3
Domaći fudbal

KLEO O VEČITIMA: U Zvezdi su navijači tukli igrače, u Partizanu sam zaslužio poštovanje!

Objavljeno: 03.11.14 u 20:25

Brazilac Gabrijel Kordova Kleverson – Kleo ostaće zauvek u sećanju navijačima večitih. U leto 2009. godine uskomešao je navijačke starsti u Srbiji, pošto je posle sezone u Zvezdi odlučio da karijeru nastavi u Partizanu. U opširnom intervjuu brazilskom ‘Globo Ešporteu’, objasnio je kako mu je taj događaj promenio karijeru, a ispričao je mnogo toga zanimljivog…

kleo

– Desilo mi se u Zvezdi situacija u kojoj su navijači tukli igrače. Oni su pružali podršku na svakoj utakmici, ali posle jedne smo imali sastanak i jedan od igrača dobio je udarac. Radilo se o momku koji je navodno prethodne večeri izašao u provod, a mediji su to ispratili. Bila je to ružna situacija. A bio je i incident kada su igračima polupali automobile. Srećom, ja ga u tom trenutku nisam imao. Posle toga sam rekao sebi -Bože, šta će se desiti ako nekad ne postignem gol – naveo je Kleo, aprenosi MozartSport.

On je u sezoni 2008/2009 došao u Zvezdu na pozajmicu iz portugalskog trećeligaša Olivaeša, ali je napustio crveno-bele koji su u tom periodu već imali ogromne finansijske probleme.

– Na internetu sam video da je Zvezda bila svetski prvak 90-tih. Znao sam da je bila veliki klub, ali od te veličine nije ostalo ništa kada sam došao. Na početku je sve bilo dobro, jer sam ipak došao iz malog portugalskog kluba. Međutim, Zvezda je bila u problemima, promenio se i predsednik. Bio sam tamo sedam meseci, razmišljao sam i da ostanem, uprkos tome što nije bilo novca. Dugovali su mi četiri ili pet plata, a dobio sam ih tek dve godine kasnije, kad sam već igrao u Kini. U prvom trenutku po odlasku iz Zvezde nije bilo nikakvih poziva, a onda me je pozvao Partizan i potpisao sam na četiri godine.

Kleo nije ni slutio koliko će to uzburkati vrele navijačke strasti u Srbiji.
– U prvom trenutku nisam smatrao da je to problem, a onda su u medijima i po internetu počeli da se pojavljuju razni tekstovi. Bio sam u Brazilu na odmoru, a sećam se da me je sestra pitala da li sam siguran da sam doneo pravu odluku. U početku sam bio malo uplašen, nisam previše izlazio na javna mesta, to sam izbegavao, više sam bio kod kuće. Ipak, vodio sam normalan život kao i u Kuritibi. Jasno sam svima stavio do znanja da je Zvezdina odluka bila da me ne zadrži. Kao profesionalac, video sam šta je najbolje za mene i porodicu i to sam i dobio.

Brazilac sa srpskim pasošem je ispričao da mu nije bio problem da proslavi pogodak za Partizan u večitom derbiju 2009. godine i to na stadionu bivšeg kluba.
– Naravno da sam slavio gol u derbiju, morate uvek da se borite za klub čiji dres nosite. Ako ne slavite, onda ne poštujete navijače svog kluba. Nisam bio zabrinut da to može da izazove nove probleme, kao što i nije. Na kraju se sve dobro završilo, poleteo sam u zagrljaj navijačima Partizana. Kod njih sam zaradio poštovanje, Partizan dugo nije igrao u Ligi šampiona, a ja sam postigao osam golova na šest mečeva kvalifikacija i ušli smo u to takmičenje.

Golovima protiv Anderlehta u baražu za Ligu šampiona, Kleo se upisao u istoriju Partizana, a potom je dao još tri pogotka u grupnoj fazi. Crno-bele je napustio u zimu 2011. godine, kada je otišao u kineski Gvangdžu. Govoreći o srpskom fudbalu Kleo je naveo da nikada u karijeri nije igrao utakmicu takvog intenziteta kao što je večiti derbi.
– Rivalitet je fantastičan. Ne postoje prave reči da se to opiše. Srpski derbi je nešto posebno, ništa u Brazilu ne može da se poredi sa time. Navijači stalno koriste gomilu pirotehnike, pale stolice na protivničkim stadionima. Non-stop se nešto dešava. Derbi Boka – River takođe ne može da se poredi sa srpskim derbijem. Posebno je i to što rivaltet postoji i u drugim sportovima, košarci, odbojci, vaterpolu. Po 15, 20 hiljada ljudi dolazi u halu da gleda te utakmice – pokušao je Kleo da dočara atmosferu.

Dobrim igrama u crno-belom dresu Kleo je „naterao“ čelnike FSS, ali i države da mu daju srpski pasoš.
– To je bilo veliko priznanje za mene i danas se rado sećam tih trenutaka. Premijer je čak smatrao da bi trebalo da igram za Srbiju, kao i predsednik Partizana. Nikada u istoriji Srbije stranac nije igrao za reprezentaciju, ali su i mediji pogurali priču oko pasoša. Za mene je to bilo ogromno priznanje, bez obzira da li ću zaista igrati ili ne za Srbiju. Prema nekim istraživanjima čak 92 odsto ispitanika smatralao je da bi trebalo da igram za nacionalni tim, a mora da se zna da većina u Srbiji navija za Zvezdu – zaključio je Kleo koji se vratio u brazilski Atletiko Paranense.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

3 Komentara

  1. Hvala ti za sve. Ti si najbolji igrač Partizana u poslednjih 20 godina. Da te nisu oterali kao i ostale imali bi značajnu ulogu u LŠ svake godine završnica. Ljubav nemaju svi ti milionski mančesteri i reali

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter