesto u timu. Izgubio ga je baš kod Slaviše Stojanovića koji je verovao u Nikolu Mijailovića. Džoni je Zvezdi doneo titulu, a Mladenović je na zimu otišao u BATE Borisov. Sada je tamo najbolji asistent i jedan od glavnih „krivaca“ što Belorusi igraju u Ligi šampiona.

Ljubo Nenadić je levi bek koji je za dve godine na našem najvećem stadionu odigrao četiri utakmice i okitio se krunom šampiona Srbije. Nije dobijao šansu kod nijednog trenera, sada je član Mladosti iz Lučana, ali ne igra.

ŠTOPERI:

Savo Pavićević je u Zvezdu došao u zimskom prelaznom roku i ispostavilo se da je to bilo najbolje pojačanje za crveno-bele. Iskusni defanzivac je u paru sa Dejanom Kelharom zatvorio sve puteve ka golu Bobana Bajkovića i bio jedan od najzaslužnijih za veliku seriju pobeda i osvojenu titulu. Odigrao je 15 mečeva i postigao jedan gol. I danas je član Crvene zvezde i ponovo je odbrana crveno-belih jaka ko zid. Postigao je gol protiv Rada i sa Lazićem čini sjajan tandem.

Dejan Kelhar je Slovenac doveden iz Azerbejdžana da pomogne Zvezdi da prekine dominaciju Partizana. Posle par slabijih kola i adaptacije pokazao je da se radi o vrsnom štoperu. Odigrao je 15 utakmica, a onda letos odlučio da napusti Srbiju. Potpisao je za Šefild Venzdej, ali se na pripremama „sova“ povredio i neće sigurno igrati do januara.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Jovan Krneta je 2011. godine došao kao supertalentovani štoper iz Partizana u Zvezdu. Ipak, za tri godine na Marakani odigrao je 22 utakmice, od čega je na 13 nastupao prošle sezone, većinom u prvom delu prvenstva kada su crveno-beli od šale primali golove. Letos je postao slobodan igrač i sada je član Radničkog iz Kragujevca, gde je upisao sedam nastupa.

Migel Aruho ili kako su ga navijači Zvezde nazvali „dečak iz džungle“ u Srbiju je došao na preporuku tadašnjeg sportskog direktora Crvene zvezde Zorana Stojadinovića kao najtalentovaniji odbrambeni fudbaler Južne Amerike. U Zvezdi se zadržao jednu sezonu sa pet odigranih utakmica, a sad se vratio u Peru
gde igra za Alijancu.

Omega Roberts je u Zvezdu došao na preporuku Dragana Džajića. I za legendu srpskog fudbala je ovo bio veliki promašaj. Liberijac je trebalo da bude prvi štoper u paru sa Darkom Lazićem, ali je vrlo brzo dokazo da je zalutao u najveći srpski klub. Odigrao je dve utakmice, a statusa u Zvezdi ga je košta veliki kiks protiv Čukaričkog na Banovom Brdu, kada je umseto da izbaci loptu „seo na travu“, a „brđani“ poveli sa 1:0. Sada je član Borca iz Čačka, ali ne igra.

Novak Martinović ili rumunski Brus Li. Poznat je fudbalskoj javnosti po „majgeriju“ kojim je nokautirao jednog navijača u Rumuniji. Kasnije je otišao u Kinu odakle se vratio u Zvezdu da pomogne iskustvom. Nažalost, odigrao je sedam mečeva i stalno su ga pratile povrede. I sada je na platnom spisku crveno- belih, ali ni blizu prvog tima.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Darko Lazić je mladi štoper o koga su se ogrešili svi, od uprave kluba, preko navijača, do trenera. Odigrao je prvi deo sezone, a onda je posle kiksa na Vračaru protiv Voždovca izgubio poverenje Slaviše Stojanovića. Na zimu je posuđen Spartaku iz Subotice, gde je evidentno napredovao i sada je neprelazna prepreka za napadače protivničkih ekipa koje igraju protiv Crvene zvezde. Veoma je napredovao i mnogi ga upoređuju sa Nemanjom Vidićem. Ove sezone je na Marakani odigrao sve utakmice, a prošle je bio starter na nijh devet.

VEZNI RED:

Aleksandar Kovačević je prethodne, a i ove sezone gelični stub koji drži defanzivu crveno-belih. Odigrao je besprekorno prošlu godinu, ove je takođe na visokom nivou, mada mu fali ofanziva. Bio je na meti Steaue, ali je ostao na Marakani gde je naravno standardni prvotimac.

Goran Gogić se posle sedam godina vratio na Marakanu. Da bi došao do prvog tima Crvene zvezde morao je malo da kruži. Dobrim partijama u Jagodini dobio je poverenje Dragana Džajića, odigrao je za šampionski tim 23 utakmice i postigao je jedan gol. I sada je član Crvene zvezde, ali kod Lalatovića ne dobija šansu.

Nenad Milijaš je bio pokretačka snaga šampionskog tima Crvene zvezde. Kapiten je asistirao i pogađao kada je to bilo najpotrebnije. Odigrao je 29 utakmica i postigao osam golova, na početku ove sezone je ponovo bio lider crveno-belih, a onda je krenuo trbuhom za kruhom i otišao u tursku Manisu. Tamo je do sada na osam utakmica postigao dva gola, a tim se nalazi u zoni ispadanja iz druge lige.

Miloš Ninković je poput Nenada Milijaša bio pokretačka snaga tima. Nine se iz ljubavi prema klubu vratio iz inostranstva, bio je miljenik Delija i Zvezdi je doneo titulu. Odigrao je 27 utakmica i postigao je pet golova, ipak kada je saznao da je klub izbačen zbog dugova iz Evrope podigao je sidro. Poslednji dan prelaznog roka je potpisao za francuski Evijan, ali se do danas tamo fudbala nije naigrao. Odigrao je šest utakmica, a na većini njih je ušao sa klupe. Njegov odlazak, kao i Nenada Milijaša su pokazali koliko je Zvezda pre godinu dana bila opasna.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Vukan Savićević je i danas nedokazani talenat Crvene zvezde. Svake sezone od njega se očekuje da eksplodira, a uvek završi na klupi. Prošle godine je odigrao 17 utakmica za šampiona Srbije, a ove je trebalo da bude starter. I bio je u prvih nekoliko kola, a onda je nestao iz protokola. Zvezda jeste pobeđivala sa njim, ali bez nejgovog učinka. Sadašnji trener Nenad Lalatović smatra da mora više da se trudi na treninzima.

KRILA:

Darko Lazović je prošlog proleća bio možda i najbolji fudbaler Crvene zvezde. Jedan od onih koji su klub doveli do titule. Prvi deo sezone je propustio zbog teške povrede, a onda se vratio i pokazao raskošan talenat koji poseduje. Na 14 utakmica je postigao 15 golova i uprava kluba je mislila da će on biti „zlatna koka“ koja će uneti potrebnu finansijsku inekciju u klub. Lazović nije prodat na vreme, Zvezda je izbačena iz Evrope i brzonogi dribler je ostao na Marakani. Ove sezone ne briljira, iako se od njega to očekuje. Čini se da je Čačaninu u glavi odlazak, a to će najverovatnije učiniti na leto kada mu istekne važeći ugovor. U dosadašnjem delu prvenstva je postigao dva gola, ali se i on utopio u blede partije ostatka ekipe.

Luka Milonović je imao debitantsu sezonu iz snova u Crvenoj zvezdi, a posle gola Partizanu u večitom derbiju je pao u drugi plan. Tu je bio i kod Slaviše Stojanovića. Dobio je šansu na osam utakmica u jesenjem delu šampionata, a titulu je dočekao van protokola. Pred polazak na pripreme nije poptisao ugovor koji garantuje klubu da ga neće tužiti i kao kazna je usledilo izbacivanje iz prvog tima. Ovog leta je postao član Grčkog Plataniasa i odigrao je sve četiri utakmice.

Filip Kasalica je u šampionskoj sezoni bio džoker Slaviše Stojanovića. Postigao je odlučujući gol protiv Radničkog iz Kragujevca na Marakani, kada su svi već videli kiks crveno-belih. Na kraju se možda i ispostavilo da je taj gol bio odlučujući za titulu, pošto je Crvena zvezda kasnije izgubila derbi od Partizana. Ovog leta je posle dve i po godine napsustio Marakanu i prešao u korejski Ulsan. Na 11 utakmica nije postigao gol.

Nejc Pečnik je bio najbolje ocenjeni igrač Crvene zvezde u šampionskoj godini, proglašen od Delija. Slovenac je bio pravo osveženje za crveno-bele, a došao je na insistiranje tadašnjeg trenera Slaviše Stojanovića. Nejc je odigrao 28 utakmica za crveno-bele i postigao je sedam golova, vodio je tim ka tituli i nadao se dobrom inostranom angažmanu. Ostao je u Zvezdi, ali nije ni 20 posto onog Pečnika kog smo gledali prošle sezone.

NAPAD:

Abiola Dauda je napadač kakvog Zvezda dugo nije imala. Nigerijac je imao fantatičan osećaj za gol i u tandemu sa Draganom Mrđom je bušio mreže u Srbiji. Na 20 utakmica u prvenstvu je postigao 11 golova, a povreda pred sam kraj ga je omela da postigne i više. Dobre partije su ga preporučile Viteseu za koji je u ova tri meseca na osam utakmica postigao pet golova.

Dragan Mrđa je bio najbolji strelac šampionske generacije Crvene zvezde i Jelen Superlige. Na 27 utakmica u prvenstvu je postigao 19 golova, želeo je da ostane na Marakani, ali kada je Zvezda ostala bez Evrope spakovao je kofere i otišao u „zemlju izlazećeg sunca“. Za Omiju je na 14 utakmica postigao osam golova, ali to njegov tim nije spasilo borbe za opstanak u Japanu.

Đorđe Rakić je prošlu celu sezonu propustio zbog povrede i operacije kolena. Zaigrao je pred kraj i na osam utakmica je postigao tri gola. Ove sezone se od njega očekivalo da bude prva „haubica“ tima, što on i jeste, ali sa preslabim učinkom od četiri gola na 12 utakmica.

Ifeani Onjilo ili kako su ga navijače Zvezde prozvali Konjilo bio je najveće razočarenje prošle sezone. Nigerijac je plaćen 450 hiljada evra i na sedam utakmica nije postigao gol. Ipak, na kraju se radovao sa ostalim saigračima tituli prvaka države. Mnogi su u Onjilu videli napadača za novu sezonu, ali je on kao „gruba“ greška Džajića poslat na Kipar. U Ermisu je na osam utakmica postigao pet golova i treći je strelac lige.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk straniciHotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter